Медия без
политическа реклама

В НС коалиция "Хартия" воюва с коалиция "Мадуро" за машинния вот

В петък парламентът ще обсъди връщането на хартиените бюлетини

02 Ноем. 2022Обновена
Йордан Цонев
БГНЕС
Йордан Цонев

Два враждуващи лагера се очертаха в Народното събрание заради различното им отношение към машинното гласуване и хартиените бюлетини. От днес започнаха и преките сблъсъци между тях.

Парламентарната правна комисия одобри на заседанието си три проекта за промени в Изборния кодекс - на БСП, на "Възраждане" и на ДБ. Най-важен е проектът на социалистите, който предвижда връщането на хартията в масова употреба на избори, наравно с машините. В петък поправките ще влязат за разглеждане на първо четене в пленарната зала. Засега няма яснота какво ще бъде окончателно прието. В момента политическите сили са постигнали негласно разбирателство да одобрят на първо четене и трите проекта.

Намеренията за промени в Изборния кодекс набират скорост. В парламента вече са внесени три законопроекта – от ДБ, БСП и „Възраждане“. И трите засягат предимно машинното гласуване. Десницата предлага няколко съществени изменения.

Няма съмнение обаче, че финалната битка около хартиените бюлетини на второ четене ще бъде жестока. От ДБ, ПП и БВ смятат, че върщането им ще обезсмисли напълно машинния вот и ще доведе до изкривяване на изборните резултати. "Възраждане" изглежда клони към този лагер. От другата страна са ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС, които смятат, че бюлетините ще повишат избирателната активност, за чийто драстичен спад обвиняват машините. От партията на Ахмед Догат даже настояват за подмяна на ползваните сега устройства с друг модел, при който машината ще сканира хартиена бюлетина, пусната от избирателя.

ДА БЪДЕ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕ

Иначе сблъсъкът започна още тази сутрин, когато се обсъждаше седмичната програма на Народното събрание. Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев поиска всички поправки в Изборния кодекс, внесени до момента, да бъдат включени в дневния ред на пленарната зала. Проблемът с това беше, че към онзи момент въпросните законопроекти не бяха преминали през правната комисия, каквато е процедурата.

Този факт използва Милен Матеев от ПП, за да атакува предложението. Той обяви, че новото мнозинство в парламента, събрало се около казуса с хартиените бюлетини, се опитва силом, в разрез с парламентарните правила, да наложи бързо разглеждането на промените – без обществено обсъждане, без становища на държавните институции и на гражданските организации. „Не е необходимо вие от коалицията „Хартиена бюлетина“ да ни показвате мускули. Знаем, че имате мнозинство, но го направете открито, а не като потъпквате нормите“, заяви рязко Матеев.

Почти месец след изборите държавата най-накрая излезе публично с официално обяснение за мистерията, при която машини за гласуване показаха странния надпис „Дневникът е подправен“ в деня на вота.

Това ядоса Цонев. „Ние от ДПС сме тези, които въведохме машинното гласуване. Ние предложихме и благодарение на нас беше въведено, когато вие хабер си нямахте да ставате политици“, порица той депутата от ПП. И обяви опонентите си за коалиция „Мадуро“ - намек за президента на Венецуела, където се ползват машини за гласуване като тези у нас.

В крайна сметка, ДПС се наложи и законопроектите влязоха в програмата за петък. Интересното беше, че наред с формацията на Кирил Петков и Асен Василев застана не само ДБ, но също „Възраждане“ и БВ.

Подкрепящите в парламента да се върне хартиената бюлетина използваха и като аргумент събраните подписи срещу машинното гласуване, които сдружението на ММА боецът Станислав Недков-Стъки и собственика ПИК Недялко Недялков твърди, че са над 110 000. Оказа се обаче, че повечето от тях са събрани през електронна платформа.

СБЛЪСЪК НА ЕКСПЕРТИ

Битката между поддръжници и противници на машинния вот се развива и в публичното пространство. Михаил Константинов - бившият директор на държавната фирма "Информационно обслужване", която изчислява изборните резултати, обвини пред bTV устройствата за ниската избирателна активност, защото гласоподавателите се "притесняват да не се изложат". По думите му, гаранционният срок на машините изтичал и можело да се очаква да излязат от строя.

На обратното мнение беше Румяна Дечева, представител на обществения съвет към Централната избирателна комисия. Тя отхвърли твърденията, че годността на устройствата ще изтече скоро. И подчерта, че никъде в Европа няма толкова подправени изборни протоколи, колкото у нас при употребата на хартиени бюлетини.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата