Quantcast

Медия без
политическа реклама

Европол е помогнал за разкриването на случая със загиналите полицаи

Евроексперти ще анализират данните в телефоните на задържаните за трагедията в Бургас сирийци

31 Авг. 2022Обновена
Скрийншот видео Нова тв

Европол е помогнал за разплитането на случая с полицаите, загинали при преследване на автобус в Бургас, както и с устанояването на извършителите и тяхната съпричастност към престъпни мрежи. Това стана ясно от изявление на изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол, която е на официално посещение в София. 

Като заподозрени за трагедията бяха арестувани трима сирийски граждани, които бяха обвинени за опит за незаконно превозване на нелегални мигранти. Един от тях - Омар Аднан, беше обвинен и за това, че е управлявал автобуса и е причинл смъртта на двамата полицаи. Самият той твърди, че е на 15 години, но в момента се проверява в Сирия и Турция дали всъщност не е пълнолетен, за да понесе по-тежка отговорност.

„Знаем за трагичните събития в Бургас, където двама полицаи загубиха живота си. Тази трагедия показа още веднъж на какъв риск са изложени ежедневно полицаите. Показва и как престъпните мрежи работят динамично и бързо се адаптират към новите условия”, обяви още ръководителката на Европол.

Бургаският окръжен съд остави в ареста сириеца, който удари полицейска кола и уби двама полицаи, докато шофираше автобус, пълен с мигранти. Това съобщи БГНЕС след проведеното днес съдебно заседание по делото.

На съвместният брифинг с Катрин де Бол служебният вътрешен министър Иван Демерджиев потвърди, че са получили помощ от Европол за разкриване на случая със загиналите полицаи. Той благодари за бързата реакция на европейската полицейска организация и за помощта за установяване на извършителите, на регистрацията на автобуса, на собствениците му. Експерти на Европол са предложили да анализират съдържанието на телефоните на задържаните лица, за да установят връзката им с международната престъпност. 

България винаги е била доверен и надежден партньор в Европол. Имали сме отлично сътрудничество със страната както на стратегическо, така и на оперативно равнище, обяви още на брифинга в МВР Де Бол, която е бивш шеф на белгийската полиция. „Ние сме на официално посещение, което е част от обиколката на ръководния екип на Европол в европейските столици. Целта е да разберем от държавите членки каква е тяхната оценка на сътрудничеството им с Европол. И също така по-добре да се борим с организираната престъпност и тероризма в Европа”, каза тя.

Де Бол отчете, че през последните пет години се наблюдава трикратно увеличаване на обмена на информация между българските служби и Европол. „Нашето сътрудничество доведе до много успехи в борбата с каналджийството на мигранти, трафика на хора, контрабандата и производството на незаконни цигари, подправяне на валута, контрабанда на други стоки”, допълни тя.

Директорът на Европол посочи, че през 2021 г. е подобрено сътрудничеството чрез предоставяне на аналитична подкрепа от страна на агенцията, в резултат на което българските власти са успели да проведат „изключително успешни” операции срещу организирани групи, замесени в печатане на висококачествена фалшива валута - евро. Де Бол спомена незаконната миграция и каналджийството на мигранти. 

„България е сред основните страни на транзит на мигранти по Западнобалканския маршрут, които влизат на територията на страната през сухопътната граница с Турция. България предоставя на Европол информация за маршрутите, мрежите и текущите разследвания. Затова посочих, че страната е много ценен, приоритетен наш партньор”, каза още тя и даде заявка, че Европол ще продължи да оказва подкрепа на страната ни.

По думите ѝ ситуацията в Европейския съюз се е променила драматично и затова имало необходимост от засилване ролята на Европол и необходимост от укрепване на съвместната дейност на държавите членки

годишният сириец Омар е карал бракувания автобус с бежанци, който уби вчера двамата полицаи в Бургас, съобщи БНР. Омар е живеел в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли, но е изчезнал оттам в понеделник.

От своя страна Иван Демерджиев посочи, че акцент на разговорите с директора на Европол е поставен на възможното сътрудничество в борбата с незаконния трафик на хора и каналджийството. „Запознах подробно Де Бол с предприетите действия”, каза силовият министър.

Той припомни за интензивната полицейска операция по отношение на лицата, за които има данни да са замесени в незаконно каналджийство и незаконни мигрантски дейности. „Изключително важно е нивото на взаимодействие между държавата и Европол, за да се справим с този проблем”, уточни Демерджиев.

Министърът каза още, че са предприети действия по подобряване на техническата обезпеченост на границата, насищане на граничната зона с допълнителни сили на МВР и Министерството на отбраната.

Полицията успя да арестува 141 мигранти в Бургас. Едната група е била в ТИР, а втората е хваната между селата Габър и Дебелт, съобщи БНР. Полицията залови в 6:45 ч. тежкотоварен автомобил с афганистански мигранти в района на бензиностанция в бургаски ж. к. Меден рудник".

„Предприехме и действия по идентифициране на нашите служители, които по някакъв начин са замесени в подобен род дейност. И действия да се елиминират възможностите те да участват в подобни каналджийски схеми занапред”, увери той.

Демерджиев обясни, че в момента на границата ни има най-много човешка сила спрямо последните десет години. „Паралелно полагаме всички усилия техническата обезпеченост да бъде на такова ниво, че цялата гранична линия да бъде равномерно покрита с надеждни технически съоръжения”, допълни министърът.

С Де Бол са били обсъдени мерките и действията, които България предприема във връзка с желанието си за интеграция в Шенгенското пространство. „Вярвам, че в лицето на Европол страната ни ще намери подкрепа, основана на професионална обективна преценка на действията и усилията, положени от нашата страна”, подчерта вътрешният министър.

 

 

Още по темата