Медия без
политическа реклама

Само 0.7% от машините за гласуване са показали дефекти на изборите

В сравнение с предния вот броят на авариралите устройства е спаднал почти двойно

15 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Работата на машините за гласуване може да се похвали с добри крайни резултати. От общо 11 012 устройства, използвани на изборите на 2 октомври, само 72 са преустановили работа. Това е 0.7 процента от общия им брой. В тези случаи изборният резултат е установен с броене на контролните разписки.

Такива са данните от анализ на държавното дружество „Информационно обслужване“, което се занимава с изчисляването на изборните резултати. Анализът е изготвен за Централната избирателна комисия (ЦИК), която го разгледа на свое заседание. В сравнение с предните избори през ноември м.г. броят на авариралите устройства е близо 2 пъти по-малък, отчетоха със задоволство комисарите.

Поредна разпра избухна в Централната избирателна комисия (ЦИК) заради машинното гласуване.

33 машини са спрели работа поради различни обстоятелства, които са наложили да се премине към хартиени бюлетини. При други 8 устройства не е гласувано с хартия, но машината е спряла да действа преди да разпечата протокола с резултатите. За 31 машини данните от флашките не са разчетени в изчислителния пункт.

Особен случай са 4 други устройства, за които е разкрито, че хеш кодът е различен от удостоверения. Те ще бъдат докарани в ЦИК за отделна проверка. Такава се прави и за 3-те машини, които изписаха на екраните си странния надпис "Дневникът е подправен".

Загадъчният случай с надписа „Дневникът е подправен“, който внезапно изникна на екраните на три машини за гласуване на вчерашните избори, е на път да се превърне в поредния повод за сблъсък между Централната избирателна комисия и частната фирма „Сиела Норма“.

Секционни комисии са изготвили протоколи въз основа на разписките от 9 машини, чиито файлове впоследствие са били успешно разчетени. В тези случаи е извършено сравнение на разписките и файловете, като несъответствия са установени при 4 машини.

В две от тях грешките са направени от комисиите. В 172-а секция в Силистра местната комисия е попълнила целия протокол с нули. Обяснение няма, но очевидно е направено като някаква демонстрация. В 61-а секция в Стара Загора пък е трябвало да има една машина, но е била инсталирана втора, предназначена за съседната 60-а секция. Второто устройство е използвано известно време, след което по решение на ЦИК гласуването е спряно. Комисията е преброила разписките от двете машини, след което обаче е вписала резултата в един протокол и поради това са се получили разминавания.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата