Медия без
политическа реклама

ДБ предлага закон за по-сигурно машинно гласуване

Десницата настоява ЦИК да осигури достъп на партийни представители до софтуера, ползван на изборите

01 Ноем. 2022
БГНЕС

Намеренията за промени в Изборния кодекс набират скорост. В парламента вече са внесени три законопроекта – от ДБ, БСП и „Възраждане“. И трите засягат предимно машинното гласуване.

Десницата предлага няколко съществени изменения. На първо място, да се създаде специализирано звено в Централната избирателна комисия (ЦИК), което да я подпомага при провеждането на машинния вот и да участва в бъдещото внедряване на гласуване по интернет. След това, да се регламентира, че изборната администрация предоставя достъп до изходния код и документацията на системата за машинно гласуване, както и на всички други видове софтуер, използвани в изборния процес. С достъпа ще се ползват лица, посочени от парламентарните политически сили, без да има ограничения на база образование. И трето, ДБ настоява ЦИК да изготвя и публикува план за провеждането на избори с машинно гласуване. В него трябва да се описват действията и мерките за сигурността на изборната технология.

Почти месец след изборите държавата най-накрая излезе публично с официално обяснение за мистерията, при която машини за гласуване показаха странния надпис „Дневникът е подправен“ в деня на вота.

Законопроектът на „Възраждане“ е с по-широк обхват. С него се иска да променя съставът на ЦИК според актуалния състав на Народното събрание. Идеята е в комисията да не участват представители на политически сили, които вече са изпаднали от парламента. Регламентира се видеонаблюдението в изборните помещения, което и сега се позволява от Изборния кодекс. Предвижда се задължително да се броят хартиените разписки от машините. Сега това се прави след решение на ЦИК.

Работата на машините за гласуване може да се похвали с добри крайни резултати. От общо 11 012 устройства, използвани на изборите на 2 октомври, само 72 са преустановили работа. Това е 0. процента от общия им брой.

От БСП са се върнали към обичайното си искане от началото на годината – да се предвиди възможността избирателите да решават дали да гласуват с машина или хартия. Всъщност това е предложението, което е с най-голям шанс да бъде прието от сегашния парламент, тъй като се подкрепя също от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Поредна разпра избухна в Централната избирателна комисия (ЦИК) заради машинното гласуване.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата