Медия без
политическа реклама

Уволнението на Гешев е бетонирано и от КС

Илияна Димитрова
Гешев си тръгна сам от заседанието на ВСС, в края на което беше уволнен. Сега обаче се оплаква, че махането му станало бързо.

Уволнението на вече бившия главен прокурор Иван Гешев е окончателно бетонирано и няма връщане назад, каквото и да реши Конституционния съд по допуснатото днес дело, инициирано от Гешев дни преди махането му от поста.

Гешев атакува пред КС промените в Закона за съдебната власт и НПК, с които освен че беше създаден механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му, беше намалено от 17 на 13 гласа мнозинството във Висшия съдебен съвет, нужно за уволнението и назначението на шеф на държавното обвинение. След като промените в законите влязоха в сила, Висшият съдебен съвет ускори процедурата по уволнението на Гешев, инициирана от доскоро вярното му лоби в Прокурорската колегия на ВСС. Така Гешев беше уволнен с 16 гласа са, а след това президентът Румен Радев сложи край на процедурата, като издаде указ за освобождаването му.

Ако КС беше допуснал за разглеждане делото срещу НПК и съдебния закона, хипотетично имаше възможност процедурата по уволнението на Гешев да бъде спряна в очакване на произнасянето по същество по конституционното дело. Това можеше да отнеме и месеци. Така или иначе ВСС нямаше да бъде задължен да спре процедурата, ако беше приел, че надделява общественият интерес тя да продължи.

Междувременно, коментирайки определението на КС, министърът на правосъдието Атанас Славов обяви, че на следващото заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет ще предложи спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор, стартирана миналата седмица.

"Решението на Конституционния съд да допусне за разглеждане по същество на питането на Иван Гешев за мен е процесуална пречка за продължаване на процедурата за избор на нов главен прокурор. На следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата", каза Славов пред журналисти в Министерския съвет. Конституционни съдии, с които "Сега" разговаря обаче смятат, че към момента спиране на процедурата не се налага. Причината е, че решението по същество по конституционното дело би имало значение при самото гласуване за следващия главен прокурор, което е насрочено за 26 октомври. Според тях няма пречка преди това да бъдат правени номинации, а кандидатите да представят концепциите си. Когато дойде 26 октомври, ако още няма решение на КС, тогава членовете на Висшия съдебен съвет биха могли да мислят за спиране на процедурата. Те обаче пак не са длъжни да го направят. Според магистратите, с които "Сега" разговаря, КС не е бавил определението си по допустимост по искането на Гешев, а се е произнесъл в обичайните си темпове.

По-рано Славов критикува ВСС, че скоростното откриване на процедурата за избор на нов главен прокурор е прибързано решение. Славов посочи още, че няма да се възползва от правото си да номинира кандидат за главен прокурор. Той се противопостави и на избирането на доскорошния заместник на Гешев Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор, което беше направено пак по спешност от Прокурорската колегия на съвета. Славов се закани да го атакува пред Върховния административен съд и вероятно ще го направи преди края на седмицата, когато изтича и срокът му за това.

И ГЕШЕВ СЕ ОБАДИ

"Рекордно бързото ми отстраняване трябваше да изпревари произнасянето на КС", написа във Фейсбук Гешев, който междувременно напусна прокуратурата, за да политиканства. "Крадливи политици подчиниха Висшия съдебен съвет на своите собствени страхове и го принудиха да спазва техния задкулисен график", нарежда още той. 

Гешев се жалва, че ако не беше приключила, процедурата по уволнението му е трябвало да бъде спряна и тогава вече е можело да не остане възможност да бъде махнат с под 17 гласа.

"Явно сериозно притесних дълбоката държава и крадливото задкулисие, след като от страх бяха принудени да правят цял закон за един човек", казва Гешев, без да обяснява какво направи срещу "крадливото задкулисие", докато притежаваше цялата репресивна власт на държавата. "Живеем във време на политически организирана престъпност", възкликва Гешев на финала и по подобие на укриващия се в Дубай Васил Божков слага хаштаг - #времеедаизметемполитическиябоклук.

Още по темата