Медия без
политическа реклама

Съдът остави в ареста водача на автобуса с мигранти в Бургас

Прокуратурата се усъмни, че сириецът действително е 15-годишен

27 Авг. 2022Обновена
БГНЕС
Омар призна, че е виновен, но отрече деянието му да е било умишлено.

Бургаският окръжен съд остави в ареста сириеца, който удари полицейска кола и уби двама полицаи, докато шофираше автобус, пълен с мигранти. Това съобщи БГНЕС след проведеното днес съдебно заседание по делото. В мотивите на съда, цитирани от БНР, е посочено, че има достатъчно събрани данни за съпричастността на Омар Мухамад Али Аднам към престъплението, и заради високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление, той остава в следствения арест.

Пред съда шофьорът на автобуса се призна за виновен, съобщи по-рано БНР. Омар поиска да не бъде оставян в следствения арест и твърди, че престъплението му не е умишлено. Според прокуратурата обаче Омар е извършил тежко умишлено престъпление и трябва да получи постоянен арест. Събрани са достатъчно свидетелски показания, че именно той е шофирал автобуса, съобщи в съдебната зала прокурорът по делото.

„Омар е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността на Република България", каза окръжният прокурор Димитър Узунов, цитиран от БГНЕС.

Тройна техническа експертиза трябва да установи дали автобусът има спирачен път или не. Самият Омар пред съда заяви, че е видял полицейския автомобил в последния момент. Натиснал е спирачки, но те не са се задействали.

Служебният адвокат на Омар Пламен Кунев заяви, че от него знае, че организаторът на схемата за трафик на мигранти се намира в Турция. Сириецът се е свързал с каналджиите лично. Инструкциите за това накъде да бъдат превозени мигрантите е получавал директно от човека в Турция.

Висящ остава същественият въпрос за възрастта на обвиняемия. Той няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, споделени от него самия. В съдебната зала, с помощта на преводач, Омар посочи, че е роден на 21 март 2007 в гр. Кобан, Сирия, разказва БГНЕС. Той заяви, че е неграмотен, не е учил изобщо, а семейството му е в Турция. В България е пребивавал в бежански център в Харманли. Според прокурор Узунов в справка на Държавната агенция за бежанците са посочени две рождени дати на Омар. Според втората той е по-голям, а не 15-годишен. Всичко това предстои да бъде изяснено. Ако се докаже, че Омар е непълнолетен, редуцираното наказание, по закон, е до 10 години затвор за това, което той е причинил като престъпление.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ОХРАНА

От днес Сухопътните войски на Българската армия ще увеличат поетапно участието си по охрана на държавната граница с повече от 300 военнослужещи с необходимата транспортна техника с повишена проходимост. Причината е увеличеният миграционен натиск по българо-турската граница и предстоящите избори, съобщава БНР.

Ще продължат и съвместните патрули със служители на "Гранична полиция". В охраната ще участват и безпилотни летателни апарати.

Параметрите на допълнителната помощ бяха договорени между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи в четвъртък, след като автобус с нередовни имигранти, премина през полицейски автомобил в Бургас и уби двама служители на реда. Тримата сирийци, замесени в катастрофата, са с обвинения за каналджийство, а водачът на автобуса - 15-годишният Омар, ще отговаря за смъртта на полицаите. Наказанието, предвидено за престъплението, е от 3 до 10 години.

СЪМНЕНИЯ ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ

В МВР има съмнения и доказателства за полицаи, които имат отношение към прекарването на нелегални мигранти през България, каза зам. главният секретар Станимир Станев по Нова телевизия. Вчера вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че полицейски служители участват в пропускането на мигранти по границата, те са на средно ниво и се разследват по оперативни данни от две седмици.

Според Станев около 1000 евро струва преминаването на един мигрант, но не е ясно колко пари се плащат на полицая. Снощи са били заловени 25 нелегални мигранти в София, съобщи той.

По Нова и по БТВ излъчиха интервюта с кметски наместници в граничните с Турция села, които подробно разказаха откъде минават маршрутите на трафикантите - през едното село минават мигранти от Мароко, през друго - от Сирия, през трето - от Ирак. Според Станев МВР също знаело маршрутите, но трафикантите били много мобилни и затова успявали да прекарат групи към вътрешността на страната.

МВР ще иска отново увеличаване на наказанията за трафикантите. "Има 774 осъдени каналджии, но присъдите са смешни. За тях страхът от наказание е по-малък от паричното изкушение", каза още той. Според него не е случайно, че шофьорът на автобуса, който уби двама полицаи оня ден в Бургас, е на 15 години. Това му осигурява възможно най-леката присъда.

Станев отказа да коментира действията на загиналите полицаи, защото тече разследване.

Директорът на регионалната дирекция "Гранична полиция" в Бургас комисар Антон Мирков също отказа да отговаря на въпроси дали са правилни действията на граничните полицаи, преследвали автобуса, но направи и твърдения, които не отговарят на истината, предаде БНР. На въпрос дали граничните полицаи са действали правилно в деня на инцидента, комисар Антон Мирков отговори: "Знаете, че ние отговаряме за морската граница, а не за зелена граница…".

Всъщност това не е вярно, коментира БНР. Комисар Мирков като директорът на регионалната дирекция "Гранична полиция" отговаря освен за вътрешните морски води, и за гранична зона на сушата, обхващаща 30 километра от бреговата ивица. Той е отговорен за действията на граничните постове от село Крушевец, където е подаден първия сигнал за спиране на автобуса с мигранти, до входа на Бургас, където вторият патрул също не е успял да спре автобуса.

Петима души са задържани след тежката катастрофа с автобус с мигранти, при която загинаха двама полицаи, съобщиха от МВР. Сирийски гражданин е арестуван веднага след инцидента.

 

годишният сириец Омар е карал бракувания автобус с бежанци, който уби вчера двамата полицаи в Бургас, съобщи БНР. Омар е живеел в центъра за временно настаняване на бежанци в Харманли, но е изчезнал оттам в понеделник.

 

Още по темата