Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДБ внесоха проекторешения за даване на тежко оръжие на Украйна

И в двете се предвиждат преговори със съюзниците от НАТО за даване на съветската ни техника срещу заместващо модерно въоръжение

25 Окт. 2022Обновена
БГНЕС архив

ГЕРБ и Демократична България внесоха в Народното събрание паралелно проекторешения за даване на военна помощ на Украйна. С тях на практика и двете политически сили предлагат България да даде тежко оръжие на Киев. И двете политически сили предвиждат предоставянето на старото ни съветско въоръжение да става паралелно с преговори със съюзниците ни от НАТО за даване на заместваща модерна техника.

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота оръжие за Украйна от външното ни министерство, но още няма отговор. Това обяви той в интервю за bTV.  Имаме необходимост от въоръжение, добави Москаленко.

Проектът на решение на ДБ е за "укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна".  С него се задължава МС в 14-дневен срок да подготви пакет от военна помощ за Украйна и да организира подписването на споразумение за предоставяне на необходимото военно оборудване в съответствие с исканията на украинската страна и нашите възможности, като го изпрати за ратификация от Народното събрание веднага след подписването. 

С проекторешението се възлага още МС в срок от 30 дни да внесе в Народното събрание всеобхватна Програма за превъоръжаване на Българската армия с отчитане на решението за предоставяне на военна техника и въоръжение на Украйна и планове за придобиване на заместваща техника от съюзниците, развитие на съюзническата помощ за Въоръжените сили на България с многонационални сили, разположени в България. 

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв.

От ДБ предлагат в десетдневен срок от приемането на проекта на решение МС да организира консултации със съюзниците в НАТО за придобиване на заместваща техника и въоръжение за Българската армия в съответствие с предложените от тях механизми.

С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото сега това означава война НАТО-Русия.

Предвижда се до края на октомври кабинетът да направи оценка на конкретните възможности на България, като отчита, че подкрепата за Украйна трябва да доведе и до укрепване на отбранителните способности на България, в това число чрез обновяване и модернизация на Българската армия.

 От ДБ настояват и за създаването на временна парламентарна комисия по контрол на изпълнението на решението.

"Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжения от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности, за дълъг период във време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност, не само на север

От своя страна, проекторешението на ГЕРБ-СДС предвижда Министерският съвет (МС) да подготви и внесе проект на решение на НС за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна. Според проекта МС трябва в срок до един месец от приемането на решението да извърши и одобри преглед на възможностите за предоставяне на налично въоръжение и техника, отчитайки, че тази помощ трябва да доведе до укрепване на отбранителните способности на България, чрез подмяната им със съвременни и съвместими с нашите съюзници отбранителни системи. В него се посочва и, че МС трябва да проведе преговори с правителствата на съюзниците ни в НАТО за предоставяне или разполагане на заместващ или усилващ отбранителните ни способности капацитет, което да позволи ускорено освобождаване на остарялото съветско въоръжение и техника.

Продължаваме промяната" ще подкрепи решение за даване на оръжие на Украйна. Това каза съпредседателят на формацията Асен Василев в интервю за БНР.

Предвидено е още правителството, в рамките на инициативата на НАТО за усилване на източния фланг, да проведе консултации за разполагане на сили и средства, гарантиращи сигурността на страната, включително и за съвместна охрана на въздушното пространство на Република България до постигане на пълни оперативни способности и носене на бойно дежурство от първите осем самолета F-16. 

Германия изпрати първата партида бойни бронирани машини "Мардер" (Marder) в Гърция, които заменят съветските БМП-1 на Атина. Старите машини ще бъдат прехвърлени в Украйна, съобщава Euractiv.   В неделя първите 6 "Мардер"-а от планираните четиридесет са потеглили към Гърция.


Според проекта на ГЕРБ, МС се задължава съвместно с правителството на Украйна да идентифицира и предложи на Народното събрание пакет от мерки за взаимодействие и подкрепа на Украйна във възстановяването на икономиката, инфраструктурата и енергетиката на страната, както и подкрепа за съдебния иск на Украйна срещу Русия в Европейския съд за правата на човека.

Стефан Янев:  Въпросът за оръжието за Украйна не е "от днес за утре"

Във връзка с внесените две проекторешения за военна помощ за Украйна - от ГЕРБ и от ДБ, председателят на ПГ на "Български възход" Стефан Янев заяви, че тази тема е била дискутирана на председателски съвет тази сутрин. По думите му има разбиране, че този въпрос не е от изключителна важност да се решава "от днес за утре". Янев отбеляза, че е важна първо защитата на българските национални интереси.

"Когато говорим за оръжие, трябва да разделим въпроса на две. Първо, оръжията като бизнес - възможността на българската промишленост, на българската оръжейна индустрия, да изнася - според мен не е проблем да не търсим посредници, да изнасяме директно", заяви Янев.

"По отношение на военна помощ, която да се дава от инвентара на Българската армия - въпросът е по-особен", добави той. "Ако има възможност за подмяна с по-ново и модерно оръжие - да, ако не - не даваме нищо", заяви Янев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата