Медия без
политическа реклама

Иван Костов: Различаваме ли добро и зло, агресор от жертва?

Европейският елит се е продал на Путин, твърди бившият премиер

26 Февр. 2022
Иван Костов
БГНЕС
Иван Костов

Различаваме ли добро и зло, агресор от жертва? Това попита бившият премиер (1997-2001 г) Иван Костов в интервю за "Дарик радио". Въпросът му бе насочен към възхитените от Путин българи, които според социологическите проучвания били 60% от обществото. "Имам много въпроси към тези българи, които одобряват действията на Русия. Нека ги предизвикаме на дебат. Нека отговорят - имат ли съвест?, каза още Костов.

По негови думи руският президент действа като терорист, който се опитва да всее страх сред европейските граждани, като ги заплашва, че ще натисне ядреното копче. В същото време Костов разкритикува лидерите в ЕС, че не са достатъчно твърди спрямо Путин. "Елитът на обществото в Европа се е продал на "Лукойл" и "Газпром", как ще вземе решение срещу Путин, но къде е европейското обществено мнение", попита той.  Според него приетите към момента санкции от САЩ и ЕС не са сериозни и това са показали дори пазарите. "Действията на Запада са разочароващи за украинците, защото не се оказахме на нивото, което са очаквали", подчерта Костов, който не скри своето разочарование.

Според него сега Европа има шанс да отрезвее от тази война и да започне стратегическа преориентация, които да я направят независима от руското влияние. Костов смята, че ако това не се направи Европа просто ще стои и ще гледа как се разширяват зоните под руска опека. По негови думи Великобритания има възможността да най-сериозно да засегне руските олигарски, които използвали Острова като пристан за пране на пари. За момента обаче Борис Джонсън единствено вдигал шум.

Бившият премиер се изказа остро и по отношение на правителството, което по негови думи губи ценно време. "Снощи чух по "Панорама", че имаме 8 плана. Какви са те - не знам. Не е ли по-добре да имаме план "А" и план "Б". По-скоро вероятно нямат никакъв план. Сега е моментът за търсене на консенсус за решения", каза Костов. Той е категоричен, че не може да слуша военния министър Стефан Янев, който мънкал и упрекна Румен Радев, че си служи с недомлъвки. 

"Президентът Румен Радев казва, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България - към момента няма, а към следващия момент може ли да има? А има ли косвена заплаха за нашата сигурност? Какви са тези недомлъвки? Трябва да се каже цялата истина на българското общество, а не да се жали неговото путинофилство или путиномания", заяви Иван Костов.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата