Quantcast
ГЕРБ атакува Радев, МО и военна полиция заради смъртта на офицер | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ атакува Радев, МО и военна полиция заради смъртта на офицер

Зад версията за самоубийство се прикрива убийство, смятат трима депутати от партията
Обновена
2 685
 БГНЕС
Даниел Митов, Това Биков и Христо Гаджев от ГЕРБ дадоха брифинг в Народното събрание

ГЕРБ поиска оставките на министъра на отбраната и на шефа на военна полиция във връзка с инцидента в Чешнегирово и последвалите събития. Това стана ясно по време на брифинг в Народното събрание, на който бяха огласени подробности относно разследването на инцидента от 11 май т.г., който беше последван от смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев. Според Тома Биков, Христо Гаджев и Даниел Митов от ГЕРБ, става дума за прикриване на убийство.

Часове по-рано БНТ обяви, че се е появила нова версия за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев, след като тялото му е било ексхумирано. 31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово. Ексхумацията била извършена в началото на септември, твърди БНТ, като се позовава на източници от разследването, което се води от Военна полиция. Открит бил и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев. Данните от новата експертиза сочат, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Именно това е причината разследващите да тръгнат по нова версия, че Тодор Манчев може да е станал жертва на умишлено убийство, което е прикрито като самоубийство. Такава официална информация от прокуратурата до момента няма.

Тримата депутати от ГЕРБ. Те настояват президентът Румен Радев да освободи от длъжност директора на Военна полиция. "Той има пряка отговорност. Докато този човек изпълнява тази длъжност, има риск обстоятелствата да бъдат потулени", обясниха от ГЕРБ. Те искат и незабавна оставка от министъра на отбраната, както и пълна прозрачност какво се случва във Военна полиция.

ИТози случай е синтез, еманация на целия начин, по който управлява служебното правителство на Румен Радев. Ние знаем, че Румен Радев даде генералско звание на човека, който оглавява Военна полиция," обяви Даниел Митов.

Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев изнесе подробности от проверката след инцидента във военната база Чешнегирово и последвалото разследване за изясняване на обстоятелствата около смъртта на ст. лейтентат Тодор Манчев. "Вътрешна проверка на Военна полиция намира за виновek лейтентат Тодор Манчев, а на 1 юни проверка на инспектората на МО показва тотално различни неща от тази Военна полиция", твърди Гаджев. По думите му, върху семейството на лейтант Манчев е бил оказан "тежък натиск" от страна на разследващите органи.

Това е втора атака на ГЕРБ срещу президента и военна полиция по този случай. Преди месец те поискаха специална анкетна комисия в парламента, но тя им бе отказана. Тогава бяха зададени и много конкретни въпроси в специална декларация.

Последва реакция на МО, откъдето нарекоха твърденията на ГЕРБ "крайно манипулативни твърдения и неверни внушения" и призоваха от парламентарната трибуна да не се изнасят "непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи".

Подобна реакция от военното министерство последва и днешните обвинения на ГЕРБ. "Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации", написаха от МО. 
"Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура", добавят от военното ведомство.

 

 

 

 

Още

Еврокомисарят по разширяването идва в София заради Северна Македония

21.09.2021

1521
И избори 2 в 1 ще се завъртят около юмрука на Радев

17.09.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

12175
ДПС ще се бори с "диктатора Радев" подобно на ГЕРБ

17.09.2021

5819