Медия без
политическа реклама

Кирил Петков обяви ДАНС за следващата цел

Шефовете на специални служби трябва да се избират от НС, а не да се назначават от президента, обяви бившият премиер

13 Юни 2023
БГНЕС

Бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков  даде да се разбере, че след махането на главния прокурор, следващата голяма реформа ще е в специалните служби. Първа ще е ДАНС.

„Реформата в службите е следващата голяма реформа, която трябва да се случи. Ако те не работят, няма как да има нормално правосъдие. Има огромна работа да се свърши там. Аз и ПП ще предложим спешна промяна в закона, така че шефовете на службите да бъдат избирани от Народното събрание с помощта на правителството. Народното събрание е правилният орган за това, а не президентът”, каза Кирил Петков по Нова тв и добави: „В момента ДАНС е първата и най-важната служба, от която да започне тази промяна”.

Заканите на бившия премиер идват дни след като гръмна скандала с разпространения от Радостин Василев запис от форум на "Продължаваме промяната", в който се чуват твърдения на Кирил Петков и Асен Василев, че всички шефове на служби трябва да се сменят веднага, независимо законно или незаконно, и че това е уговорено в посолство.

Скандалът с депутата от ПП-ДБ Радостин Василев се разраства бързо. Днес той представи пред медиите кратка компилация от запис, направен на последното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

"Хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори", казва още бившият премиер Кирил Петков в записа.

Веднага след това президентът Румен Радев се хвърли да защитава специалните служби. "Първо трябва всеки, който има амбицията да прави някакви дълбоки промени в службите, да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, те са на България и са под прякото оперативно ръководство на МС - в лицето на министър-председателя, а не на президента", обяви Радев.  "Ако искаш да реформираш службите, трябва да познаваш законите на тези служби, структурата, задачите, функциите, начина на сътрудничество на тези служби с чуждестранните партньори", добави той.

Президентът Румен Радев се хвърли да защитава специалните служби. Той направи това в първите си коментари на изтеклия запис от заседанитето на ПП, в който службите са една от основните теми, а самият държавен глава се споменава на няколко пъти.

Последва изслушване на някои от ръководителите на специални служби, като именно шефът на ДАНС Пламен Тончев обяви, че се разследва съветник на министър-председател от редовния кабинет, който е съгласувал позиции с граждани на Северна Македония. От думите му стана ясно, че съветникът е Весела Чернева, а премиерът е Кирил Петков. Тончев подсказа и че има разследване за изтичане на класифицирана информация от същия период, но не даде подробности за какъв случай точно става дума. Той окачестви казаното от Василев и Петков в записа като безобразно политическо говорене.

На два пъти през последната година ПП и ДБ дават заявка, че искат да вземат службите от президента. Радев назначава шефовете на службите. В края на м.г. те дори внесоха промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", с които предложиха председателите на ДАНС, Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), Служба "Военно разузнаване" (СВР) и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) да се назначават от Министерския съвет по предложение на министър-председателя, вместо с президентски указ.

Отскоро има идея те да се назначават с избор през Народното събрание. 

 

Срок

Президентът Румен Радев трябва да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия, заяви още Кирил Петков. От ПП се надяват изобщо да няма следващ главен прокурор.

Петков е категоричен, че следващ състав на ВСС трябва да избира следващ главен прокурор. Самият той не бил доволен от настоящия състав на ВСС. „Знаем как последните 2 години не предприемаха никакви действия, сега предприеха бързи действия. Това, че има добър резултат от вчера, не ми дава комфорт, че този ВСС може да си върши работата както трябва. Бихме се радвали конституционните промени да се случват максимално бързо и да движим България напред”, каза Петков.

Той каза още, че ако е възможно да бъде премахната фигурата на главен прокурор без Велико народно събрание, това ще бъде направено. „Ако не може – тогава този човек трябва да стане един нормален администратор, без да има цялата тази власт, която има в момента”, каза Петков.

 „Какво се случи вчера? Когато преди година и половина заложихме Механизъм за разследване на главния прокурор, хората не му обърнаха много внимание. Тази начална реформа беше засята тогава и тя започна да предизвиква различни динамики – минахме през Венецианската комисия, ЕК каза, че това е много важно, стана условие да си получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това създаде конфликт в цялата система, защото главният прокурор не искаше тази реформа да се случи. Той мислеше, че това ще е срещу него, защото най-вероятно има за какво да се притеснява. Ние вкарахме много по-рано реформата, която даде резултат днес”, заяви Петков.

„Акцентирам колко е бавна промяната и тя се случва през институционалност. Трябва да продължим по същия начин”, смята съпредседателят на ПП.

Според Петков вчерашното гласуване във ВСС е „добра стъпка”. „Този човек не е за тази позиция. Но трябва да продължим”, продължи Петков.  

Относно поисканите от Гешев депутатски имунитети, Петков каза, че от ПП-ДБ тази седмица предлагат в парламента да се направи комисия.

„Тя да не заседава дълго, но да покаже какво се е случило, например в моя случай - прокуратурата е открила производството 2 години, след като го е затворила. Какво се е случило през 2 години, за да го възобновят? Ще настоявам заседанията да са открити и нито ние, нито ГЕРБ ще оглавяваме тази комисия, за да няма никакви идеи, че се използва за „чадър”. Отваря се комисията, изнасяме всички документи, за да се види прокурорите дали не са използвали тези документи за „политическа бухалка”. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението на комисия, за да покажа, че тази комисия не се използва за „чадър””, каза Петков.

От ПП-ДБ ще поканят всички парламентарни партии за дискусиите по Конституцията. „Отваряме широко дебата. Ние сме 63-ма от 240. Това е единственият начин систематично България да напредне”, смята Петков.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Кирил Петков, служби, ДАНС

Още по темата