Медия без
политическа реклама

Кирил Петков е новият министър-председател на България

Аз вярвам, че след четири години България ще бъде едно съвсем различно място, каза той

13 Дек. 2021Обновена
Премиерът и неговите министри положиха клетва.
БГНЕС
Премиерът и неговите министри положиха клетва.

47-ото Народно събрание избра съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков за новия министър-председател на България. Гласуването се проведе на извънредно заседание на парламента. Очаквано той получи подкрепата на 134 депутати от ПП, БСП, ИТН и ДБ, които участват в новата управляваща коалиция. Срещу него гласуваха 104 парламентаристи от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Същото разделение на парламентарните формации се видя и при гласуването на структурата и състава на новия Министерски съвет, които също получиха одобрението на Народното събрание.

Какви са приоритетите на новия премиер

Кандидатурата на Кирил Петков беше представена от Андрей Гюров, който оглавява парламентарната група на ПП. Петков е завършил финанси в университета във Ванкувър и бизнес администрация в Харвард. Развива бизнес в областта на пробиотиците и биотехнологиите. Заема поста на икономически министър в първия служебен кабинет на Стефан Янев.

На трибуната го последва самият Петков. Той обяви пред пленарната зала, че четирите формации в управляващата коалиция са успели да постигнат споразумение за съвместната си работа, но ще им се наложи да работят заедно и с опозицията по приоритетите на страната.

В сферата на енергетиката трябва да се направи всичко възможно да се избегне увеличаването на цената на тока за битовите потребители и да се намали за бизнеса. Довършването на газовата връзка с Гърция ще бъде другата основна задача на новия енергиен министър Александър Николов. "Не трябва да зависим от никой", подчерта Петков по отношение на енергоизточниците.

В областта на здравеопазването първи проблем за разрешаване е ковид кризата. Премиерът изтъкна важността на ваксинацията, която ще остане доброволна. "Ние оставаме зад Руанда, Пакистан и Таджикистан. Ето защо моята първа заповед, ако бъда избран, е всеки в Министерския съвет да има зелен сертификат", ангажира се той.

След като получи мандат за съставяне на правителството и го отчете веднага като успешен, Кирил Петков представи в сградата на парламента структурата и състава на следващото правителството пред медиите.

Петков повтори обещанието си, че ще проявява нулева толерантност към корупцията. В тази връзка, той посочи, че МВР, оглавявано от Бойко Рашков, ще има грижата никой да не бъде над закона. Контролът на националните финанси и еврофондовете ще бъде даден на вицепремиера и финансов министър Асен Василев. За правосъдието той обяви, че прокуратурата, оглавявана от Иван Гешев, не е постигнала задачите си. "По най-голямата кражба в историята - КТБ, нямаше никакви резултати от прокуратурата. А какво да кажем, когато нашите външни партньори ни показват хората от листа "Магнитски", а прокуратурата мълчи", заяви той. И обеща реформа, в която очаква да се изяви новият правосъден министър Надежда Йорданова.

"Ние сме вече сме в най-богатия пазар на света, ние вече сме с най-ниските данъци, но по някаква причина, която всички знаем, че е корупцията, не можем да привлечем продуктивни производства, които да обслужват европейския пазар. Това трябва да стане наша основна цел", посочи Петков. Важността на икономиката той открои с това, че по нейните приоритети ще работят двама членове на кабинета - Корнелия Нинова и Даниел Лорер.

Петков подчерта, че България трябва да си върне водещото място в областта на земеделието, за което ще се бори бъдещият земеделски министър Иван Иванов. Основни проекти в инфраструктурата ще бъдат построяването на тунела под Шипка, който да свърже Северна и Южна България, магистрала Хемус, пътя Ботевград - Враца - Видин, нови мостове над Дунав. С това ще се занимават министрите на регионалното развитие Гроздан Караджов и на транспорта Николай Събев.

В областта на външната политика, под ръководството на Теодора Генчовска, страната ни трябва да бъде конструктивен партньор на ЕС и НАТО, както и да постигне напредък в отношенията със Северна Македония. Отбраната трябва да бъде в синхрон с външната политика, за което ще се грижи доскорошният служебен премиер, а сега военен министър Стефан Янев. "100 дестинации - 100 изживявания" - такова трябва да бъде мотото на страната в областта на туризма, за което ще работи Христо Проданов.

Подобно на легендарния американски президент Джон Кенеди (1961 - 1963 г. бъдещият български премиер Кирил Петков смята да мотивира българите да участват в обещаната от неговата партия промяна "Нулева толерантност към корупцията".

От днес нататък не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност - това ще бъде задачата на новия социален министър Георги Гьоков. А Атанас Атанасов, който ще се занимава с проблемите на културата, ще трябва да работи за превръщането й отново в национален приоритет. Всичко, което новото правителство трябва да постигне, трябва да се базира на дигиализацията. Заради това в правителството ще има двама членове, работещи в тази област - Калина Константинова и Божидар Божанов.

"Аз ще бъда пръв между равни. Само отборно ще можем да постигнем всички тези цели", заяви Петков. А към опозицията се обърна с призив да следи внимателно действията на новата власт, за да я коригира, където е необходимо. Той подчерта и нуждата от взаимодействие между управляващи и опозиция за реформи в правосъдието чрез промени в конституцията. "Аз вярвам, че след четири години България ще бъде едно съвсем различно място", увери в заключение Петков.

 

И какво добави партньорът му Асен Василев

В основата на тази коалиция стои дълбока антикорупционна програма, обяви съпредседателят на ПП Асен Василев. Необходимостта от такава е толкова належаща, посочи той, че съвсем различни формации са проявили готовност да загърбят различията си, за да я осъществят.

Василев обеща, че четворната коалиция ще се стреми да "изгради страна, която не седи по срамните списъци на света като "Магнитски", а страна, която е по първите места по иновации, култура, туризъм, спорт, всяка една област, и държава, с която всички ние да се гордеем".

 

Атака от ГЕРБ-СДС срещу президента

Извънредното заседание трябваше да започне с обсъждането и гласуването на кандидатурата на Кирил Петков. От ГЕРБ-СДС обаче неочаквано прекъснаха процедурата с искане за декларация. На трибуната излезе шефа на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова, която обяви, че преди да се избере нов кабинет, трябва да се направи оценка на служебните правителствна на президента Румен Радев. Според Атанасова назначените от него кабинети не са се справили с поставените им задачи и са сътворили "безпрецедентен хаос" във всички области на обществения живот, както и са ескалирали политическата криза.

Докато държавният глава я слушаше, тя го обвини в провал в битката с ковид и крушение в процеса на ваксинация, и му хвърли отговорността за високата смъртност. Оттук Атанасова се прехвърли на организацията на изборите, които тя охарактеризира с демотивация на избирателите, вината за което видя в "репресиите" на служебните кабинет. За Кирил Петков шефът на герберските депутати напомни за казуса с канадското му гражданство. А другия съпредседател на ПП Асен Василев, който беше финансов министър, обвини, че е виновен за липсата на напредък към еврозоната. Накрая отново се върна към Румен Радев, за когото обяви, че е задълбочил разделението на обществото и е вкарал в конфронтация институциите. Радев я слушаше с лека усмивка.

Президентът Румен Радев проведе първия етап от консултациите с формациите в 47-ото Народно събрание, които по конституция трябва да организира преди да възложи на най-голямата политическа сила да състави правителство.

 

ДПС видяха прилики между новите управляващи и първия кабинет "Борисов"

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че партията му ще подкрепи нужните решения в подкрепа на благосъстоянието на българските граждани, нормалността в политиката, възстановяване на демократичните устои в страната, както и прекратяване на корупционните практики. В същото време, той подчерта: "Безкритичното допускане на нарушаването на конституцията и законите на страната, и грозните прояви на полицейщина ерозират демокрацията и държавността, и не могат да имат никакво оправдание." И цитира известното стихотворение на немския пастор Мартин Нимюлер срещу политическите преследвания по време на нацизма. Накрая обяви, че движението няма да гласува в полза на предложения кабинет, неговата програма, структура и състав, защото не са участвали в никакви разговори за тях. Но обеща, че ДПС ще бъде конструктивна опозиция.

Малко по-късно говори и съпартиецът му Йордан Цонев. С чувство за ирония, той посочи на новите управляващи, че лозунгите, с които идват на власт, са били употребявани и преди, при това от ГЕРБ. Като пример даде нулевата толерантност към корупцията, прокламирана от Кирил Петков. И припомни, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов през 2009 г. също е обещавал да проявява нетърпимост към корупцията и да бъде безкомпромисен със злоупотребите с власт. Сходни прилики Цонев видя и по отношение на говоренето срещу предходните управления и по отношение на задкулисието.

"Не отричайте това, което са направили поколенията преди вас, защото, докато получавахте великолепното образование, което имате, поколения български политици - д-р Ахмед Доган, Георги Първанов, д-р Желю Желев, Симеон Сакскобургготски, Иван Костов, ориентираха страната ни към нашия ценностен избор и към евроатлантизма. Всяко отричане на предишните успехи е национален нихилизъм и вреди на имиджа на България по света", завърши депутатът от ДПС.

Новият председател на Народното събрание Никола Минчев получи първото си предупреждение, че му предстоят чисто политически предизвикателства, докато заема поста си.

 

Бившите управляващи предупредиха срещу "реставрация на мрачни, дребни създания"

От ГЕРБ -СДС атакуваха новия кабинет в същия дух както направиха по-рано спрямо президента. Депутатът Даниел Митов обяви, че се формира "ляволиберално управление", което ще върне "бившата БКП и мрежите на ДС във властта". "Това правителство се вписва напълно в духа на ултралибералната лудост, обзела някои общества. Опитите да се откаже признание за постигнатото от обществото до момента, да се отхвърля традицията и уроците на миналото, да се откажем от политическите си бащи, да се създадат претенции за някакъв "Голям взрив" и някакво самозачеване на това мнозинство, ни обричат да навлезем в период, в който определена група хора ще безчинства и хулиганства арогантно на политическия терен", обяви бившият външен министър.

Той обяви, че се опасява от "нова вълна на реставрация". "Мрачни, дребни създания изпълзяват от пещерите си и са готови да отмъщават, защото дълго време бяха държани в хибернация", каза той. Стратегията на новата четворна коалиция той определи като дипломна работа на студент, която е преписана така, че да не личи плагиатството.

Митов подчерта, че силовите структури в държавата остават под контрола на държавния глава, когото назова "ментор или кръстник на коалицията". По думите му, страната е изправена пред риска да получи марионетно правителство, а държавата да бъде овладяна по начина, по който е постъпил Владимир Путин в Русия - чрез силовите структури и насилствена разправа с опонентите. "Дано ПП един ден не се чете като "Пълна подмяна" или "Правителство за поръчки", а не дай си боже като "Просто послепис", завърши депутатът.

 

От "Възраждане" обвиниха новата власт в приемственост с ГЕРБ

Водачът на националистите Костадин Костадинов обяви, че в коалиционното споразумение се споменават политики, които се повтарят с тези на ГЕРБ. Като фигура, която изразява приемствеността с предишното управление, той посочи поименно образователния министър Николай Денков, който е бил зам.-министър в същия ресор при кабинета "Борисов 2". Костадинов изрази несъгласие с въвеждането на текстове от Истанбулската конвенция, влизането в еврозоната, закриването на въглищните електроцентрали, ограничителните мерки срещу ковид. "Кабинетът трябва да бъде излъчен с усещането, че зад него стоят само българските граждани, а не чужди посолства", посочи той като аргумент за отказа си да подкрепи правителството.

Съпартиецът му Петър Петров гневно заклейми споразумението, което според него съдържа термини, лансирани от неправителствени организации, финансирани от "чужди спонсори и чужди посолства". Той обяви, че предложението за правосъдна реформа в документа показва непознаване на материята. И посочи, че участниците в коалицията изразяват съвсем противоположни възгледи за бъдещето на главния прокурор Иван Гешев, и не са предвидили мерки, които да удовлетворят очакването на гражданите за справедливост. Това, смята той, ще направи реформата един "ялов удар във въздуха".

Някой помни ли шока, който предизвика през 2005 г. внезапният пробив на „Атака” в парламента? А успехите й през следващите години, които павираха пътя към властта на други формации, издигнали се на крилете на култа към отечеството?

 

Ицо Хазарта разкри, че е бил заплашван

Особено изявление направи Христо Петров - Ицо Хазарта, който е депутат от ПП. Той разказа, че когато е получил покана да се присъедини към формацията, е поразпитал що за хора са Кирил Петков и Асен Василев. Попитал и "началниците и спонсорите" на бившите управляващи. "Те са ваши политически опоненти, явно имате какво да кажете срещу тях. Знаете ли какъв отговор получих? Не получих нито една информация по този въпрос. Но получих едно много недвусмислено послание, че ако продължа да подкрепям Кирил Петков и Асен Василев, ще загубя най-ценното нещо, което имам", обяви рапърът, без да поясни дали става въпрос за заплаха.

