Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС искат ВСС да спре избора на главен прокурор

Първо трябва да се проведе конституционната реформа, пишат трите формации в проект на декларация

30 Юни 2023Обновена
Илияна Димитрова

Общ проект на декларация внесоха в парламента ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, в която се призовава Висшият съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор.

Под документа са се подписали водачът на герберите Бойко Борисов и съпартийката му Деница Сачева, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът бизнесмен Делян Пеевски, съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и Никола Минчев от ПП.

В проекта се напомня за намерението на парламентарните формации да променят Конституцията в частта за устройството на съдебната власт. В тази връзка се отправя и призивът към ВСС. Уточнява се, че процедурата по избора трябва да спре, докато се случат две неща. Първо, Конституционният съд да се произнесе по делото, заведено от бившия вече главен прокурор Иван Гешев срещу намаляването на мнозинството за назначаване и уволняване на главен прокурор. Второ, да се приемат планираните промени в Конституцията.

В документа се посочва, че ако новият шеф на държавното обвинение бъде избран, преди тези неща да се случат, тогава процедурата "няма да постигне очакваното обществено доверие за справедлив и прозрачен избор".

Проектът на декларацията трябва да се разгледа в парламентарните комисии и след това да влезе за гласуване в пленарната зала. От ИТН, които не са сред вносителите, коментираха, че ще си помислят дали да го подкрепят. "Много е забавно, защото ВСС с изтекъл мандат нямаше проблем да махне Гешев ... Когато им казвахме, че проблемът не е главният прокурор, а цялата структура на прокуратурата, те се правеха на интересни. Сега да си берат плодовете", заяви зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, цитиран от БГНЕС. От "Възраждане" отсякоха, че не одобряват документа, защото го тълкуват като подкрепа за сегашния временен главен прокурор Борислав Сарафов.

По-късно през деня правосъдният министър Атанас Славов атакува пред ВАС избирането на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор и включи в дневния ред на Висшия съдебен съвет искане за спиране на процедурата за избор на следващия началник на държавното обвинение, както и за разглеждане на казуса "Осемте джуджета". Прочетете подробности за това тук:

Обсъждане на участието на магистрати в случая "Осемте джуджета", представен от "Антикорупционния фонд", и ефекта му върху общественото доверие в съдебната власт.

ПРОЦЕДУРАТА

Процедурата за избор на нов главен прокурор беше открита на 22 юни, седмица след като президентът Румен Радев приключи с указ процедурата по уволнението на Иван Гешев от поста. Междувременно Прокурорската колегия определи зам. главния прокурор и директор на следствието Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор.

Според хронограмата номинации за главен прокурор ще се правят на 6, 13, 20 и 27 юли, а самият избор е предвиден за 26 октомври. Право да издигат кандидатури имат група от поне трима от Прокурорската колегия на съвета, както и министърът на правосъдието. Атанас Славов обаче вече обяви, че няма да издига кандидат. Той се противопоставя на скоростното откриване на процедурата и се очаква следващата седмица да поиска ВСС да я спре. Доводът му е образуваното от Конституционния съд дело срещу текстовете от Закона за съдебната власт, с които от 17 на 13 гласа беше намалено нужното мнозинство за избор и уволнение на главния прокурор.

Конституционни съдии, с които "Сега" разговаря, обаче смятат, че към момента спиране на процедурата не се налага. Причината е, че решението по същество по конституционното дело би имало значение при самото гласуване за следващия главен прокурор, което е насрочено за 26 октомври. Според тях няма пречка преди това да бъдат правени номинации, а кандидатите да представят концепциите си. Когато дойде 26 октомври, ако още няма решение на КС, тогава членовете на Висшия съдебен съвет биха могли да мислят за спиране на процедурата.

Освен всичко мандатът на този ВСС, който сега се кани да избере приемникът на Гешев, изтече още миналия октомври. Това също е аргумент срещу това той да проведе избора.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да открие процедура за избор на нов главен прокурор. Решението беше подкрепено с гласовете на 12 от членовете на съвета. Четирима души гласуваха против.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата