Медия без
политическа реклама

Граждани протестираха срещу прокремълската позиция на Радев

ДБ към президента: Капитулацията пред Русия не е мир

10 Февр. 2023Обновена
Няколкостотин души се събраха пред президентството
Фейсбук
Няколкостотин души се събраха пред президентството

Протест срещу президента Румен Радев се състоя тази вечер на фонтана пред президентството . Поводът е изказването на държавния глава в Брюксел, в което той заплаши, че България ще наложи вето, ако се гласуват нови санкции срещу Русия, които включват и ядреното гориво. Демонстрацията под наслов "Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев - вън!" се организира от инициатива "Бъдеще с памет".

"Румен Радев отново се прояви като защитникът на Кремъл в ЕС, в разрез с българския национален интерес. Руската намеса в държавата ни вече е официална. Не трябва да търпим това национално предателство", пишат организаторите на протеста.

Те призоваха всички демократично мислещи българи да изразят своята позиция срещу изказването на Радев. Според тях президентът е направил всичко възможно и "използва цялата си власт и мерзост, за да защитава кремълските интереси".

 "Демократична България" също протестира остро срещу изявленията на президента в Брюксел, с които той за пореден път постави под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО. Пресцентърът на партията разпространи декларация.  

"Радев се прави, че не разбира какво значи победа. “Демократична България” му обяснява: победа значи руските агресори да се изтеглят от цялата територия на Украйна, включително от окупирания през 2014 г. Крим, да платят репарации за нанесените материални и нематериални щети, а виновниците за военните престъпления и за престъпления срещу човечеството, да бъдат изправени пред международен трибунал, най-добре пред Международния наказателен съд в Хага", се казва в нея.

"Колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени. И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашия собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право", пише още в декларацията. "... Радев се опитва да обоснове някакъв друг мир, без да има доблестта да го назове пряко. А е ясно, че единственият друг мир би могъл да бъде някаква форма на капитулация пред руската агресия. Призивите за такъв “мир” при условия, наложени от путиновия режим с цената на агресия и множество престъпления срещу човечеството и международното право, са предателство не само срещу борбата и саможертвата на украинския народ, но и спрямо нашия собствен фундаментален национален интерес."

Докато украинският президент Володимир Зеленски настояваше днес в Брюксел за тежки оръжия, с които да отблъсне очакваната нова офанзива на Русия, българският президент Румен Радев призова своето служебно правителство повече да не дава оръжия на Украйна.

"Продължаваме промяната" също заяви позиция. "Със своите изказвания от Брюксел президентът Румен Радев си позволи да демонстрира явно незачитане на няколко решения на 47-ото Народно събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати, като едновременно с това рискува отново да постави България в изолация на международната сцена", пише в нея. ПП припомня, че със 148 гласа на 9 декември 2022 г. НС одобри изпращането на военна подкрепа за незаконно окупираните украински територии. Месец по-рано парламентът задължи Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да ускори диверсификацията в сфертата на ядрената енергетика и намаляване на зависимостта ни от един-единствен доставчик. Налагането на вето на предложените санкции от Европейската комисия, без наличието на обективни аргументи, както и без да се търси възможност за договаряне на ограничена дерогация в полза на България, ако такава наистина е необходима, е равносилно на нежелание за защита на истинските интереси на България, заявяват от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата