Quantcast
Костов посочи като руски агенти Борисов, Радев, Станишев и царя | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Костов посочи като руски агенти Борисов, Радев, Станишев и царя

Бившият премиер не се видя сред тях, защото сделката с Лукойл" за „Нефтохим“ - Бургас била станала в честен търг срещу най-добра оферта
18 133
 Стопкадър от екрана
Иван Костов се смята невинен за поставянето на България в енергийна зависимост от Русия

Бившият премиер Иван Костов посочи днес Бойко Борисов, Румен Радев, Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и други, че имат поведение на руски агенти на въздействие и влияние, но пропусна да включи и себе си със сделката за продажба на "Нефтохим" - Бургас.

Той призова България да постигне "нулева енергийна зависимост" от Русия и отказа да се покае за сделката през 1999 г. с руската компания "Лукойл", която купи "Нефтохим" Бургас на занижена цена от 101 млн. долара. На въпрос дали съжалява днес за тази сделка, той заяви в предаването на Би Ти Ви "Лице в лице": "Не съжалявам, защото "Лукойл" спечели честен търг с най-добра оферта".

По думите му руската компания била много лоялна към българската държава до 2007 г., като плащала всички данъци, но след това спряла, когато "начело на държавата беше Сергей Станишев". Както е известно от много публикации, "Лукойл" редовно отчиташе, че работи на загуба, и дълги години не плащаше данък печалба.

Сега според Костов "Лукойл" може да се справи без руски нефт, защото преработва и в момента чужд петрол. А един от аргументите при продажбата на "Нефтохим" на руснаци бе, че комбинатът е проектиран да преработва руски нефт сорт "Уралс". Бившият премиер пропусна този факт.

За да отклони темата, той насочи стрелите си в друга посока. "Виваком е руска фирма", каза Костов. "Тя е наследник на активите на БТК, а там е цялата система за аналогова връзка на българските служби и на българската армия, която не е дигитална и не може да бъде атакувана от хакери". Според него там трябва държавата да наложи надзор. 

Той препоръча и пълен преглед на работещите в специалните служби за тяхната лоялност и даде пример с грешните прогнози, които са давали дали Русия ще нападне Украйна и че войната ще свърши за 2-3 дни с руска победа.

Още

Високи наеми в складовете на "ЛУКойл" оскъпявали горивата

21.06.2022

10477
За месец най-много поскъпнаха масовият и луксозният бензин

15.06.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

9499
ДБ иска държавата да поеме оперативен контрол над бургаската рафинерия

01.06.2022

5005