Медия без
политическа реклама

Избраха шеф на спецпрокуратурата в състезание с един кон

Съюзът на съдиите поиска оставките на членовете на ВСС

23 Юни 2021
БГНЕС
Валентина Маджарова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет очаквано избра за шеф на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която и досега изпълняваше функциите на административен ръководител. Процедурата, на която се яви само един кандидат за поста, приключи със 7 гласа "за" и 0 "против".

На фона на заявките от няколко политически партии, че ще искат закриване на специализираното правосъдие в следващия парламент, Маджарова започна изложението си на кандидат за шеф на спецпрокуратурата с прочувствено обръщение към подчинените ѝ магистрати съдебни служители. "Днес съм тук в тази процедура единствено и само заради вас...Времената са трудни за всички, за нас са особено трудни. Гордея се с всеки един от вас“, издекламира тя. 

Пред съдебните кадровици Маджарова изрази мнение, че успехът в борбата с корупцията не може да бъде постигнат единствено от държавното обвинение, а отговорност имат и КПКОНПИ, МВР, ДАНС и АДФИ. Тя отбеляза, че прокурорите се подчиняват единствено на закона. „Не като оправдание, а като факт ще отбележа, че в последните две години всички институции и организации работихме в ситуация на пандемия, която рефлектира и се отрази на работата на всеки от нас. Но на първо място беше изведен човешкият живот“, изтъкна Маджарова.

Тя отчете, че през 2020 г. спецпрокуратурата е работила по рекорден брой досъдебни производства, свързани с корупция – 274, като 46 от тях са „същински корупционни престъпления“. "Толкова много материали има по дела, че дори физическото им пренасяне представлява трудност", коментира Маджарова.

По нейни думи основните проблеми в работата на спецпрокуратурата са необосновано продължителната досъдебна фаза на делата, върнатите от съда обвинителни актове, както и оправдателните присъди. За последното обаче направи вметка: "Всички знаем, че понякога доказателствата не са константа и са променливи във времето. Възможно е в съдебна зала да настъпи обрат. Аз държа магистратът да излезе с високо вдигната глава. Тоест, да можем и да губим."

След представянето на концепцията имаше и време за въпроси от членовете на прокурорската колегия, които обаче изобщо не бяха критични. Кадровикът Евгени Иванов, например, я попита как се е спрявала досега като ръководител на спецпрокуратурата, след като е жена, а работата била "леко мъжка". "Ще отговоря с чувство за хумор. Надявам се, че успявам все пак. Няма да кажа, че е било трудно, но ще използвам друг израз - не ми беше лесно", объркано отговори тя.

Докато се провеждаше изслушването във Висшия съдебен съвет пред сградата имаше малоброен протест, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки" и гражданско сдружение БОЕЦ с искане за оставки на членовете на кадровия орган. Главният прокурор Иван Гешев също не участва в заседанието на ВСС. По същото време той е бил на среща с главния прокурор на Турция Бекир Шахин, който е на посещение в България за участие в работен форум на главните прокуратури на Балканите. Срещата между Шахин и Гешев се е провела в резиденция "Бояна", става ясно от снимките, които пресцентърът на държавното обвинение разпространи.

Заместник-шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова поиска да я оглави. Засега тя е единственият кандидат за позицията, като срокът за подаване на документи изтича днес, пише lex. bg. Все още не е насрочена дата за избора.

ОСТАВКИ

Съюзът на съдиите в България излезе днес с позиция, в която настоява всички членове на Висшия съдебен съвет да подадат оставки. Поводът за декларацията е "провала на структурните реформи“ в съдебната система. „Изразяваме убеждението си, че настоящият състав на ВСС е загубил легитимност като орган на държавна власт, тъй като в мнозинството си е станал крепител на порочен модел на управление на съдебната власт. Затрупването на същинските органи на съдебна власт – съдиите, с нерешените проблеми на администриране, които ВСС не е в състояние да разпознае, оцени и разреши адекватно, допълнително затруднява работата на всеки отделен съдия, а от там – влошава състоянието на правосъдието в страната“, пише съсловната организация.

Двама от членовете на Висшия съдебен съвет са подали оставки, съобщава lex. bg. Това са Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Те са избрани за кадровици от общото събрание на съдиите през 2017 г. До края на мандата на този ВСС остават година и три месеца.

 

Още по темата