Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха хартиените бюлетини

Законопроектът на социалистите беше одобрен в пленарната зала на първо четене

04 Ноем. 2022Обновена
Йордан Цонев се закани, че ще предложи да остане само хартията, докато държавата не закупи нов модел машини.
БГНЕС
Йордан Цонев се закани, че ще предложи да остане само хартията, докато държавата не закупи нов модел машини.

С мнозинство от 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и БВ парламентът направи първата стъпка към връщането на хартиените бюлетини в масова употреба. Днес пленарната зала одобри промени в Изборния кодекс, внесени от социалистите, с които се предвижда хартията отново да се използва наравно с машините при гласуване. Против гласуваха 100 депутати от ПП, „Възраждане“, ДБ, БСП и БВ.

В някои парламентарни групи имаше дисиденти - един депутат от БВ подкрепи коалицията за хартиената бюлетина, а един от БСП й се противопостави. Не се разбра дали вотът им е умишлен или просто са се объркали, тъй като групите им заявиха ясно позициите си - левицата "за" хартията, а партията на Стефан Янев беше "против".

Благовидният предлог за законодателната промяна е да се осигури възможност на гражданите да избират дали да упражнят вота си чрез хартиените бюлетини или чрез устройствата. Ако бъде приета и на второ четене обаче, мярката заплашва да върне и всички проблеми, които съпровождаха изборите в миналото – като се започне от многото недействителни бюлетини и се стигне до безобразно поправените протоколи с изборни резултати.

ЗА И ПРОТИВ

Именно тези проблеми стояха в основата на съпротивата, която оказаха опонентите на хартията. Никола Минчев от ПП изтъкна, че с въвеждането на машините е спаднал рязко делът на недействителните бюлетини, намалял е контролираният вот, както и грешките при попълването на протоколите с изборните резултати. Той цитира изявления на депутати от БСП в близкото минало, от които се вижда, че социалистите не са виждали проблем в машинния вот. Това обаче беше преди катастрофалния изборен спад на БСП от миналата година насам.

Два враждуващи лагера се очертаха в Народното събрание заради различното им отношение към машинното гласуване и хартиените бюлетини. От днес започнаха и преките сблъсъци между тях.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС изтъкна, че трябва да се даде възможност да гласуват на българите, които се страхуват от устройствата. По думите му, големият брой на пенсионерите, които теглят пенсиите си от „Български пощи“, е доказателство, че хората, които не използват банкомат, не смеят да се доближат и до машините за гласуване. Георги Стамов от ПП му възрази, че причината хората да използват услугите на пощите е, че не могат да си позволят да плащат банковите такси.

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ призна, че съмненията в хартията са довели до въвеждането на машините. Но изтъкна, че партията му в миналото е настоявала за различен тип устройства – такива, които броят хартиени бюлетини, а не със сензорен екран, каквито ползваме сега. По думите му, така избраният модел създава недоверие и подозрения за машинации. А съпартиецът му Йордан Цонев направо заяви, че смесването на хартия и машини ще събере недостатъците и на двете системи, и затова ще поиска на второ четене да останат само бюлетините, докато държавата не въведе другия тип машини, които партията му иска. Не спомена нищо обаче за цената, която ще трябва да платят за това данъкоплатците.

Намеренията за промени в Изборния кодекс набират скорост. В парламента вече са внесени три законопроекта – от ДБ, БСП и „Възраждане“. И трите засягат предимно машинното гласуване. Десницата предлага няколко съществени изменения.

От „Възраждане“ изтъкнаха, че многократно са се обявявали против хартията и поддържат същата позиция и сега. Националистите използваха случая, за да жегнат БСП, че социалистите до миналата година са подкрепяли машинния вот, но сега слабите им резултати ги карат да се обърнат към хартията. Това стана повод за дълъг спор между депутати от двете партии, който засягаше единствено враждата помежду им и нямаше нищо общо с начина на гласуване.

Към противниците на бюлетините се присъедини и БВ. „За момента хартията не гарантира честен вот в нашата страна“, обяви депутатът от формацията Александър Николов.

