Quantcast
Караянчева свика извънредно заседание на НС в четвъртък | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Караянчева свика извънредно заседание на НС в четвъртък

На него премиерът и вътрешният министър трябва да отговарят за насилието на конференцията на ГЕРБ
Обновена
15 106
 Илияна Кирилова

След няколко дни умуване, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика извънредно заседание на Народното събрание в четвъртък. На него по искане на БСП трябва да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Христо Терзийски за насилието, упражнено върху граждани и журналисти на конференцията на ГЕРБ на 5 август. Освен това ще се обсъжда решение за актуализация на бюджета заради новите милиарди, които правителството смята да налее заради кризата.

Левицата внесе в парламентарното деловодство предложението си миналия четвъртък, а по парламентарния правилник Караянчева трябва да свика заседание не по-късно от седмица. Социалистите дори настояха заседанието да е в понеделник, 10 август, тоест вчера, но се оказа, че парламентарният шеф не им отговарял на официалните запитвания и те били в абсолютно неведение.

Към момента не е ясно дали мнозинството - ГЕРБ и патриотите, ще осигурят нужния кворум за провеждането на извънредното парламентарно заседание.

Оказва се обаче, че има и друг сериозен проблем. Народните представители ще заседават в екстремни условия, тъй като в края на юли бе последното заседание в сградата на пл. "Народно събрание" и вече е стартирал мащабен ремонт на стаите на парламентарните групи, а системата за гласуване в пленарната зала е демонтирана. Тя трябва да бъде сложена в новата зала в бившия партиен дом на пл. "Независимост", която пък се планира да бъде открита помпозно за есенната сесия на НС. Монтирането на системата не било направено още там. Депутати твърдят, че и на новото място все още не може да се заседава и подозират, че именно неуредиците около залите са и една от причините Караянчева да протака решението за извънредното заседание. 

В същото време управляващите заявяват, че функционирането на парламента им е особено важно и затова Борисов не подава оставка, защото трябва да бъдат приети "изключително важни законопроекти", които са свързани с икономическите и социалните мерки по коронакризата.

Още

В БСП рокадите започнаха от предизборния щаб

15.05.2021

Обновена

3715
Нова фракция в БСП засилва натиска към Нинова

14.05.2021

6234
Янаки Стоилов ще е правосъден министър

11.05.2021

6026