Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нинова: Нямаме договорка да съм председател на НС

Според председателя на БСП в оставка лидерска среща по спорните коалиционни въпроси не се е провела и не е подписано споразумение

02 Дек. 2021Обновена
FB/Корнелия Нинова

На фона на демонстрираната миналата седмица прозрачност от първата политическа сила - "Продължаваме промяната" по коалиционните преговори с останалите три политически сили, тази седмица новините по състава на новия кабинет и парламент излизат много трудно и повечето са неофициални. Сутринта в четвъртък бе тиражирана информация, че лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова ще поеме на ротационен принцип председателството на Народното събрание, което се свиква за първо заседание в петък. По обяд обаче в специално изявление Нинова отрече информацията, базираща се на писмо до "Демократична България" от ПП.

"Няма решение председателят на Народното събрание да се избира на ротационен принцип от четирите партии за срок от 1 г. Това категорично не отговаря на истината - нито, че ще се избира така, нито, че аз ще съм първият председател на НС на база ротационен принцип. Такава договорка нямаме, най-малкото щях да знам за това", обяви емоционално Нинова на "Позитано" 20.

"Нищо от написаното и публикувано за БСП във връзка с бъдещото правителство - нито като имена от БСП, нито като претенции за министри и министерства, не отговаря на истината", посочи още тя. Според нея нито едно от имената на представители на левицата, завъртели се в публичното пространство, "не са обсъждани вътре в партията - на Национален съвет, а след това навън - с коалиционните партньори". "Ние сме партия с ред и правила", каза шефката на соцпартията.

От думите и поведението й пролича изнервеност. "Потвърждаваме отново волята си да положим усилия да има редовно правителство, което да преведе страната и хората през кризите и да започне истинската промяна на досегашния модел на управление. Не само сме декларирали, но и на практика сме показали, че се борим със задкулисието - както вътре в партията, така и навън не можем да допуснем да се говори, че участваме в задкулисни разговори или договорки".

"Намерихме общите неща по 18 теми след работата на експертните работни групи, но останаха спорни въпроси, затова очакваме от мандатоносителя "Продължаваме промяната" да свикат политическа или лидерска среща, за да ги изчистим и да вземем политическите решения", обяви Нинова, като така даде да се разбере, че такава среща не се е случила, въпреки информациите за нея.

Нинова излезе със седем условия към потенциалните си партньори: "Думите, че наша първа грижа са политиките, не са празни от съдържание. Искаме  ясни ангажименти какво се прави с цената на тока, как се компенсират доходите на хората, какво се прави в икономиката, как се преодолява ковид вълната и пр."

"Едва след подписването на споразумението може да се говори за имена и за постове", декларира Нинова. "Първо грижа за хората, след това постовете ще почакат малко", аргументира се тя.

Корнелия Нинова напомни, че коалиционното споразумение трябва да мине за одобрение през пленум, както се прави с всички ключови за партията решения. Той ще бъде свикан в началото на другата седмица присъствено.

ДОКУМЕНТ

От разпространения от ДСБ днес по-рано документ, цитиран от БНР, стана ясно, че в новия Министерски съвет се предвижда да има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Създава се постът министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, "Български пощи" и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“. Амбицията е и коалиционното споразумение да бъде огласено до 3 декември, петък, когато е и първото заседание на парламента.

ПРОМЕНИ В ПОСЛЕДНИЯ МОМЕНТ

Все още има висящи въпроси около отделните министерства, по които преговорите продължават, коментираха пред "Сега" участници в тях от левицата. И се "застраховат", че и за онези, които към момента са договорени, може да се наложи корекция.

Прави впечатление различният принцип, по който ще се назначават зам.-министрите. За разлика от предишните коалиционни правителства, в които заместниците на даден министър бяха от другите формации от коалицията, за да има взаимен контрол, сега министърът сам ще ги определя, пише "Капитал". Все пак в политическите им кабинети ще има и по един представител от друга формация от коалицията, но все още не е ясно точно каква ще бъде позицията му. Представители на някои от политическите сили се опасяват, че такъв подход може да доведе до партийна феодализация на различните сектори в държавното управление.

