Медия без
политическа реклама

Росен Желязков: Мария Габриел трябва да е премиер с втория мандат

ГЕРБ се надига: "Промяната" да хваща пътя!

27 Май 2023Обновена
Мария Габриел се появи днес на отбелязването на Деня на Африка пред Народния театър в София.
Булфото
Мария Габриел се появи днес на отбелязването на Деня на Африка пред Народния театър в София.

Часове след разпространяването на записа от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната", където се разисква тактиката за съставяне на кабинет и се чуват доста нелицеприятни оценки за ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов, ГЕРБ започна да дава знаци, че ще преразгледа позицията си. "Рудигейт" предизвика вълна от възмущение в ГЕРБ.

"Доверието в процеса на преговори за съставяне на експертен, а не политически кабинет, е счупено. Не съм говорил с Мария Габриел, но смятам, че тя е много обидена и е загубила доверие. За да се възстанови доверието й, тя трябва да отиде да получи папката за съставяне на кабинет с мандата на "Продължаваме промяната", заяви председателят на НС и депутат от ГЕРБ Росен Желязков по БТВ. Той каза, че днес предстои заседание на ИК на ГЕРБ, която трябва да направи оценка на новата ситуация и да реши какво да прави.

"Следобед ще ме чуете. На мен ми е много важно в Изпълнителната комисия да знаят моето мнение и моето виждане и това смятам да направя днес", коментира Габриел пред журналисти днес. Габриел отказа да коментира записа, изнесен от Радостин Василев. "Винаги съм усмихната и не бива да се бъркат емоциите с твърдостта, принципността, прозрачността и принципите, които се спазват отначало докрай", каза Габриел на въпрос дали е ядосана, цитирана от БТА.

Междувременно Кирил Петков се извини на Габриел с пост във Фейсбук:

Според Желязков е ненормално да се обсъжда овладяването на спецслужбите и държавната администрация, особено с нарушаване на закона. "Те имат нужда от реформация, но след риск анализ, а не по партийна линия", допълни той. И каза, че лично ще настоява всеки кандидат за министър да подписва декларация, че няма да прави нищо незаконно. Репликата бе в отговор на изявлението на Асен Василев, че всеки министър трябва да гарантира, че ще смени цялата администрация - законно или незаконно.

Желязков е учуден, че ПП изобщо споменават чуждите посолства, защото не са водени никакви разговори в тази посока.

Според него въпросът дали целта на изваждането на записа точно в този момент е риторичен. И преди да се продължат преговорите трябва да се разбере дали разговорът е автентичен. "Ако записът е компилиран, трябва изрично да бъде казано, че съдържанието му не е вярно. Ако разговорът е верен, трябва да се разбере дали казаното е искрено, или целта му е да се спечели доверието на изпълнителните органи", смята той. Желязков даде за пример твърдението на Кирил Петков, че Мария Габриел се е разплакала, като разбрала, че няма да е премиер. "Това категорично не е вярно. Мария не е от момичетата, които плачат. А това е и неприятна репрезентация на жената в политиката, която не може да понесе ситуацията и се разплаква", обясни той.

Темата коментира и Тома Биков (ГЕРБ). Според него преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да започнат отначало и да се постави много ясно въпросът за непартийно участие в кабинета. "Хора, ръководни кадри на ПП, трябва да си останат в парламента", смята той.

По думите му вероятно най-различни фактори не искат да има правителство, "но им се помага от колегите от ПП. Защото скандалът идва изцяло от ПП. Всички страни в този спор - и Кирил Петков, и Асен Василев, и Радостин Василев са от ПП". Според Биков в изтеклия запис има скандални неща. Като например това, че дирекциите трябва да са част от политическия кабинет, т.е. да могат да се сменят лесно. Биков е възмутен и от разговорите за одобрените от посолството "наши хора".

"И преди тези събития твърдях, че трябва да има непартийно правителство. В момента е невъзможно да има еднопартийно правителство на ПП", каза той пред Нова тв. Според него със записа "приключи ситуацията, в която ПП поставят моралните критерии и априори са добри, а ГЕРБ са априори лоши. Ако са ти толкова високи моралните критерии, какво прави при теб Радостин Василев". "Не виждам как в тази ситуация ние можем да подкрепим правителство, в което Асен Василев е вицепремиер. Извинявайте! След всичко, което каза", продължи Биков.

По думите му е време ПП да започнат да правят компромиси, тъй като до момента не са направили и един.

"Няма как да стане, защото ние много ясно сме заявили докъде сме в преговорите. Имаше постигнато съгласие. Ние не можем да рестартираме преговорите от самото им начало на този етап", отговори задочно Лена Бориславова пред БНР.

Недоволството излезе на повърхността още снощи. Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова написа около 23 часа във "Фейсбук: "След всичко, което чух днес, единственото, което ще им кажа е: "Вратата е ей там". Ясно е, че визира партиите от "Промяната".

Почти по същото време реагира и Делян Добрев: "4:30 часа (продължителността на записа - б.р.) измами, далавери, преврати, предателства, ориенталска култура... Питат ме:
- Да не им се размине?
- Няма!".

Както е известно, водещата дума в ГЕРБ винаги е била на Бойко Борисов. Вчера той каза, че записът няма да повлияе на намерението му за коалиция с ПП-ДБ. Това обаче беше преди пълния запис да бъде разпространен. В записа Кирил Петков казва по адрес на Мария Габриел, че е в сложно положение в ГЕРБ и е обект на завист: "Деси се бие тук в калта, а пристига някаква от Брюксел премиер да става...". За Делян Добрев Петков и Василев казват, че може да иде курбан и да бъде разкаран от парламента като вътрешна опозиция в ГЕРБ. Бойко Борисов пък е окачествен като човек, който е "готов да хвърли всеки под автобуса".

Депутатът от ПП Радостин Василев публикува записа, който е направил в нощта в неделя срещу понеделник от заседанието на националния съвет на ПП.
Първата част от записа обхваща най-важното от първите два часа на онлайн заседанието на националния съвет на ПП в неделя срещу понеделник през нощта. Тогава ПП обсъжда дали да участва в правителство с ГЕРБ на ротационен принцип.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата