Медия без
политическа реклама

Изборният скандал провали извънредното заседание на НС

Само депутатите от ИТН влязоха в пленарната зала

27 Окт. 2023Обновена
Пленарната зала остана празна, като политическите страсти се изнесоха извън нея.
Илияна Димитрова
Пленарната зала остана празна, като политическите страсти се изнесоха извън нея.

Извънредното заседание на Народното събрание, за което настояваха ГЕРБ и ДПС, не се състоя, макар и не по причината, която се очакваше. В пленарната зала днес се регистрираха едва 11 депутати - от парламентарната група на ИТН. Дори хората на Бойко Борисов и Делян Пеевски не се появиха, макар че именно те искаха парламентът да се събере. Малко по-късно се разбра, че причината е заформилият се политически скандал с машинното гласуване.

В дневния ред бяха предвидени две точки за обсъждане - ветото на президента върху закона за енергетиката, който предвижда битовите потребители да преминат на свободния пазар на електроенергия от 2026 г., както и поправка на "проспаните" промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, с които се отменя изискването 100% от запасите с горива за извънредни ситуации да се съхраняват в складове в България. Очакваше се ГЕРБ и ДПС отново да повдигнат въпроса за скоростна отмяна на дерогацията за вноса на руски петрол, ако "ЛУКойл Нефтохим" спешно не преведе в хазната данъци и вноски за 1.5 млрд. лв.

Скандалът около изборите обаче засенчи всичко това. Председателят на парламента Росен Желязков примирено констатира, че липсата на кворум не позволява да се открие заседанието. Той съобщи, че ще се проведе председателски съвет с останалите парламентарни групи от 13 часа, посветен на сигурността на изборите. Тази информация звучеше съвсем невинно, докато минути по-късно не се разбра какъв огромен скандал започва.

 

"ПРЕДИЗБОРНА АКЦИЯ"

Иначе от ПП-ДБ предварително казаха, че няма да се включат в заседанието, тъй като смятат, че трябва да се остави за след изборите в неделя. Не ги притесниха особено и неубедителните предупреждения на герберския лидер, че парламентарната му група е недоволно от отношението на десницата и може да откаже по същия начин да се яви на работа. "Възраждане" и БСП също отказаха да участват, но по друга причина - националистите и социалистите отхвърлят законовите промени, с които ГЕРБ и ДПС искаха депутатите да се занимаят днес.

"Два дни преди изборите да се прави заседание на Народното събрание по такава гореща тема, каквато са енергийните доставки, показва, че това е предизборна акция", коментира от Брюксел премиерът Николай Денков. Според него срокът за премахване на ветото позволява това заседание да бъде направено веднага след втория тур на изборите. 

"Истинската опасност не е в Нидерландия, не е в Европейската комисия. А е в българския парламент. Трябва да си свършим работата, която започнахме и която върви по план. Но ако се окаже, че някой иска да преформатира управлението и да излезе от този план, който изпълняваме в момента, това е истинският риск", коментира още Денков.

На въпроса кой е този "някой", министър-председателят отговори: "Сутринта видях някакво изказване и ми беше интересно да чуя. Г-н Делян Добрев като ги говори тези неща (че трябва да се направи ново правителство с ГЕРБ, ДПС и ДБ, но без ПП - бел. ред.), дали ги е съгласувал с колегите Христо Иванов, ген. Атанасов, Владислав Панев ... Не съм чул те да имат желание да управляват заедно с ДПС. Това е единият въпрос. Вторият е кой взема решенията в ГЕРБ - Делян Добрев или Бойко Борисов. Има много въпроси, които трябва да си зададе обществото - какво става там и кой искаме да управлява България. Сигурен съм, че от ДБ са го видели по телевизията. Очаквам тяхната реакция и не съм сигурен, че тя ще бъде в подкрепа на тази идея."

 

ПРОТЕСТ

Стотици работници от "ЛУКойл Нефтохим Бургас" блокираха в 10 часа движението на изхода на Бургас в посока София, предаде БНР. По този начин те протестират срещу намерението на ГЕРБ и ДПС да премахнат предсрочно дерогацията за вноса на руски петрол.

Служителите на рафинерията се притесняват, че работните им места са застрашени, ако "ЛУКойлНефтохим" спре работа заради забраната за внос на суровина от Русия. 3 000 са членовете на синдиката в бургаската рафинерия. 1 300 са пряко заетите в нефтопреработката. В началото на седмицата от Синдиката на българските нефтохимици призоваха да не се използва дерогацията като средство за натиск.

Николай Денков отбеляза, че намира за основателни опасенията на протестиращите работници на "Лукойл Нефтохим"- Бургас. "Смятам, че трябва да се действа внимателно с дерогацията, обяснявах го няколко пъти. Ако рязко се премахне дерогацията, създаваме огромни рискове, първо, за хората, които могат да видят много по-високи цени на горивата от това, което имат в момента, ако има недостиг на пазара, и второ - за работещите в рафинерията. Аз вече съм казал на моя екип да организира среща с нефтохимиците, за да обсъдим от тяхна гледна точка как изглеждат тези проблеми".

Органите на реда са организирали обходни маршрути в посока София, но са се образували огромни задръствания в района на изхода на Бургас.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ЛУКойл, парламент

Още по темата