Quantcast
Гешев се изключи от дебата за уволнението си | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев се изключи от дебата за уволнението си

Главният прокурор показа на Висшия съдебния съвет, че е напълно недосегаем
Обновена
4 386
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Главният прокурор Иван Гешев игнорира обсъждането във Висшия съдебен съвет на искането на Съюза на съдиите членовете на съвета на отговорят има ли основания срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство за уволнението заради тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. 

Гешев се включи в началото на заседанието, за да обясни, че няма основания писмото да се обсъжда, че той вече е отговорил на Европейския парламент и който иска, може да се запознае с тях на сайта на комисията ЛИБЕ. Бил отговорил и на българското Народно събрание, а освен това при самия му избор дал отговори на въпросите (изборът му беше преди почти година, а въпросите на ССБ - от септември тази, бел.ред.). Гешев също така подчерта, че отговори били дадени и от Асоциацията на прокурорите. "Мога да повторя всичко, но е безсмислено да говоря часове за нещо, за което съм говорил", обяви Гешев.

След това Гешев се изключи от онлайн заседанието и остави членовете на прокурорската колегия на съвета да го бранят самоотвержено. В пледоариите в негова защита пламенно се включи и Вероника Имова, която е член на Съдийската колегия, избрана от парламента.

Според нея в работата на главния прокурор няма нищо тревожно. Че хората са подведени от опозиционни формирования и неправителствени организации, които се издържат с чужди финансови средства. "Нито работата на главния прокурор, нито личността му, нито публичните му изявления създават тревога за опазване на принципите на правовата държава", посочи Имова.

Според нея Гешев е атакуван заради заявката си да работи за разкриване и разследване на грабежа на века, криминалната приватизация. "Трудът на нашите бащи, майки, баби и прочее, е бил несправедливо оценяван и ограбен. Разликите в имущественото положение на българите е толкова драстично, че неслучайно българската държава се нарича най-бедната в ЕС", допълни Имова. Според нея обръщението на съдиите обслужва "определени групировки и лични интереси"  и е "поредният драстичен опит да се използва една професионална организация за изпълнение на политически цели".

Преди да изчезне от дебата, Гешев каза на останалите членове на съвета, че целта не е главният прокурор, а ВСС и неговата смяна. Като четял обръщението на съдийската организация, главният прокурор имал чувството, че "се връщаме в романи на Оруел или късен соцреализъм - какво имаме право да говорим". Главният прокурор отговори на една единствена критика - че дели жертвите на престъпления, тъй като с някои от тях се среща и за това информира пресслужбата на прокуратурата.

Гешев обясни, че прокуратурата не дели пострадалите според социалния им статус. И че държавата е длъжник на пенсионерите. "И докато аз съм главен прокурор, ще се постарая това да се промени. Защото опасността е магистратът да вижда случаите като статистика, като листчета, които минават през тебе, без да усеща човешката болка", каза той. За нас тук с големите заплати кражбата няма значение. И тези изоставено от държавата хора, да получат защита от държавата, каквато заслужават.

След като Гешев изключи камерата и микрофона си, един през друг започнаха да го защитават Йордан Стоев, Огнян Дамянов и Евгени Иванов. Дамянов включително стигна дотам да се усъмни, че обръщението на съдийската организация е прието от Управителния й съвет. Те бяха категорични, че прокуратурата не е нарушила никакви закони с нахлуването си в президентството, нито с избирателното разпространяване на СРС-та и други доказателства.

Тогава се включи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. "Тук става дума за дейността на главния прокурор и действията му, които провокираха напрежение в цялата държава. ВСС е органът, който избира главния прокурор. И когато повече от 3 месеца се иска оставката на главния прокурор, когато имаме безпрецедентна резолюция на ЕП, е прекалено закъсняла реакцията на ВСС. Става дума и за имиджа на съдебната власт. Не е ваше право, а задължение да реагирате", обърна се Панов към колегите си. И ги призова да се произнесат за действията на главния прокурор, макар и той да е дезертирал от дискусията. Според Панов Гешев е демонстрирал арогантно отношение не само към парламента миналата седмица, но и към ВСС.

Панов попита и дали това ще е стилът на работа на прокуратурата - правосъдието да се прехвърля на улицата, както става, когато избирателно се разпространяват доказателства. Той оприличи влизането на Бюрото по защита на главния прокурор в президентството на държавен преврат. "Арогантно демонстративно отношение към съдебната власт и другите власти, води до основния извод – имаме прокуратура по съветски модел, на върха имаме човек без отговорност". Вие показвате, че този модел съществува и вие го затвърждавате, заключи Панов.

"Отсъствието на главния прокурор очевидно цели да лиши от основание това обсъждане. За мен напускането за пореден път доказва ширещото се в общественото пространство разбиране за недосегаемостта му и неговата безотчетност. С обяснението, че са давани отговори, се цели избягване на въпроси пред този орган. Цели да омаловажи съдържанието и смисъла на този дебат", каза Атанаска Дишева. "Говори за възрастните хора на страната и дали ние знаем знаем как изглежда пребитият дядо. А дали главният прокурор знае как изглеждаха пребитите младежи зад колоните на Министерския съвет", риторично попита Дишева.

Прокурорите се впуснаха да обвиняват, че това са политически обвинения и че обръщението на Съюза на съдиите трябва просто да бъде прието за сведение. Чу се и как не Бюрото по защита е нарушило закона, а служителите от президентството, заради коит институцията е била претърсена.

В крайна сметка съветът прие обръщението на Съюза на съдиите за сведение. Против това решение гласуваха Панов, Дишева и Керелска.

Христо Иванов: ВСС е кафез за уплашени пощенски гълъби

Преди началото на заседанието на протест пред сградата на ВСС лидерът на "Да, България" Христо Иванов поиска оставката на Гешев. "В залата на ВСС мирише на страх. Те (членовете на съвета, бел. ред.) са подбрани да бъдат зависими, контролируеми, да подлежат на страхуване. Това тук е кафез за уплашени пощенски гълъби, които получават своите указания в Сарая. Събрали сме се тук да призовем ВСС да покаже, че в България има някой над главния прокурор, че държавата се управлява не от хора, а от закона", каза Иванов. "Не мога да си представя остана ли действие, накърняващо престижа на правосъдието, което Гешев да не извърши. Не остана нито един принцип на справедливия процес, който да не беше нарушен от Иван Гешев", продължи той. 

 

Пред ВСС за оставка на Гешев

Posted by Hristo Ivanov on Wednesday, October 21, 2020

 

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Европарламентът пита Гешев как са разследвани записите на Борисов
Трети лица блокират достъпа на Лозан Панов до проверките срещу него

22.01.2021

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3103 8
Съдът обяви ареста на Пламен Бобоков за произвол

18.01.2021

7538 37

Коментари

Epikur

 

  Все по-очевидно става, че Гешев  е възприел като  закон, при това буквално, думите на неговия далечен предшественик Татарчев : " НАД МЕН Е САМО  БОГ !!! ". Доказва го с арогантно високомерие към всички, които го критикуват, искат оставката му, търсят появяването му в Народното събрание.  При това тези думи на предшественика му са цензурирана версия на онова, което вероятно говори пред близките и приятелите си "- да го духате ! 

     А като изключим политическата злоба , подкрепяне на силните и удобните за него  и видим реалните резултати от досегашната му дейност, те са плачевни. Въпреки безумните му самохвалства, практически досега нито има осъден висш бандит, нито е започнал някаква видима борба с " бивши приватизатори". Баневи, Арабаджиеви, М.Стайковци-никой не е осъден, просто ги държат затворени докато рухнат психически. КТБ-шефът е зад граница,не се знае докога, Божков-също, тук се нападат ракиджийски казани...

Антоан Савов

Филчев беше по-арогантен. В началото на годината Гешев го взе за съветник.

Martin Bianko

Аз питам защо толкова години прокуратурата мълчи относно изнесените данни от Сесил Каратанчева и баща и Радослав Каратанчев относно педофилските желания  и есемеси отправени и от Бойко Методиев Борисов през 2012 когато Сесил Каратанчева е на 14-15 години ! 

Нека сега да се сезира Главният Прокурор и да видим дали е независим както той твърди . Но да не забравяме че жената с която живее е бивша танцьорка на Пилон ! Добра комбинация а :)))  защо никой не повдига тоя въпрос за педофилските наклонности на ББ

 

Evasion

 имаме прокуратура по съветски модел, на върха имаме човек без отговорност

А дубрютру! И като сменим Гешев със следващия гл. прокурор, нещата ще се оправят, така ли, Панов? 

Nick F

Другия вариант е Панов да тръгне да променя конституцията, за което няма право и възможност. Така че човекът прави каквото може, т.е. показва че имаме един недосегаем пост и на него е сложен един прост милиционер.

Evasion

И комплициран академик да беше сложен на този пост - все тая... проблемът е институционален, не личностен.

Nick F

Прав сте. Но хората от които зависи това да се промени (т.е. дупетатите) тази ситуация ги устройва (или нямат избор тъй като някой има едни папчици с тяхното име на тях).

Epikur

 

  А ти това за нормално ли го намираш?  Според теб, какво излиза, може да имаш качества, да си висш професионалист, да си великан в професията си, но не можеш да заемеш пост, ако назначаването ти зависи от  някой прост човек ? Всичко важно и необходимо за функционирането на държавата да зависи от един семпъл човек с бандитско минало? И това е естествено, според теб?  Мерси !  Няма нужда да ми отговаряш с изсмукани от пръстите усуквания.

Сгугню
снимка на Сгугню

А дубрютру! И като сменим Гешев със следващия гл. прокурор, нещата ще се оправят, така ли, Панов? 

Не трябва да го сменяме Гешев, това излиза от приказките ти.

Бинко

Този има ли изобщо някаква диплома за юрист? Освен купена.

Каскет
снимка на Каскет
Аз питам защо толкова години прокуратурата мълчи относно изнесените данни от Сесил Каратанчева и баща и Радослав Каратанчев относно педофилските желания и есемеси отправени и от Бойко Методиев Борисов...
Защото е нямало консумация, сиреч 'материализация на данните'.

Влез или се регистрирай за да коментираш