Медия без
политическа реклама

Правосъдният министър иска ВСС да говори за "Осемте джуджета"

30 Юни 2023Обновена
ПРБ - пресцентър
И.д. главният прокурор Борислав Сарафов днес поздрави младши магистрати от випуск 2022/2023 година, завършили успешно обучението си в Националния институт на правосъдието.

Обсъждане на участието на магистрати в случая "Осемте джуджета", представен от "Антикорупционния фонд", и ефекта му върху общественото доверие в съдебната власт. Това е една от трите точки, включени от правосъдния министър Атанас Славов в дневния ред за заседанието на Висшия съдебен съвет на 6 юли.

"Осемте джуджета" е емблематичен случай, кръстен на печално известното столично заведение, разкриващ злоупотреби и престъпления на магистрати, за който досега от прокуратурата твърдяха, че става дума за "семейна драма".

Славов иска в дневния ред на съвета да влезе и обсъждане на данни относно опит за натиск и влияние върху членове на Висшия съдебен съвет, инициирали предложението за уволнението на Иван Гешев като главен прокурор. 

Третото предложение, по което сигурно ще има бурен дебат сред кадровиците, е да бъде спряна процедурата за избор на главен прокурор. Декларация в този смисъл днес предложиха ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. С този сюжет се запознайте тук:

Общ проект на декларация внесоха в парламента ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, в която се призовава Висшият съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор.

НИЩОЖЕН ИЗБОР

Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори днес пред Върховния административен съд (ВАС) избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Сарафов беше провъзгласен за и.д. на 16 юни, часове след като президентът Румен Радев приключи процедурата за уволнението на Иван Гешев, подписвайки указа за това.

Според министъра решението на прокурорската колегия е нищожно, тъй като не е от компетентността на прокурорската колегия. Изборът трябваше да бъде направен от Пленума на ВСС, пледира министърът. Сред аргументите му и е решение на Конституционния съд, че председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както постъпи Прокурорската колегия.

Ако съдът отхвърли доводите за нищожност, Славов има аргументи и за незаконосъобразност на решението за избора на Сарафов за и.д. Според министъра не са спазени правилата за свикване на заседание на колегията, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Министърът настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС.

Как Сарафов беше избран за и.д. си припомнете тук:

Директорът на националното следствие и зам. главен прокурор Борислав Сарафов беше назначен за изпълняващ длъжността главен прокурор.

 

 

Още по темата