Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов е разпитан по "Барселонагейт"

Испанските власти не отговорят на българските по случая, пише прокуратурата до евродепутати

02 Окт. 2020ОбновенаДОРОТЕЯ ДАЧКОВА
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

През последните две години прокуратурата работи безпрецедентно  за най-новата българска история след 1989 г. срещу престъпността и за налагането на върховенството на закона. Това отговаря зам.главният прокурор Даниела Машева на въпросите на евродепутатите от групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Бойко Борисов бяха поканени за изслушване в групата на 28 август, но и двамата изпратиха заместници. Но евродепутатите пратиха допълнителни въпроси. От прокуратурата отказаха да предоставят отговорите на "Сега", но самата група е качила на сайта си кореспонденцията с българските власти.

Прокуратурата твърди, че са образувани редица дела срещу голям брой висши държавни служители за извършени от тях корупционни престъпления, включително министри, зам.-министри, депутати, кметове на общини и областни управители. "Трябва да се отбележи, че за първи път от 1989 г. насам са повдигнати обвинения и съдът е наложил мярка за неотклонение задържане под стража на министър и заместник-министър от правителството", пише в отговорите. И се сочат министърът на околната среда и водите Нено Димов (който е от квотата на ВМРО в управляващата коалиция) и Красимир Живков - заместник - министър на
околна среда (ГЕРБ).

Отговорност се търси и от някои от най-богатите български граждани, чието имущество е придобито по престъпен начин и за които отдавна битува мнението, че са недосегаеми за правосъдието, пише в отговорите. След това се изреждат Васил Божков, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков и банкерът Цветан Василев, който се укрива в Сърбия. 

Дебатът за върховенството на закона в България в пленарната зала на Европейския парламент ще е на 5 октомври от 17 ч. Това съобщи в Туитър евродепутатът Елена Йончева, която е един от инициаторите на пленарния дебат.

Прокуратурата твърди още, че е атакувана заради засегнатите икономически интереси, включително и от медиите. Твърди се, че има информация за връзките на гражданското движение БОЕЦ с Цветан Василев. Затова може да се "направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация са по принцип мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев", сочи Машева от името на държавното обвинение.

"Също така беше установена връзка между олигарха Васил Божков, който се укрива в Обединените арабски емирства, и организацията на част от протестните действия, насочени към радикализация и оскверняване, включително чрез използване на насилствени действия, на справедливите искания на протестиращите български граждани", пише прокуратурата. И обяснява как сама е разпространила записи на "разговори на Божков с български политици и журналисти, които показват как той дава конкретни указания за поведението им, което има за цел пряко да засегне независимост на съдебната власт, по-специално на главния прокурор".

Спецпрокуратурата е образувала дело за престъпление срещу републиката и днес ще покаже на обществото доказателства за безпрецедентни опити на обвиняеми за организирана престъпност да избягат от наказателно преследване.

В писмото има и оплаквания за опити за политическо влияние върху прокуратурата. Специално е акцентирано и на изказване на премиера Бойко Борисов, който след разпита си по делото срещу Пламен Бобоков, казал, че прокуратурата иска да угоди на президента Румен Радев.

Държавното обвинение се е засегнало също от изявления на вицепремиера Красимир Каракачанов покрай ареста на Нено Димов. Специално място в писмото е отделено да се обясни как президентът и Христо Иванов атакуват прокуратурата.

За Барселонагейт

"Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г. Ако да - на каква фаза е разследването", гласи един от въпросите на евродепутатите.

- След сигнал от БОЕЦ до главния прокурор, Специализираната прокуратура е започнала преписка по темата с темата, пише Машева. И продължава, че предмет на преписката е публикацията в "Ел Периодико". Обяснения са снети от лицата, посочени в сигнала (включително премиерът Бойко Борисов), възложени са данъчни ревизии и проверки на физически и юридически лица.

Потърсено беше и съдействие от Великобритания и от Испания. "Ел Периодико" публикува и нова информация за продажбата на къщата. На 10 юли Испания отговори, че разследването там се води от органите на реда агенция Mossos D’Esquadra (автономна полиция на Каталуния) и специализираната прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност в Барселона. Разследването е класифицирано като "поверително", поради което изискваната информация от България може да бъде предоставена само при установяване на контакт между наблюдаващите прокурори. На 22 юли в Испания е пратено името на наблюдаващия прокурор от спецпрокуратурата в София. "Въпреки предоставените данни за контакт и изминалия дълъг период, съдебните власти в Кралство Испания все още не са се свързали с българските власти", се казва в отговора.

Разследването по случая не е приключило и в тази връзка е необходимо да се изчакат и резултатите от възложените одити на физически и юридически лица като информацията, поискана от компетентните органи в Кралство Испания, завършва Машева.

За записите и снимките на Борисов

"Преди няколко месеца в медиите бяха пуснати записи. В тях глас, наподобяващ този на премиера Борисов, заплашва да "изгори" опозиционен политик, понастоящем евродепутат (Елена Йончева, бел.ред.). Има ли разследване или проверка по този случай. И ако да - на каква фаза е", се пита в друг въпрос.

- На 11 август 2020 г. в спецпрокуратурата беше образувана проверка по сигнал на Христо Иванов, която да изясни и разследва обстоятелствата по отношение на аудиозапис, публикуван в медиите, в който се чува глас, за който се твърди, че е на министър-председателя. В момента са назначени технически експертизи за установяване на автентичността на записа, които все още не са готови.

За доказателствата, които самата прокуратурата разпространява

"Българите станаха свидетели на различни записи и снимки в медиите. Но не всички те са анонимни, някои бяха изпратени от прокуратурата, макар и част от разследвания, а други, преди да бъдат образувани разследвания. Как оценявате тази практика?", е следващият въпрос към главния прокурор.

- Независимостта, която прокуратурата трябва да има - като институция и лично всеки прокурор, и отчетността не са взаимно изключващи се. Те са допълващи се принципи, пише Машева. Прокуратурата действа да осигури необходимата на гражданското общество информация от обществен интерес, включително чрез публикуване на материали по делата, при стриктно спазване на българското законодателство, твърди заместничката на Гешев.

За лъжата на прокуратурата, че изслушването в групата е по нейна инициатива

Към Гешев има въпрос дали има желание да коригира невярната информация, публикувана на сайта на прокуратурата, че изслушването в групата е било по негова инициатива. "Всъщност групата реши да проведе тази среща и покани главния прокурор, който изпрати заместник", се посочва във въпросите.

- Изразявайки дълбокото си уважение към председателя и членовете на ЛИБЕ, бихме искали да се извиним най-искрено, тъй като това най-вероятно е неразбиране. Главният прокурор нямаше нищо общо с разпространяваните и цитирано от вас прессъобщение. То е изготвено от Дирекцията "връзки с обществеността". Най-вероятно с оглед на предишната кореспонденция, съдържаща принципни предложения за провеждане на работни срещи във връзка с върховенството на закона и постоянни двустранни комуникация, дирекцията неправилно е възприела срещата като продължение на нашата кореспонденция.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева и Боряна Бецова от градската прокуратура, която наблюдава делото за записите и снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, са сред кандидатите за 12 свободни места във Върховната касационна прокуратура.

 

Още по темата