Медия без
политическа реклама

Вотът на недоверие е с реални шансове за успех

ДПС, ИТН и „Възраждане“ са готови да свалят правителството заедно с ГЕРБ

15 Юни 2022Обновена
Колкото по-бързо си тръгнат тези некомпетентни специалисти, толкова ще е по-добре за българското общество, обяви Станислав Балабанов от ИТН.
БНР
Колкото по-бързо си тръгнат тези некомпетентни специалисти, толкова ще е по-добре за българското общество, обяви Станислав Балабанов от ИТН.

Вотът за недоверие на кабинета "Петков", който внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС, разполага със съвсем реални шансове да успее. Това показват резултатите от консултациите с парламентарните формации, които бившите управляващи проведоха днес, за да осигурят подкрепа за инициативата си.

Рамо до рамо срещу правителството застават всички опозиционни формации - ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане". Те разполагат с общо 126 депутати. Необходимо е поне 121 да гласуват срещу кабинета, за да успее вотът.

Хората на Бойко Борисов посочиха, че вотът на недоверие се налага заради "провала на правителството във финансово-икономическата политика". "Разрушаването на 25-годишния консенсус за водене на разумна и дисциплинирана фискална политика превърна настоящото правителство в заплаха за финансовата стабилност и националната сигурност на страната. Провежданата обща икономическа политика и политика в сферата на публичните финанси (икономическа, енергийна, социална и пр.) вече представляват риск за стабилността на държавата и благосъстоянието на българските граждани и бизнес", записано е в мотивите към проекторешението за вота на недоверие.

ПОДКРЕПА

Още първите изявления на ключови фигури в ИТН и ДПС показаха, че двете партии ще подкрепят ГЕРБ-СДС. Същото намерение демонстрира и "Възраждане".

Станислав Балабанов от ИТН обяви тази сутрин пред БНТ, че парламентарната му група ще направи всичко възможно отцепниците от партията да си тръгнат от Народното събрание. По същия начин Балабанов се изказа и за доскорошните си коалиционни партньори от ПП. "Колкото по-бързо си тръгнат тези некомпетентни специалисти, които се опитват да вкарат държавата в хаос през последните месеци със своите нелогични действия, толкова ще е по-добре за българското общество", каза Балабанов.

Според зам.-шефа на ДПС Йордан Цонев от ДПС налице са основания да се поиска вот на недоверие във всички сфери, включително и в моралната. А водачът на движението Мустафа Карадайъ презрително нарече ПП "минувачи във властта".

"Многократно сме казали, че управляващите са национални предатели, когато и да си тръгнат ще е късно. Няма съмнение дали ще подкрепим вота на недоверие. Политиките на властта са вредни и след слизане от власт те трябва да бъдат съдени и осъдени", коментира Цончо Ганев, депутат от "Възраждане", пред "Нова нюз" . С колегите му няма да се регистрират за осигуряване на кворум в пленарната зала, но ще участват в гласуването на вота на недоверие.

КОНСУЛТАЦИИ

По-късно същите позиции хората на Ахмед Доган и Костадин Костадинов потвърдиха и по време на консултациите за вота на недоверие, организирани от ГЕРБ-СДС. Бившите управляващи бяха решили, че ще сондират всички парламентарни групи по въпроса - дори ДБ и БСП.

С управляващите очаквано не постигнаха успех. За сметка на това депесарите и националистите показаха готовност да свалят правителството. А също и хората на Слави Трифонов. След срещата с ГЕРБ-СДС, зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов заяви, че с колегите му нямат основание да подкрепят "този вреден кабинет", особено след като вече са в опозиция.

БОРБА ЗА ВЛАСТ

Депутатът от ПП Мирослав Иванов, който е зам.-председател на парламента, обяви, че "вотът на недоверие е израз на неистовото желание на опозицията от ГЕРБ и ДПС обратно да се докопат до властта". "Това е тяхната негласна заявка от ден първи, така че ние не сме очаквали нещо различно от тяхното поведение", коментира Иванов.

"От ГЕРБ се опитват да направят внушение в българското общество, че икономическото състояние на страната не е добро. Външният дълг е намалял с два милиарда, има растеж на икономиката за първото тримесечие, безработицата е в най-ниските си нива, а немският финансов министър похвали България за управление на финансите", допълни депутатът, цитиран от БНТ.

Че няма да подкрепят вота на недоверие заявиха и от ДБ след като приключиха разговорите с ГЕРБ. "Ние потвърждаваме нашата подкрепа за управлението, защото не виждаме абсолютно никаква алтернатива в този момент. Смятаме, че хвърлянето на страната в още по-голяма криза е безотговорно", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в парламентарните кулоари. И допълни, че отговорът на тази изключително сложна ситуация е "диалог", чиято цел  е по-висока управляемост на страната. 

Иванов обаче не се ангажира с прогноза какво следва, ако вотът на недоверие мине. "Ако този вот успее, никой няма отговор на въпроса кой идва след това. Има всякакви лични вендети, които се разиграват", заяви той.

Зад кабинета застава твърдо и БСП. „Съдбата на България след вота на недоверие е или правителството да продължи да функционира, или, ако успее, да се отиде на предсрочни избори. Втората алтернатива, да се отиде на предсрочни избори, е пагубна за държавата”, отсече водачът на соцдепутатите Георги Свиленски пред журналисти.

Управляващите могат да разчитат и на 5-имата отцепници, които изоставиха ИТН.

Последвайте ни и в google news бутон