Медия без
политическа реклама

Четворната коалиция поема към нова криза – заради машинния вот

Искането на БСП да го изравни с хартиеното гласуване не среща подкрепа сред партньорите й, но може да получи такава от опозицията

12 Апр. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
На "Позитано" 20 винят машините за изключително слабото си изборно представяне.

От БСП изпълниха заканата си и подхващат атака срещу машинното гласуване. Депутати от партията внесоха поправки в Изборния кодекс, с които се предвижда да се позволи на избирателите да решат сами дали да гласуват с хартиена бюлетина или чрез устройството.

За същата мярка отдавна се бори и ГЕРБ. В четворната коалиция обаче, в която участват социалистите, подобно предложение не среща никаква подкрепа от страна на партньорите на левицата. Затова вероятно ще тласне и без това трудно понасящите се напоследък управляващи към нова криза в отношенията им.

За подобна промяна соцлидерът Корнелия Нинова заговори на последния партиен конгрес през януари т.г. Тогава тя посочи, че една от основните причини за изборните погроми, които претърпя левицата през 2021 г., е въвеждането на повсеместно машинно гласуване. Това, смята Нинова, е притеснило мнозина избиратели - особено по-възрастните, много от които фаворизират БСП, и ги е отблъснало от секциите. Затова тя обеща, че партията й ще работи за връщането на паралелната система на хартиено и машинно гласуване.

Пълна липса на политически принципи и морал демонстрираха мнозинството от делегатите на проведения днес 50-и конгрес на БСП. След гласуване те решиха, че няма да приемат оставката, която досегашният председател на партията Корнелия Нинова подаде в края на 2021 г.

След като внесоха законопроекта си, социалистите обявиха, че идеята е била одобрена на конгреса, а впоследствие и от ръководните органи на партията, както и от местните й структури. Законопроектът е бил представен на коалиционния съвет, в който влизат лидерите на управляващите, и е бил обсъден на експертен съвет на коалицията. Хората на Нинова уточняват, че внасянето му не е предвидено в коалиционното споразумение. Всяка от управляващите формации обаче има правото да предлага свои законопроекти, след като ги представи на партньорите си.

Тази хибридна система беше въведена от ГЕРБ през 2020 г. Оказа се обаче, че съчетаването на двата метода на гласуване пределно много затруднява отчитането на гласовете и води до много грешки в протоколите на избирателните секции.

С разразяването на пандемията стана пределно ясно, че всичко, което вършим отвъд прага на дома си – работа, учене, забавление, обществена дейност – ще трябва да се промени.

През 2021 г. ИТН, ДБ и ИБГНИ съвместно успяха да въведат всеобщо машинно гласуване, включително и в чужбина. Хартията остана да се ползва само в малките избирателни секции и при неработещи машини.

От ГЕРБ междувременно продължиха ожесточено да се съпротивляват на устройствата и да настояват да се върне хибридната система. В това намериха подкрепа от страна на ДПС и "Възраждане". Сега очевидно към тази група ще се присъедини и БСП. Всъщност левицата ще я оглави, след като пое инициативата с внесения законопроект.

Близо два часа депутатите спориха по искане на „Възраждане“ за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи проведеното на изборите машинно гласуване.

Социалистите вече се натъкват на съпротива от партньорите си в управляващата коалиция. Вчера Владислав Панев - единият от съпредседателите на десницата, лаконично коментира по bTV, че не вижда как ще се намери консенсус сред управляващите по предложението на БСП. Преди днешното заседание на парламентарната правна комисия Ива Митева от ИТН потвърди, че законопроектът няма да бъде подкрепен от останалите формации в четворния съюз. "Явно някой иска ръчички да пипат в бюлетините и да определят изборния резултат", колоритно коментира тя. В същата посока бяха мненията на Христо Иванов от ДБ и Милен Матеев от ПП.

По-рано днес позиция по въпроса разпространиха от "Политическо движение Социалдемократи" - една от партиите в ПП. Социалдемократите определиха евентуално връщане на хартиените бюлетини като "огромна крачка назад, която ще възпроизведе старите дефекти на изборната система и ще е предпоставка за значително нарастване на купения и дирижирания вот". И допълниха, че не бива частните партийни интереси да се поставят над националните.

С подкрепата на опозицията обаче БСП може и да преодолее нежеланието на съюзниците си за връщане на хибридната система.