Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кирил Петков: Да спрем корумпираните лобисти, закачили се за властта

Време е за всички нас да си свършим работата, обяви кандидат-премиерът пред новите депутати

03 Дек. 2021Обновена
Тържествено откриване на 47-мо Народно събрание

Тържествено откриване на 47-мо Народно събрание

Posted by Народно събрание на Република България on Thursday, December 2, 2021

Днес новоизбраното 47-о Народно събрание беше свикано за първи път. Това е третият за 2021 г. парламент – двата му предшественика бяха разпуснати предсрочно, след като не успяха да излъчат редовно правителство. В него влизат 7 политически формации – „Продължаваме промяната” (67 депутати), ГЕРБ-СДС (59), ДПС (34), „БСП за България” (26), „Има такъв народ” (25), „Демократична България” (16) и „Възраждане” (13).

Новите парламентаристи бяха посрещнати от рехав протест на противници на ваксините и на машинното гласуване, които се бяха събрали около паметника на площад "Народно събрание".

Заседанието започна в 9 часа, като беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител - Силви Кирилов от „Има такъв народ”. В словото си към депутатите Кирилов изтъкна, че парламентът се събира в "необикновена ситуация" - при липса на доверие в политическите институции, отсъствие на усещане за законност и справедливост, растяща бедност и при 2 милиона наши сънародници, живеещи извън границата. Той изрази задоволството си, че в Народното събрание има много млади хора, които ще донесат нови идеи и нова енергия, и призова колегите си да загърбят личните си и частнополитически интереси в името на общонационалните.

Румен Радев: Приоритет е промяната в прокуратурата

След Кирилов приветствие към 47-ото Народно събрание отправи президентът Румен Радев. "Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма", започна той. И посочи, че на страната е нужен политически консенсус "на реформаторските сили около необходимостта от устойчиво, реформистко, социално управление". От това зависи стабилността на политическата система, която не може да понесе тежестта на нови избори, изтъкна той.

Държавният глава подчерта, че другият важен консенсус е този за законността и справедливостта. "Приоритетна задача е демонтажът на прокурорския чадър над корупцията и злоупотребите. Той осигурява безнаказаност както на големите корупционери, така и на битовите престъпници, които тормозят забравените от държавата българи", смята Радев. И допълни: "Надявам се всички демократи – и от ляво, и от дясно в това Народно събрание, да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър."

Радев призова депутатите да разгледат бюджета, внесен от неговото служебно правителство. И подчерта, че очаква 47-ото Народно събрание да се обедини около важните външнополитически въпроси, при които залогът е българската идентичност, история и култура, както и правата на нашите сънародници зад граница. Това беше отправка към нерешения спор със Северна Македония. И многозначително посочи, че е важно българската дипломация да бъде в ръцете на професионалисти от карирерата.

С няколко часа закъснение министерството на финансите внесе пояснение към бомбастичната новина, че от 1 януари минималната пенсия ще стане 490 лв.

В заключение президентът настоя за "непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, за отстраняването на задкулисието от държавата". И апелира към новите депутати: "От вас зависи този парламент да затвори епохата на прехода."

Кирил Петков: Време е за нулева толерантност към корупцията

Първи след държавния глава говори Кирил Петков от ПП, който е смятан за най-вероятния кандидат за премиер. Пред депутатите той обяви, че предшествениците им досега не са успели да си свършат работата и като резултат близо 2 милиона българи са избрали да напуснат страната. "На всеки площад, където се срещнахме с нашите избиратели, ни казваха: "Моля ви, върнете ни младите хора обратно!" Тези думи обикновено бяха изричани през сълзи от възрастни хора, от които 42 процента живеят на линията на бедността. А над 40 процента от техните внуци, останали в България, не успяха да имат тройка по математика и български миналата година в четвърти клас", каза той.

