Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС се забързаха към предсрочни избори

Двете формации настояват за връщането на хартиените бюлетини, наравно с машините, а бившите управляващи внесоха и вота на недоверие

15 Юни 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Десислава Атанасова

От опозицията надушват, че възможността за предсрочни парламентарни избори става все по-реална, и усилено се готвят за такъв вот. Част от това са усилията им за връщане на хартиеното гласуване, наравно с машинното.

Тази сутрин от ГЕРБ-СДС и ДПС настояха въпросът да се включи в дневния ред на парламента. Става въпрос за проект за промени в Изборния кодекс, предложен от БСП. С него се цели да се възстанови паралелното гласуване с хартия и машини. Вчера бившите управляващи са внесли и свой законопроект, в същия смисъл.

Социалистите направиха своето предложение на 11 април т.г. То обаче все още не е разгледано дори в парламентарната правна комисия. Обяснение за бавенето няма - освен нежеланието на партньорите на левицата в управляващата коалиция да се занимават с темата.

От БСП изпълниха заканата си и подхващат атака срещу машинното гласуване. Депутати от партията внесоха поправки в Изборния кодекс, с които се предвижда да се позволи на избирателите да решат сами дали да гласуват с хартиена бюлетина или чрез устройството.

Всъщност БСП, единствена в редиците на управляващите, подкрепя връщането на старата система за гласуване, действала по времето на ГЕРБ. Дори ИТН, която премина в опозиция, се противопоставя на такава мярка - все пак хората на Слави Трифонов бяха сред двигателите на промяната, с която миналата година се въведе всеобщо машинно гласуване в страната и в чужбина.

Самите социалисти също не бързат особено - така или иначе, официалната позиция на партията е, че предсрочните избори са вредни за страната. Но искат промяната да се случи - лидерът им Корнелия Нинова обяви на последния конгрес на левицата, че машинният вот, заедно с ковид пандемията, са причините за катастрофалните изборни резултати на формацията.

Пълна липса на политически принципи и морал демонстрираха мнозинството от делегатите на проведения днес 50-и конгрес на БСП. След гласуване те решиха, че няма да приемат оставката, която досегашният председател на партията Корнелия Нинова подаде в края на 2021 г.

ГЕРБ-СДС и ДПС обаче са нетърпеливи. Наскоро стана ясно, че бившите управляващи подпомагат национална подписка за повсеместното връщане на хартиените бюлетини. А днес Десислава Атанасова - водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, обяви от трибуната, че законопроектът на БСП е навременен, но се бави вече два месеца. И поиска да се гласува включването му в програмата на парламента за тази седмица. Председателят на парламента Никола Минчев отказа с аргумента, че сроковете за разглеждане на законопроекта в правната комисия не са изтекли.

Кризата в управляващата коалиция изглежда поощрява ГЕРБ да се подготвя за предсрочни парламентарни избори. Това проличава от опитите на бившите управляващи да атакуват машинното гласуване, за които съобщи депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ застана зад герберите. "Намираме се в една такава ситуация, в която изборите чукат на вратата", посочи той. И настоя да се започне с Изборния кодекс сега, вместо да се чака последния момент, както обикновено. "Така или иначе, избори ще има. Съвсем нормално е в тази политическа ситуация да бъдат разгледани две важни теми – какво може да се направи за хората и бизнеса, и да се разгледат правилата, по които ще отидем на избори", допълни Карадайъ. Минчев отново отказа.

Близо два часа депутатите спориха по искане на „Възраждане“ за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи проведеното на изборите машинно гласуване.

От БСП се ядосаха, че опозицията използва случая, за да вбие клин сред управляващите. "Г-жо Атанасова, престанете да интригантствате в коалицията!", обърна се остро лидерът на групата им Георги Свиленски към герберката, с което предизвика смях в залата. Той изтъкна, че първо депутатите трябва да приключат с актуализацията на бюджета, след това с вота на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ-СДС, и едва след това да се занимават с Изборния кодекс.

"Г-н Свиленски, за някаква коалиция говорите. Аз не знам за каква коалиция говорите. Ще разберем съвсем скоро", саркастично реагира зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев. Той също настоя залата да заработи незабавно върху Изборния кодекс. Репликата му обаче се оказа без значение - Никола Минчев продължи с програмата на парламента, без да включи изборното законодателство.

Иначе, когато се разгледа законопроектът в парламента, той има всички шансове да бъде приет. В негова подкрепа очевидно ще се обединят БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС, а и "Възраждане", която също е противник на машинния вот.

В ОЧАКВАНЕ

Бившите управляващи внесоха днес и своето искане за вот на недоверие на кабинета "Петков". Като мотив посочват "провала на правителството във финансово-икономическата политика". Това е другата стъпка на ГЕРБ-СДС към предсрочни избори.

"Разрушаването на 25-годишния консенсус за водене на разумна и дисциплинирана фискална политика превърна настоящото правителство в заплаха за финансовата стабилност и националната сигурност на страната. Провежданата обща икономическа политика и политика в сферата на публичните финанси (икономическа, енергийна, социална и пр.) вече представляват риск за стабилността на държавата и благосъстоянието на българските граждани и бизнес", записано е в мотивите към проекторешението за вота на недоверие.

Вотът за недоверие на кабинета "Петков", който внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС, разполага със съвсем реални шансове да успее.

 

Още по темата