Quantcast

Медия без
политическа реклама

МФ поправи министъра си - добавката към пенсиите ще е 60, а не 120 лв.

Служебният кабинет пише бюджет въпреки желанието на новите управляващи те да го подготвят

01 Дек. 2021Обновена
БГНЕС
Валери Белчев

С няколко часа закъснение министерството на финансите внесе пояснение към бомбастичната новина, че от 1 януари минималната пенсия ще стане 490 лв. Ведомството на практика опроверга началника си - министърът на финансите Валери Белчев, който по-рано съобщи, че още шест месеца пенсионерите ще получават по 120 лв. Оказа се, че идеята е да получават наполовина на тази сума - 60 лв.

Минималната пенсия ще се увеличи от 300 на 370 лв. от 25 декември, потвърждава министерството на финансите. Допълнително за периода от януари до юни 2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19, съобщават от ведомството. Така от Нова година минималната пенсия ще стане 430 лв., а сега тези пенсионери получават 420 лв. Това, разбира се, ще се случи, ако новите управляващи го одобрят.

Новината с пенсиите се появи на изненадващ брифинг след заседанието на служебното правителство. На него финансовият министър Валери Белчев обяви, че е направил проектобюджет за 2022 г. с по-големи размери на минималната работна заплата, детските месечни надбавки, парите за гледане на деца от 1 до 2 години и по-високи пенсии. Той обяви, че на 17 декември служебният кабинет ще внесе проектобюджета в новото Народно събрание, като преди това ще го съгласува по министерства, общини и със социалните партньори.

"Абсолютната стойност на доходите за пенсионерите ще бъде запазена на нивата, на които е сега, дори и след отпадане на антикризисните мерки", каза Белчев, което съвпада с обещанията на Асен Василев. Оттук нататък обаче министърът даде няколко противоречиви допълнения. Това е средно увеличение от 84 лв. на човек, каза например той. 84 лв. обаче е увеличението от промените, които влизат в сила от Коледа и те няма да са достатъчни, за да покрият получаваните сега 120 лв.

На уточняващи въпроси Белчев в един момент каза, че предлагат 120-те лв. да се запазят през следващите 6 месеца. На въпрос това означава ли, че от 1 януари хората на минимална пенсия ще получават 490 лв., защото от 25 декември минималната пенсия се вдига от 300 на 370 лв., министърът отговори, че не може да каже колко ще е минималната пенсия, след което допълни: "Мисля, че това беше сметката". До такъв вариант - увеличения и добавки, почти се стигна при гласуването на актуализацията, но той все пак не бе приет.

Заявка да не се намаляват доходите на пенсионерите от Нова година направи и Асен Василев по време на преговорите с потенциалните си коалиционни партньори. И той като Белчев не обясни какво означава това, поради което в последните дни пенсионерите са бомбардирани с какви ли не числа.

Според обещанието на Василев например минималната пенсия трябва да стане 420 лв. от 1 януари, а не 370 лв., както става от 25 декември. Таванът на пенсиите трябва да стане 1560 лв., а е заложен да бъде от Коледа 1500 лв. Преизчислението с осигурителния стаж също отива на кино, ако 120-те лв. влязат в основния размер на пенсията.

Според обещанието на Белчев минималната пенсия трябва да стане 430 лв. от 1 януари. Таванът на пенсиите трябва да стане 1560 лв. А всички останали пенсии да се преизчислят и да получат отгоре по 60 лв.

Тези дни се чу и трета версия - че добавката ще остане, но ще е 50 лв. Тя пък дойде от Мика Зайкова, "Има такъв народ". Зайкова вече не е депутат, но участва в преговорите за бъдещото управление. 50 лв. е разликата между новия размер на минималната пенсия (370 лв.) и това, което получават в момента пенсионерите, които са с нея (300 лв. пенсия плюс 120 лв. добавка).

 

ДЕТСКИ НАДБАВКИ

Неочаквано и объркано беше и заявеното намерение за увеличение на детските надбавки. Белчев обяви, че предлагат всяко семейство с доход до 510 лв. на човек да има право на детски добавки, които ще се увеличат с 20%. После обаче министърът цитира числа, които не представляват 20% увеличение - за едно дете цитираната от него сума беше от 40 на 50 лв., а за две - от 90 на 110 лв. Сега прагът за достъп е 410 лв. доход на човек. Увеличението ще засегне 120 000 деца, каза Белчев, като вероятно имаше предвид прага за достъп, защото детски надбавки се получават от над половин милион деца.

Намеренията на новите управляващи са да запазят данъчното облекчение за деца, което е до 450 лв. на дете и бе въведено от ГЕРБ като алтернатива на по-високите детски.

Служебният кабинет предлага и втората година на майчинството да остане 650 лв. месечно. То беше направено толкова с актуализацията на бюджета, но текстът важи само до края на годината. Преди това сумата беше 380 лв.

 

МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА

Служебният кабинет се размина с бъдещите управляващи и за минималната заплата, като при нея наддава с 10 лв. сумата от 700 лв., около която се обединиха преговарящите партии. "Наясно сме, че партиите в бъдещата коалиция се обединиха около 700 лв. минимална заплата, мислим да предложим малко повече - 710 лв., защото смятаме, че е важна за населението", коментира финансовият министър. В момента минималната заплата е 650 лв. и 750 000 българи се осигуряват на нея.

 

КОНТЕКСТ
Заявката на служебното правителство идва  само седмица, след като преговарящата бъдеща коалиция между "Продължаваме промяната", ИТН, БСП и ДБ, се договори за параметрите, при които ще прави бюджета за следващата година. Най-вероятният бъдещ финансов министър Асен Василев обясни, че заради предстоящите множество промени в структурата на Министерски съвет, бюджетът за 2022 г. няма да може да бъде гласуван до края на тази година и приемането му ще остане за януари.
Сегашният служебен финансов министър Валери Белчев обаче обясни, че искат да спазят закона и ще предложат "база, върху която може да се работи". "Целта ни е да осигурим приемственост. Не сме предвиждали промени в политики, структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи. Предлагаме просто една социална защита за населението, предвид факта, че икономиката не пострада чак толкова много", заяви служебният финансов министър.

Предложенията на служебния кабинет изискват не само бюджетен закон, но и промени в други закони, т.е. няма как да минат без съгласието на Народното събрание. Минималната заплата се определя с постановление на Министерския съвет, но, разбира се, дори да бъде пришпорена от служебното правителство, следващото може да я промени.

Брифингът на Валери Белчев поставя в неловко положение бъдещите управляващи, тъй като ако те не припознаят обещанията като свои, ще трябва да понижат очакванията на обществото за по-високи доходи.

Още по темата