Петров заяви, че именно това го мотивирало най-много, за да се присъедини към ПП. "Аз съм нормален човек и много често изпитвам страх. Но както веднъж ми каза г-н Асен Василев – нормално е да те е страх, но има неща в този живот, които са по-важни от страха", завърши певецът, сподирен от ръкоплясканията на колегите си.

Ще кажа нещо, което вероятно голяма част от хората няма да могат да асимилират - ДПС имат депутат, който всъщност е охранител. Когато Пеевски отива до тоалетната, той отива с него. Когато някой друг от тяхната група напуска залата - той също отново отива с него.

Още по-разгорещено защити своите политически водачи младият депутат от ПП Деница Симеонова: "Кирил е един от онези млади, горди, образовани и талантливи хора, които вие никога не забелязвахте и не допускахте да развиват и покажат своя талант. Защото хората като нас не искаме да сме слуги на корупционни схеми и не искаме да сме част от васални зависимости. Кирил Петков е сбъдналата се мечта на хиляди българи за следващите години в живота на всички нас. Сега на сцената излизаме новите, младите хора, заедно с Кирил Петков – децата на промяната. Родени през 1980-те и 90те години ние нямаме нищо общо с демоните на миналото. И ние сме хората, които ще направим България родина."

Друга млада нейна колежка - Лена Бориславова, прокламира, че в ПП са готови да "придадем нов смисъл на понятието "народен представител" и "отговорен управник"".

Днес новоизбраното 47-о Народно събрание беше свикано за първи път. Това е третият за 2021 г. парламент – двата му предшественика бяха разпуснати предсрочно, след като не успяха да излъчат редовно правителство.

 

Корнелия Нинова обеща продължение на битката с модела на ГЕРБ

Соцлидерът Корнелия Нинова обяви, че партията й вижда участието си в правителството като "продължение на непрекъснатите ни 5-годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ". И увери, че социалистите ще бъдат гарант за социална политика и социална справедливост в новата власт.

"Нашата цел - да имаме здрав и образован български народ, който работи и изкарва високи заплати и пенсии, ходи по чистата българска земя, яде чиста българска храна, диша чист въздух е напът да се сбъдне. Нашата цел – българинът да има достъп до здравеопазване и да не му се налага да плаща безумни пари, които няма и да умира по пътищата, и по стълбите на болниците, е напът да се сбъдне. Нашата цел – децата не просто да трупат количество, а да трупат качество на образование, и българското образование да е обвързано с българската икономика го пише в този документ", обобщи Нинова. И заключи: "Е, малко ли е това, за да се съгласи „БСП за България” да участва в такъв кабинет?!" Обеща и край на личните връзки, шуробаджанащината и калинките във властта.

С някои изненади премина вторият ден, в който президентът Румен Радев проведе консултации с парламентарните сили за редовно правителство.

 

Христо Иванов гарантира центристко управление в полза на мнозинството българи

В изказването си съпредседателят на ДБ Христо Иванов призна, че коалиционното споразумение съдържа много теми, които са оставени за допълнително изясняване. "Това е практически възможното към този момент", констатира той. То ще предполага продължаващ дебат, посочи десният политик, което означава, че новото управление няма да може да концентрира власт в себе си. Той призна също, че конструкцията на Министерския съвет е усложнена, но не може да бъде друга, когато участват четири толкова различни формации.

Иванов увери, че формацията му няма да изостави своите идейни различия с другите формации в управляващата коалиция - например с БСП. Тези различия, смята той, ще принуди участниците в управлението да търсят средния път. А това, на свой ред, ще гарантира, че това ще бъде едно центристко управление, което ще послужи на голямото мнозинство от българските граждани.

Иванов подчерта важността на конституционната промяна в областта на правосъдието и директно се обърна към присъстващия главен прокурор Иван Гешев, за да му поиска оставката. "Освободете България от себе си, освободете българските прокурори от себе си. Нека българското общество да може да започне реформата на прокуратурата в дълбочина, заедно с прокурорите, свободни от модела, който вие олицетворявате", призова го десният лидер.

Партиите, които ще сформират бъдещата власт няма да подписват общо коалиционно споразумение.

 

А ИТН обещаха да си останат „истински и шарени“

Виктория Василева от ИТН предупреди колегите си, че „днес приключва времето за лозунги, заклинания и празни обещания“. Тя увери останалите участници в управляващата коалиция, че партията й ще бъде „последователен, лоялен и коректен партньор“. В същото време подчерта: „Но ще продължим да бъдем истински, шарени, понякога може би по-остри и да се не спестяваме лошите новини за правителството.“

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата