Quantcast

Медия без
политическа реклама

К. Петков: Не сме съгласували назначения с никое посолство

От ЕК отказват да коментират записа, който пусна Радостин Василев

26 Май 2023ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на бившия си съпартиец Радостин Василев, който по-рано днес пусна по време на пресконференция запис от онлайн среща на Националния съвет на "Продължаваме промяната". Петков заяви, че главната причина за тази атака е "възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген", както и че сме станали свидетели на "координация на проруските сили". И дори допусна, че днешната атака може би има връзка с това, че президентът Румен Радев бави връчването на втория мандат.

След това Петков започна да опровергава информацията от записите. Той обаче призна, че на този етап не може да каже кое е манипулирано и кое е истина в 5-часовия запис, който Василев обеща да разпрати до медиите. До този момент обаче това не е направено. По време на пресконференцията в БТА бившият спортен министър, който в 47-то НС напусна ИТН със скандал, пусна само кратък запис. На него се чува, че лидерите на ПП са предложили смяна на шефовете на спецслужби, както и че те са били одобрени от чужди посолства. Петков заяви, че "националната сигурност е българска отговорност и че никоя друга държава не може да ни влияе". "Всеки кандидат, който ще предложим, ще държим да има чисто минало, да не е бил агент на ДС и да не е бил част от престъпна организация у нас или в чужбина. Не сме съгласували никое назначение с никое посолство", заяви Петков.

От думите му стана ясно, че по време на прословутото заседание 24 души от ПП са гласували против идеята за ротационно правителство с ГЕРБ. 21 души са били "за", а 7 или 6 се въздържали. "Моята реакция в 04:00 ч. сутринта бе, че няма как при такова важно решение да има "въздържали се" и тогава помолих тези да вземат решения", разказа Петков. Крайният резултат бил 27 "за" срещу 22 "против". 

По повод признанието на Радостин Василев, че с него се е свързал лично шефът на ДАНС и му е съобщил, че трябва да бъде охраняван, тъй като има заплаха за живота му, Петков каза, че в компетенциите на ДАНС не влиза охрана на отделни личности, а само на стратегически обекти. "Значи Радостин Василев е стратегически обект?", попита иронично Петков. 

БЕЗ ПОТВЪРЖДЕНИЕ

"Няма как да потвърждавам записи от форум, на който не съм участвал", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента. Това стана, след като по-рано днес бившият кадър на ПП-ДБ Радостин Василев пусна пред журналисти кратък запис, за който твърди, че е от онлайн среща на Националния съвет на ПП.

На записа се чуват гласовете на Кирил Петков и Асен Василев, които обсъждат предложена от Христо Иванов "европейска формула", с която да се отложи свалянето на имунитета на Бойко Борисов. Тя включва съставянето на парламентарна комисия, която да вземе решение. По техни изчисления комисията ще се влачи поне шест месеца и през това време може да се стигне до отстраняването на Гешев. 

Според Христо Иванов става въпрос за шантаж и опит страната да отиде на нови избори, "които няма нищо да решат". Съпредседателят на "Демократична България" заяви, че не е присъствал на Националния съвет на ПП. И призна, че в миналото наистина е обсъждал с колегите си от ПП-ДБ европейската практика на ЕП за искане на имунитети, но това е било заради атаки от страна на прокуратурата, която "заявява през устата на главния прокурор, че ще атакува парламента заради това, че парламентът се опитва да ограничи безконтролността на главния прокурор". Иванов каза, че въпросният модел не е бил обсъждан с оглед на Бойко Борисов или друг конкретен дерутат, а за да се направи преценка кога става дума за рекетьорски атаки и кога за обосновани искания от страна на прокуратурата.

ПЕРАЛНЯ ЗА БОРИСОВ

Според лидера на БСП Корнелия Нинова от записите "се чува абсолютен международен скандал". От парламентарната трибуна тя упрекна бившите си коалиционни партньори от ПП-ДБ, че са станали "пералня за Борисов". 

"Как мислите че Урсула фон дер Лайен и Г-7 гледат на твърденията, че участват в съставянето на правителство в България. Поредната черна точка за България. Как мислите, че гледат на влизането в еврозоната, заобикаляйки правилата. Как се чувстват тези лидери днес и дали ще подкрепят такава бъдещета коалиция на омертата, имунитетите и т.н.", каза Нинова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев в държавна измяна.  "Подаваме сигнал към главния прокурор срещу Кирил Петков и Асен Василев за държавна измяна. Всичко това показва, че България е завладяна държава", заяви Костадинов. 

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ пък в момента наблюдаваме разпад на държавността. "Всеки записва всеки, всеки разнася всевъзможни компромати", каза той. И допълни, че от ДПС искат свикване на Велико Народно събрание.

БЕЗ КОМЕНТАР ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ

“Няма начин ЕК да коментира записи с неизвестен произход, за които нищо не знаем”. Това каза говорител на ЕК днес в Брюксел в отговор на журналистически въпрос, свързан с изявленията на народния представител Радостин Василев, който представи запис, направен според него по време на Националния съвет на "Продължаваме Промяната", предава БНТ.

В записа се твърди за договорки с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за приемането на България в Шенген и еврозоната.

Говорител на ЕК заяви днес, че има изисквания за приемането на България и Румъния в Шенген. Според него Урсула фон дер Лайен е била много категорична и ясна в подкрепата си за приемането на двете страни в пространството за свободно движение.

Според говорителя на ЕК, има ясни критерии за приемането в дадена страна в еврозоната. Еврокомисарите, а после и Съветът на ЕС много прецизно разглеждат изпълнението на тези критерии и едва тогава се взима решение. 

Още по темата