Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ готви "организирано и дискретно" офанзива срещу машинния вот

Партията на Бойко Борисов събира подписи за връщането на хартиените бюлетини

10 Юни 2022
БГНЕС
Борисов често описваше конспиративни схеми, чрез които, според, него се подготвя изборна измама чрез машините. Така и не успя да докаже нищо.

Кризата в управляващата коалиция изглежда поощрява ГЕРБ да се подготвя за предсрочни парламентарни избори. Това проличава от опитите на бившите управляващи да атакуват машинното гласуване, за които съобщи депутатът от ДБ Ивайло Мирчев. Той свидетелства, че партията на Бойко Борисов помага за събирането на подписка, насочена срещу изборната технология.

ДЪЛГОСРОЧНА НЕГАТИВНА КАМПАНИЯ

Герберите винаги са били противници на машинния вот. Като управляващи, те го въведоха крайно неохотно за част от избирателните секции в страната. Тази неохота се превърна в истинско ожесточение миналата година. Тогава първият от двата кратки парламента, доминирани от ИТН, ДБ и ИБГНИ, реши, че устройствата трябва да се използват във всички места за гласуване в страната и в чужбина. Хартиените бюлетини останаха по изключение – например, в секциите с под 300 избиратели, при повреда на машините и т.н.

Обещанията, с които „Има такъв народ” започна реформата на изборния процес, до голяма степен останаха неосъществени.

Борисов и хората му организираха изключително мощна и системна кампания за дискредитиране на машинния вот. Тогава двукратно изборите се организираха и провеждаха от служебните правителства на президента Румен Радев, които бившите управляващи обвиниха, че манипулират устройствата с цел изборна измама. Тези обвинения така и не бяха съпроводени с реални доказателства.

Наскоро имаше повод Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде похвалена. Говоря за случая, когато членовете й бяха поканени на среща в президентството с редица други институции, ангажирани в организацията на предстоящите избори.

Кампанията на герберите обаче получи силен тласък, след като се разбра, че доставчикът на машини "Сиела Норма" е внесъл стотици бройки непосредствено преди изборите, извън поръчаните от държавата. Това даде основание на Борисов да твърди, че служебните кабинети искат да "откраднат" изборите. Въпросните устройства бяха блокирани от властите и въобще не стигнаха до изборните помещения.

Положението с машините за гласуване започва да изглежда абсурдно. На заседанието на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 10 ноември вечерта стана ясно, че в страната се намират още 199 устройства, извън поръчаните от българската държава за изборите.

 

"ДИСКРЕТНАТА АКЦИЯ"

Сега герберите подготвят нова атака. Десният Ивайло Мирчев публикува части от електронно писмо на Цветомир Паунов – организационен секретар на ГЕРБ, към областните координатори на партията. В него се съдържа молба към партийците да подпомогнат подписка за връщането на хартиените бюлетини. Има и таблица, в която са определени квоти с подписи за различните области на страната – 5500 за София-град, 3000 за Варна, 4000 за Бургас, общо 50 000 за цялата страна. Паунов призовава акцията да се проведе с "организираност и дискретност".

КАКВО ИСКА ГЕРБ

Бившите управляващи настояват отдавна да се възстанови хибридната система, която действаше по тяхно време – избирателите да могат да решат дали да гласуват с хартия или машина. Този модел се оказа неадекватен, тъй като увеличаваше грешките при попълването на протоколите с изборните резултати. Да не говорим, че на практика елиминираше всички предимства от въвеждането на машинния вот – край на невалидните бюлетини, както и по-лесна и бърза работа при събирането на изборните книжа и изчисляването на резултатите.

Защо да ни бъде лесно, когато можем да го направим максимално трудно? Този абсурден въпрос неволно изниква, когато се замислим за начина, по който протекоха парламентарните избори на 4 април.

 

КОЙ ДРУГ Е В ЗАВЕРАТА

Ако се стигне до обсъждане на въпроса за паралелна употреба на хартия и машини на избори, тогава шансът за връщане на хартиените бюлетини е много голям. От БСП смятат машинното гласуване за един от основните фактори за тежките им изборни поражения през миналата година. Соцлидерът Корнелия Нинова обяви това лично на партийния конгрес, на който беше преизбрана начело на лявата формация. Скоро след това социалистите внесоха законопроект в тази посока, който очаква да бъде разгледан в парламента.

От БСП изпълниха заканата си и подхващат атака срещу машинното гласуване. Депутати от партията внесоха поправки в Изборния кодекс, с които се предвижда да се позволи на избирателите да решат сами дали да гласуват с хартиена бюлетина или чрез устройството.

ДПС, макар и по-деликатно, също работи срещу машинния вот. Противници на тази изборна технология са и националистите от "Възраждане". Така в подкрепа на машините остават само ПП, ДБ и ИТН. А твърде вероятно е социалистите да превърнат въпроса в залог за участието си в управляващата коалиция. Няма да е учудващо ПП да склони и да подкрепи връщането на хартията, ако така ще запази управлението – особено след като ИТН го изостави и то стана доста по-уязвимо.

Близо два часа депутатите спориха по искане на „Възраждане“ за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи проведеното на изборите машинно гласуване.

 

Още по темата