Медия без
политическа реклама

Идея за "мол на културата" се пръкна във Варна

Предложението касае т.нар Дупка, в която някои варненци наивно виждат бъдеща библиотека

09 Март 2024ДИЯН ИВАНОВ
БГНЕС
Десетилетия вече варненската Дупка изглежда така.

Щом има дворци на културата, защо да няма и мол? Идея за подобна сграда е представена пред кмета на Варна Благомир Коцев, председателя на общинския съвет Христо Димитров за т.нар. Дупка в центъра на града от частния собственик там. Предложението е входирано малко след встъпването на новата общинска управа, но не е придвижвано в местния парламент. За него съобщи преди няколко дни съветникът от ГЕРБ Биляна Раева.

Както е известно, през 2018 г. правителството и община Варна, двете управлявани от ГЕРБ, стартираха придобиване на Дупката, след като десетина години по-рано общинският контрол върху нея бе загубен. На собственика Георги Гергов бяха платени 43.2 млн. лв., но общината се похвали едва миналата седмица с влизане във владеене - процедурите по ликвидиране на дружеството, което някога щеше да изгражда търговски дом, бяха дълги. По-интересното е, че към 900 квадрата останаха частни. И се оказва днес, че собственикът им - дружеството "02", въобще не се е отказало да прави търговски център. Даже припомня в писмото да общината, че предназначението на територията е точно за търговски център; то купило преди повече от 20 години имота с цел да се изгради такъв обект. И в крайна сметка сега предлага два варианта: или всеки от съсобствениците да си построи самостоятелно частта от търговския център върху неговия парцел чрез взаимно право на строеж; или публично-частно партньорство, в което то изгражда сградата и предоставя  на общината подземната част за излагане на наличната археология (Дупката е съчетана с разкопки на античния Одесос), плюс последния етаж, за да се ползват като клубове на архитекта, на художници и т.н. - а другите етажи ще са на дружеството за търговски цели. Планира се зданието да отговаря на архитектурния облик на централната градска част.

През мандатите на ГЕРБ бе проведена дискусия с граждани и експерти за бъдещето на Дупката. Преобладаващите мнения бяха за културно пространство, което хем да е открито, хем да се съчетае със концертна зала или друго съоръжение от този род (реално идеи без конкретика). Сега частното дружество счита, че с предложенията намира сечението между обществения и бизнес интереса. В сагата има и ирония, тъй като някои варненци, включително Коцев след встъпването си като кмет от ПП-ДБ, мислеше, че Дупката е подходяща за нова сграда на библиотеката. Но частните собственици, разбираемо, искат търговски център.

Колкото до библиотеката, нейната съдба все още е неясна. Обещаните от Коцев обсъждания на проекта ще продължат тия дни.

 

ЛЮБОПИТНО

От писмото на фирмата до общината обаче стават ясни и някои твърде съществени обстоятелства - от 2019 г. до определен момент през 2021 г., община Варна е съдействала по процедурите за изграждане на сградата, задвижени от дружеството. Общината издава виза за проектиране, съветът по устройство на територията съгласува проекта и т.н. Тоест, докато тя купува декари от Гергов и обещава на варненци културно пространство, подпомага процедурите по вдигане на търговски център. Оттеглянето на подкрепата настъпва след април 2021 г., когато проектът е внесен при министъра на културата. Сега фирмата недоволства, че през цялото време е правила разходи за целия имот (вкл. парцела на дружеството в ликвидация, вече общински), а накрая общината стопирала проекта. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?