Медия без
политическа реклама

Германия даде бойни машини на Гърция, а тя праща старите си на Киев 

Кръговата сделка е 40 нови германски "Мардер" срещу съветски БМП-1, които отиват в Украйна

18 Окт. 2022
Уикипедия

Германия изпрати първата партида бойни бронирани машини "Мардер" (Marder) в Гърция, които заменят съветските БМП-1 на Атина. Старите машини ще бъдат прехвърлени в Украйна, съобщава Euractiv. 

В неделя първите 6 "Мардер"-а от планираните четиридесет са потеглили към Гърция. Следващата пратка ще съдържа 14 машини и ще тръгне към Атина в близките дни, най-късно на 21 октомври. Атина от своя страна трябва да даде четиридесет съветски БМП-1 на Украйна в помощ на Киев във войната срещу Москва. И новите, и старите са от типа бойни машини на пехотата.

Украйна е поискала отново тежко оръжие от България чрез посланика си и военния си министър, като най-желани са системи за противовъдушна отбрана. Това стана ясно от интервю на военния министър Димитър Стоянов пред Нова тв.

Канцлерът Олаф Шолц обяви такъв „кръгов обмен“ в края на май 2022 г., а окончателното споразумение беше постигнато през септември.

Обсъждани са и „циркулярни обмени“ с други страни, които имат оръжия от съветски тип. По отношение на Словакия и Чехия процесът вече е започнал, а в Словения вече се подготвят първите стъпки.

"Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжения от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности, за дълъг период във време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност, не само на север

"Трябва да е ясно, че предоставянето на въоръжения от българската армия за Украйна в момента, без да са въведени нови образци като заместване, ще задълбочи дефицита от способности, за дълъг период във време и то в условия на влошаваща се среда за сигурност, не само на север от нас, а и на Балканите". Това обяви само ден по-рано президентът Румен Радев след церемонията на полигона "Ново село", с която Италия пое командването на бойната група на НАТО в България.

"Мантрата, че предоставяйки въоръжение на Украйна, веднага ще получим подарък натовско въоръжение, издава опасна наивност или тежка некомпетентност. Това са сложни процеси, които ще отнемат години и ние за всичко това ще трябва да си платим", заяви още държавният глава, давайки да се разбере, че е срещу предоставяне на тежко въоръжение на Киев, каквото искане бе потвърдено и през последните дни. Такова тежко оръжие и такива системи има именно само българската армия.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?