Quantcast
Избраха шеф на спецпрокуратурата в състезание с един кон | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Избраха шеф на спецпрокуратурата в състезание с един кон

Съюзът на съдиите поиска оставките на членовете на ВСС
1 732
 БГНЕС
Валентина Маджарова

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет очаквано избра за шеф на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, която и досега изпълняваше функциите на административен ръководител. Процедурата, на която се яви само един кандидат за поста, приключи със 7 гласа "за" и 0 "против".

На фона на заявките от няколко политически партии, че ще искат закриване на специализираното правосъдие в следващия парламент, Маджарова започна изложението си на кандидат за шеф на спецпрокуратурата с прочувствено обръщение към подчинените ѝ магистрати съдебни служители. "Днес съм тук в тази процедура единствено и само заради вас...Времената са трудни за всички, за нас са особено трудни. Гордея се с всеки един от вас“, издекламира тя. 

Пред съдебните кадровици Маджарова изрази мнение, че успехът в борбата с корупцията не може да бъде постигнат единствено от държавното обвинение, а отговорност имат и КПКОНПИ, МВР, ДАНС и АДФИ. Тя отбеляза, че прокурорите се подчиняват единствено на закона. „Не като оправдание, а като факт ще отбележа, че в последните две години всички институции и организации работихме в ситуация на пандемия, която рефлектира и се отрази на работата на всеки от нас. Но на първо място беше изведен човешкият живот“, изтъкна Маджарова.

Тя отчете, че през 2020 г. спецпрокуратурата е работила по рекорден брой досъдебни производства, свързани с корупция – 274, като 46 от тях са „същински корупционни престъпления“. "Толкова много материали има по дела, че дори физическото им пренасяне представлява трудност", коментира Маджарова.

По нейни думи основните проблеми в работата на спецпрокуратурата са необосновано продължителната досъдебна фаза на делата, върнатите от съда обвинителни актове, както и оправдателните присъди. За последното обаче направи вметка: "Всички знаем, че понякога доказателствата не са константа и са променливи във времето. Възможно е в съдебна зала да настъпи обрат. Аз държа магистратът да излезе с високо вдигната глава. Тоест, да можем и да губим."

След представянето на концепцията имаше и време за въпроси от членовете на прокурорската колегия, които обаче изобщо не бяха критични. Кадровикът Евгени Иванов, например, я попита как се е спрявала досега като ръководител на спецпрокуратурата, след като е жена, а работата била "леко мъжка". "Ще отговоря с чувство за хумор. Надявам се, че успявам все пак. Няма да кажа, че е било трудно, но ще използвам друг израз - не ми беше лесно", объркано отговори тя.

Докато се провеждаше изслушването във Висшия съдебен съвет пред сградата имаше малоброен протест, организиран от Инициатива "Правосъдие за всеки" и гражданско сдружение БОЕЦ с искане за оставки на членовете на кадровия орган. Главният прокурор Иван Гешев също не участва в заседанието на ВСС. По същото време той е бил на среща с главния прокурор на Турция Бекир Шахин, който е на посещение в България за участие в работен форум на главните прокуратури на Балканите. Срещата между Шахин и Гешев се е провела в резиденция "Бояна", става ясно от снимките, които пресцентърът на държавното обвинение разпространи.

ОСТАВКИ

Съюзът на съдиите в България излезе днес с позиция, в която настоява всички членове на Висшия съдебен съвет да подадат оставки. Поводът за декларацията е "провала на структурните реформи“ в съдебната система. „Изразяваме убеждението си, че настоящият състав на ВСС е загубил легитимност като орган на държавна власт, тъй като в мнозинството си е станал крепител на порочен модел на управление на съдебната власт. Затрупването на същинските органи на съдебна власт – съдиите, с нерешените проблеми на администриране, които ВСС не е в състояние да разпознае, оцени и разреши адекватно, допълнително затруднява работата на всеки отделен съдия, а от там – влошава състоянието на правосъдието в страната“, пише съсловната организация.

 

Още

Янаки Стоилов подкрепи номинацията на съдиите за шеф на ВКС

21.10.2021

478
Съдиите първи номинираха кандидат за шеф на ВКС
Раздялата на Гешев с Бюрото по защита заприлича на грозен развод

14.10.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

5046