Quantcast
ГЕРБ и ДБ внесоха проекторешения за даване на тежко оръжие на Украйна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ и ДБ внесоха проекторешения за даване на тежко оръжие на Украйна

И в двете се предвиждат преговори със съюзниците от НАТО за даване на съветската ни техника срещу заместващо модерно въоръжение
Обновена
2 103
 БГНЕС архив

ГЕРБ и Демократична България внесоха в Народното събрание паралелно проекторешения за даване на военна помощ на Украйна. С тях на практика и двете политически сили предлагат България да даде тежко оръжие на Киев. И двете политически сили предвиждат предоставянето на старото ни съветско въоръжение да става паралелно с преговори със съюзниците ни от НАТО за даване на заместваща модерна техника.

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. Това обяви той в интервю за bTV. Имаме необходимост от въоръжение, добави Москаленко.  "България има около 140 единици тежки гаубици, също толкова миномети от 120 мм

Проектът на решение на ДБ е за "укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна".  С него се задължава МС в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание веднага след подписването. 

С проекторешението се възлага още МС в срок от 30 дни да внесе в Народното събрание всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българската армия с отчитане на решението за предоставяне на военна техника и въоръжение на Украйна и планове за придобиване на заместваща техника от съюзниците, развитие на съюзническата помощ за Въоръжените сили на България с многонационални сили, разположени в България. 

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв. От неговите думи обаче се разбра, че поне Министерство на отбраната няма ника

От ДБ предлагат в десетдневен срок от приемането на проекта на решение МС да организира консултации със съюзниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение за Българската армия в съответствие с предложените от тях механизми.

"С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото сега това означава война НАТО-Русия. Ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази се прикрива това" - това заяви президентът Румен Радев от Прага. "Политици, които тла

Предвижда се до края на октомври кабинетът да направи оценка на конкретните възможности на България, като отчита, че подкрепата за Украйна трябва да доведе и до укрепване на отбранителните способности на България, в това число чрез обновяване и модернизация на Българската армия.

 От ДБ настояват и за създаването на временна парламентарна комисия по контрол на изпълнението на решението.

"Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжения от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности, за дълъг период във време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност, не само на север от нас, а и на Балканите"

От своя страна, проекторешението на ГЕРБ-СДС предвижда Министерският съвет (МС) да подготви и внесе проект на решение на НС за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна. Според проекта МС трябва в срок до един месец от приемането на решението да извърши и одобри преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на България, чрез подмяната им със съвременни и съвместими с нашите съюзници отбранителни системи. В него се посочва и, че МС трябва да проведе преговори с правителствата на съюзниците ни в НАТО за предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване на остарялото съветско въоръжение и техника.

"Продължаваме промяната" ще подкрепи решение за даване на оръжие на Украйна. Това каза съпредседателят на формацията Асен Василев в интервю за БНР. В сряда "Демократична България" обяви, че ще внесе проект за решение за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, веднага след свикването на Наро

Предвидено е още правителството, в рамките на инициативата на НАТО за усилване на източния фланг, да проведе консултации за разполагане на сили и средства, гарантиращи сигурността на страната, включително и за съвместна охрана на въздушното пространство на Република България до постигане на пълни оперативни способности и носене на бойно дежурство от първите осем самолета F-16. 

Германия изпрати първата партида бойни бронирани машини "Мардер" (Marder) в Гърция, които заменят съветските БМП-1 на Атина. Старите машини ще бъдат прехвърлени в Украйна, съобщава Euractiv.  В неделя първите 6 "Мардер"-а от планираните четиридесет са потеглили към Гърция. Следващата пратка ще съдър


Според проекта на ГЕРБ, МС се задължава съвместно с правителството на Украйна да идентифицира и предложи на Народното събрание пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната, както и подкрепа за съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека.

Стефан Янев:  Въпросът за оръжието за Украйна не е "от днес за утре"

Във връзка с внесените две проекторешения за военна помощ за Украйна - от ГЕРБ и от ДБ, председателят на ПГ на "Български възход" Стефан Янев заяви, че тази тема е била дискутирана на председателски съвет тази сутрин. По думите му има разбиране, че този въпрос не е от изключителна важност да се решава "от днес за утре". Янев отбеляза, че е важна първо защитата на българските национални интереси.

"Когато говорим за оръжие, трябва да разделим въпроса на две. Първо, оръжията като бизнес - възможността на българската промишленост, на българската оръжейна индустрия, да изнася - според мен не е проблем да не търсим посредници, да изнасяме директно", заяви Янев.

"По отношение на военна помощ, която да се дава от инвентара на Българската армия - въпросът е по-особен", добави той. "Ако има възможност за подмяна с по-ново и модерно оръжие - да, ако не - не даваме нищо", заяви Янев.

Още

За първи път САЩ предадоха на Украйна конфискувани руски активи

04.02.2023

1052
Бойко Борисов иска незабавната оставка на кмета на Пловдив

04.02.2023

Обновена

6347
Украйна и Русия си размениха близо 200 военнопленници

04.02.2023

938