Quantcast
ЕК започна одит на "приватизирания" пункт на границата с Турция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ЕК започна одит на "приватизирания" пункт на границата с Турция

Бюджетът е загубил 1 млрд. лева от лабораторията на ГКПП "Кап. Андреево", изчисли директорът на БАБХ
1 311
 БГНЕС

Одитори на Европейската комисия започват от днес проверка на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов пред БНР. "Последните две години одити се правеха онлайн. Когато си говорят двама човека през телевизора и се показват документи, когато се формализира работата, не може да се види действителната ситуация. Действителната ситуация може да се види, когато отидеш там", коментира проф. Даскалов, който също ще участва в проверката.

По негови думи съдебните спорове с фирмата "Евролаб", която досега осъществяваше фитосанитарния контрол на граничния пункт, са приключили и тя трябва да освободи помещенията. "Техните претенции, че ги ощетяваме, бяха парирани от Върховния административен съд. Към 15-16-и този месец би трябвало да приключи това изнасяне. Очакваме отпор", обясни Даскалов.

Той уточни, че пробите все още се карат към София. Вече има помещение за новата лаборатория на границата, има проект за оборудването ѝ, обявена е и обществена поръчка за закупуването на оборудването, набират се кадри за обучение. "До 10% положителни проби за пестициди се регистрират, откакто се промениха условията за проверки на граничния пункт, докато в предходния период за десет години назад делът е бил в рамките на 1,5-2%", посочи Даскалов. По негови изчисления "това, което е трябвало да постъпва в републиканския бюджет, е било дадено да постъпва в други сметки. като по този начин България за десет години е била ощетена около 1 милиард лева."

През юни премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че германски митничари ще работят на ГКПП-Капитан Андреево. Вече повече от 2 месеца, ситуацията на Капитан Андреево е сложна. Това стана след като беше спряна работата на частната фирма, която извършва фитосанитарния контрол. Тя беше заменена от държавата, чрез Българската агенция по храните. Първоначално това предизвика огромни опашки от камиони. После пък се появиха обвинения за заплахи, предлагане на подкупи. Стигна се до остри обвинения между управлавящи и опозиция. Според сегашното управление именно техните действия на този пункт са предизвикали последните политически събития и сътресения, както и опитите да бъде свалено правителство.

Още по темата:

 

Още

МФ опроверга ПП за злоупотреби в одита на евросредствата

21.09.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

2359
Петков и Василев обвиниха ГЕРБ в злоупотреби с евросредствата

19.09.2022

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

6748
Мъгла е покрила "отровния" украински внос на зърно

13.09.2022

Обновена

ВАСИЛ НАНЧЕВ

15096