Quantcast
Двама членове на ВСС подадоха оставки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Двама членове на ВСС подадоха оставки

Обновена
5 658
 Илияна Кирилова

Двама от членовете на Висшия съдебен съвет са подали оставки, съобщава lex.bg. Това са Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

Те са избрани за кадровици от общото събрание на съдиите през 2017 г. До края на мандата на този ВСС остават година и три месеца. Димитрова и Шекерджиев са автори на модела за реформа на съдебната карта, който беше критикуван остро от юридическата гилдия. "Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост“, написаха двамата в свое обръщение, публикувано на сайта на ВСС.

В него те изтъкват, че "не отстъпваме от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността, и ефикасността на съдилищата в България, без да се забравя, че системата се състои от хора, а самата тя работи за хората". „Надяваме се, че внесохме достатъчно „шум“ вътре и извън системата, за да се осветят пределно ясно големите и малките проблеми на съдилищата, да бъде достатъчно добре фокусирана отговорността на властите и да не се получава изкривена интерпретация при решаването им занапред. Надяваме се, че всички разумни предложения за справяне с проблемите на съдилищата и в правосъдието ще намерят място при решаването на политическата задача за съдебната реформа", пише още в позицията. 

Двамата заявяват още, че силно им се иска, след утихване на предизборните страсти, дебатът за промени да не спира и че като съдии ще бъдат по-полезни за системата. "С ясното съзнание, че съществена промяна в системата, от каквато се нуждаем след Закона за съдебната власт от 2016г., би могла да бъде извършена само чрез законодателни изменения и политическа воля, положихме всички усилия, за да бъдем чути“, се казва в обръщението.

Предстои оставките на двамата съдебни кадровици да бъде приета от Пленума на Висшия съдебен съвет, който да стартира процедура за избор на членове на тяхно място.

Още

Социалистите в Пловдив поискаха от Нинова оставка и незабавен конгрес

30.07.2021

3081
БСП ще реши за правителството, след като ИТН обяви министрите

25.07.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

5592
Зам.-директорът на "Пирогов" е подал оставка

22.07.2021

2746