Заредиха се странни аргументи. Александър Дунчев от ПП навърза хартиените бюлетини с търгове на дървесина, от които, както той твърди, държавата била ощетена. Росица Кирова от ГЕРБ-СДС заговори за това, че навремето младите четяли класиците на хартия, но днес „дигитално грамотните“ не го правят.

В крайна сметка, лагерите бяха очертани още в самото начало и тричасовият дебат не промени нищо. Гласувани бяха и два проекта за промени в Изборния кодекс на "Възраждане" и ДБ. Този на десницата, който въвежда допълнителни гаранции за сигурността на машинния вот, беше одобрен и също ще бъде разгледан на второ четене.

НАЗАД КЪМ МИНАЛОТО

Дебатът започна по начин, който напомняше за най-неприятните сцени от миналия парламент. ДПС и ПП си размениха грубости, докато в пленарната зала се водеше спор дали да се прекрати заседанието. За това настояваха от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. Зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев настоя работата да продължи. "Избрахме друг модел (с изцяло машинно гласуване - бел.а.), който се оказа също порочен. И сега трябва да го променим. Ето дотам стигнахме. Обяснихме ви го сто пъти, но вие имате уста, а нямате уши, г-н Петков", нахвърли се Цонев върху съпредседателя на ПП.

Петков от мястото си направи някакъв жест, на който Цонев отвърна раздразнено и грубо: "Тук не ми сочете, защото цяла България видя какво имате там." От залата се чуха вълнения и смях, а бившият премиер скочи на трибуната и отговори в същия стил: "Вместо да се сочат различните органи на тялото, което вие направихте доста добре, аз бих посочил и на вас един от органите, искам да кажа, че ако ГЕРБ и ДПС основният приоритет за тях е да се гласува хартиената бюлетина, въпреки всичките проблеми на българския народ, не знам дали заслужавате да стоите в тази зала." В миналия парламент се разиграваха точно такива диалози, дори по-груби.

С дрязги и размяна на вулгарни обиди започнаха за пореден път работния си ден депутатите. Поводът беше приемането на програмата им, с която определят какво ще вършат през седмицата. Заради разправиите тази иначе простичка задача им отне повече от час и половина.

При последвалото гласуване беше решено, че заседанието ще продължи до приключването на темата.

ХИПОТЕЗА

Сутринта Кирил Петков обяви пред Нова ТВ, че зад връщането на хартията стои желанието на ГЕРБ-СДС и ДПС да неутрализират политическите си противници. Той напомни, че ПП е втора политическа сила, а ДБ е повишила процента си на последните избори. „Ставаме голяма заплаха. Те (ГЕРБ-СДС и ДПС - бел.а.) решиха, че не могат да си позволят още едни честни избори“, заяви бившият премиер.

В „реставрация на порочни законодателни практики“ обвини ПП противниците си от ГЕРБ-СДС в началото на днешното пленарно заседание. Твърдението дойде от депутата от ПП Милен Матеев, който прочете декларация от името на формацията си от парламентарната трибуна.

Той избягваше обаче да споменава социалистите, неговите бивши партньори, които са реалните вносители на предложението, въпреки че предния ден ПП на практика определи БСП като помощник на герберите в парламента. На нарочен въпрос от водещите съпредседателят на ПП все пак неясно каза за социалистите: "Ако подкрепят хартиената бюлетина, това ще ги хвърли обратно назад."

Другата причина, според Петков, да се иска връщането на бюлетините, е защото ГЕРБ-СДС и ДПС са осъзнали, че „вече нямат този мащаб да си правят каквото си искат“. Затова, посочи лидерът на ПП, те не искат честни избори. По думите му, смесената система на гласуване – с хартия и машини, ще улесни контролирането на вота – на избирателите ще се казва да гласуват само с бюлетини и после ще се проверява колко от тях са направили така.

Три дни на интриги, дребнави ежби и изумителна себичност. Това беше началото на 48-ото Народно събрание. Тук не може да се говори за провал. Всичко, което се случи около безбройните неуспешни опити да се избере председател на парламента, беше умишлено.

 

Последвайте ни и в google news бутон