Петков изброи колко много не е свършено - пътната инфраструктура, екологията, газовата диверсификация, цената на тока. "Къде са били народните представители, които е трябвало да решават тези проблеми? Отговорът се крие в няколко думи: алчност, егоизъм и нехайство, не на всички, но на много от тях. По разбитите ни пътища се разминават майбаси, ролс-ройси, ферарита, но не на конкурентоспособни бизнес лидери, а на хора, които са се закачили за властта. Хора, които харчат на спокойствие нашите данъци, все едно са им бащиния. Това са просто едни корумпирани лобисти, без никакъв истински бизнес. Дами и господа, това трябва да спре днес!", обърна се той към народните представители.

А накрая призова: "Време е за нулева толерантност към корупцията! Време е за нулева търпимост към кражбите! Време е за истинско правосъдие в България, където никой да не се чувства безнаказан! Време е ние да защитаваме истинските интереси на нашите избиратели, без да ни е страх от т.нар политически инвеститори! Време е да превъзмогнем личното си его и да работим заедно! Време е да направим България, от която да се гордеем! Време е да бъдем активен член на ЕС, който да дава конструктивни позиции в съюза и реално да помага за неговото развитие! Време е България да бъде лидер в региона и пример за добросъседство! Време е България да има репутация на държава - партньор, на която може да се има доверие! Време е за България, където младите се връщат обратно! Време е за България, където възрастните хора могат да имат достойни старини! Време е за всички нас да си свършим работата!"

Десислава Атанасова: Парламентът да не си позволява авантюри

"Заради ниската избирателна активност настоящият парламент не разполага с достатъчно голяма легитимност, за да си позволи нови авантюри и да пилее време в произвеждането на скандали", обърна се към депутатите Десислава Атанасова - водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

По думите й каквото и да е мнозинството в 47-ото Народно събрание, то "няма да е плод от силна обществена енергия, а ще бъде резултат от компромиси". "Всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите, ще се разбие в действителността - така, както се разби в действителността илюзията на т. нар. протестни партии, че имат мнозинство в 45-ото и 46-ото Народно събрание", предупредително заяви Атанасова.

Тя посочи, че ГЕРБ-СДС ще бъде "опозиция на ляволиберално мнозинство", в което очаква да влязат ПП, ИТН, БСП и ДБ. Но се ангажира, че коалицията й няма да всява напрежение, ще даде толеранс на бъдещото правителство, ще бъде готова да води конструктивни и публични разговори с всяка политическа сила, и да подкрепи всяко решение, съвпадащо с националния интерес. В същото време обаче, отправи друго предупреждение: "Колкото и да е нужно редовно правителство и стабилност в управлението у нас, ние няма да допуснем това да става на цената на българския национален интерес, в разрез със закона и със злоупотреба с думи като „нулева корупция“ и „почтеност".

Мустафа Карадайъ: Трябва ни максимално съгласие

В първото си изявление пред новия парламент лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ наблегна най-вече на проблемите, с които се е сблъскала партията му по време на изборите. Той сравни действията на МВР при служебното правителство с натиска, оказван от страна на владяните от ГЕРБ държавни структури в миналото по време на избори. А Централната избирателна комисия (ЦИК) обвини, че не е отчела всички действителни гласове на вота. Отговорността за ниската избирателна активност пък директно прехвърли върху машините за гласуване, които, по думите му, затруднили възрастните и по-ниско образованите гласоподаватели.

По отношение на политическата ситуация Карадайъ подчерта, че резултатите от изборите показват желанието на избирателите за максимално съгласие между парламентарните формации, за да се сложи край на кризата. "Конструктивният политически диалог трябва да бъде в основата на търсене на верни решения", наблегна той. И отново напомни за формулата, която ДПС предлага от 2017 г. насам - експертно правителство, което да реализира програма за ускорено икономическо развитие.

Корнелия Нинова: Попадаме в безпрецедентна ситуация

Водачът на БСП Корнелия Нинона наблегна на потенциалния конфликт, който може да се получи между контролирания от Румен Радев служебен кабинет и бъдещото редовно правителство. "Попадаме в безпрецедентна ситуация - служебен кабинет, който е изготвил свой бюджет, очертаващо се мнозинство, което има друг в представите си за бюджет и невъзможност до края на годината да бъде приет нито един от двата", констатира тя. И заяви, че поетите от депутатите ангажименти към избрателите им трябва да бъдат претворени в политики, при това максимално бързо.

Накрая Нинова се ангажира: "Ще положим усилия да се състави стабилно мнозинство и редовно правителство. В едно такова мнозинство и тук, в парламента, можете да разчитате, че "БСП за България" сме предвидими и разумни. Ще бъдем социалният стълб и гарантът за стабилност на България."

Любомир Каримански: Да спрем да се оправдаваме, а да действаме

Най-неясно беше изявлението, което направи от името на ИТН депутатът Любомир Каримански. "Мисля, че е настъпил моментът, в който хората с пристойно поведение, почтеност, знания, умения и опит, е необходимо да обединят усилия и да запретнат ръкави в решаването на животрептящите проблеми от живота на хората, пренебрегвайки и укротявайки егото си. Необходимо е да спрем да се оправдаваме, а да действаме, да правим нещата да се случват. Необходимо е да спрем да поставяме гордостта си пред напредъка. В този момент много хора очакват от нас обновление и ясен знак за поука от настоящата криза", философски заразмишлява Каримански от парламентарната трибуна.

Конкретно за политическата ситуация той заяви единствено, че парламентарната група на ИТН "ще направи всичко възможно да бъде съставено правителство и парламентът да работи през целия си мандат".

Христо Иванов: Можем да помогнем, правейки крачка встрани

"Ние ще дадем своя принос за съставяне на правителство. Как точно ще го направим, зависи от преговорите. Освен настояването върху нашите приоритети и на програмите, които имаме, е добре да си спомняме понякога, че можем да помогнем, правейки крачка встрани. И ето аз например заявявам, че няма да бъда министър. Мисля, че е добре, говорейки за надежда и промяна, да дадем път на нещо ново" - така съпредседателят на ДБ Христо Иванов коментира очакванията за правителство пред депутатите.

Той наблегна върху необходимостта от провеждане на правосъдна реформа, която да засегне Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Като приоритети открои също електронното управление, защитата на българите в чужбина, модернизацията на българската наука, членството на България в ЕС и НАТО. По отношение на Северна Македония Иванов каза, че страната ни трябва да защити националния си интерес и своята истина за историята, но трябва да намери и начин за решаване на проблема с нашите съседи и заедно да станем членове на общия европейски дом.

Костадин Костадинов: Време е отново да пишем сами историята си

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов започна първото си изявление в парламента с уговорката, че се обръща само към своите сънародници - българите. И веднага показа кой ще бъде основният му враг: „Ние, 13-те от „Възраждане“, не представляваме само 13 избирателни района от България. Ние сме също и българите от Кърджалийско, Търговищко, Шуменско и Разградско, и всички останали български области, които бяха оставени на произвола на политическия башибозук на ДПС.“ И изреди приоритетите си: борба срещу демографската катастрофа, срещу „модерния фашизъм“ на принудителните ваксинации и защитните маски, за „освобождаване от чуждите военни бази“, за довършване на АЕЦ „Белене“, за защита на интересите на страната в Северна Македония.

„За много от тук присъстващите е срамно да са българи и предпочитат да са обслужващ персонал на чужди интереси ... за предателите на родината краят винаги е позорен, а след това биват забравени“, обърна се той предупредително към колегите си. И завърши по следния начин: „Време е България отново да стане свободна и независима държава! Време е пак да почнем сами да пишем историята си! Време е за възраждане! Да живее България!“

На фона на демонстрираната миналата седмица прозрачност от първата политическа сила - "Продължаваме промяната" по коалиционните преговори с останалите три политически сили, тази седмица новините по състава на новия кабинет и парламент излизат много трудно и повечето са

 

Още по темата