Промяна има и при разпределението на шефските постове в постоянните парламентарни комисии - ако дадена формация има министър в една област, председателят на ресорната комисия да е от друга.

МИНИСТЕРСКИ КРЕСЛА

Относно министерските кресла към момента е сигурно, че съпредседателят на ПП и бивш служебен министър Асен Василев ще оглави отново финансовото министерство и ще бъде вицепремиер. Кирил Петков пък още в нощта на изборите обяви, че възнамерява да е министър-председател.

Въпреки че усилено бе спряган за външен министър Даниел Лорер ще поеме Министерството на икономиката, твърди още изданието.

Както се очакваше, за министър на транспорта  ще бъде назначен бизнесменът Николай Събев, съсобственик на "Еконт", който влиза и като народен представител. По време на преговорите миналата седмица ПП лансираха идеята Агенция "Пътна инфраструктура" да премине от регионалното към транспортното министерство, срещу което възразиха от "Има такъв народ" и от левицата.

Изпълнителната агенция по горите ще бъде извадена от земеделското министерство и ще се обособи като държавна агенция, подчинена на Министерския съвет. Очаква се да продължи да я управлява Александър Дунчев, който заема този пост в две служебни правителства на президента Радев от тази година. Такава идея има и за агенцията по храните (БАБХ), която сега е под контрола на земеделското ведомство.

Нагласите са двама служебни министри да запазят постовете си - министърът на образованието Николай Денков, който бе канен да участва в сформирането на ПП, както и шефът на МВР Бойко Рашков, за когото Кирил Петков неведнъж е казвал, че харесва работата му.

След като Петков и Василев се връщат в изпълнителната власт, председател на най-голямата парламентарна група се очаква да стане Андрей Гюров, който водеше листата в Благоевград. Той е професор по финанси в Американския университет в България и има над 15-годишен опит на експертни и ръководни длъжности в банкови институции в САЩ и Европа.

Енергийното министерство най-вероятно ще бъде отредено на "Има такъв народ".  За него е предложен Александър Николов, който в първия служебен кабинет на Радев бе най-активният в министерството, изяви се с несполучливата тогава смяна на ръководството на БЕХ. Николов беше уволнен от служебния кабинет, след като ИТН го бяха включили в проектокабинета си след вота на 11 юли.

За ИТН е определено и регионалното ведомство, като за министър се сочи Гроздан Караджов, чието име също беше в неуспелия проектокабинет на ИТН, но като кандидат за транспортен министър. Партията най-вероятно ще ръководи и Министерството на външните работи. За външен министър се спряга Димитър Гърдев от ИТН, който в миналия парламент първи съобщи за проблема с гражданството на Кирил Петков. 

Противно на първоначалните заявки, че "Демократична България" може да подкрепя бъдещото правителство, но да не участва в него, от обединението все пак ще излъчат свои представители. Нагласите са бившият депутат Надежда Йорданова се сочи като една от вероятните кандидатури за правосъдното министерство. Министерски пост ще има и "Зелено движение", засега обаче не е уточнено дали техният представител ще е министър на околната среда, или ще е вицепремиер без портфейл по климатичните промени, или ще съчетава и двете позиции. В медиите беше лансиран съпредседателят на партията Борислав Сандов.

Очакванията са БСП да получи и социалното министерство, както и това на туризма, за чийто министър се спряга депутатът Христо Проданов.

Оказва се, че най-трудно е да се излъчи министър на здравеопазването, коментират участниците в коалиционните преговори. Нито една от четирите формации не искала да поставя на "горещия стол" свой представител, предвид нестихващата коронакриза, както и забатачените проблеми от години в здравната система.