Медия без
политическа реклама

През управлението на Борисов камерите на "К. Андреево" не работели

25 Май 2022
Министерството на земеделието настояват на ГКПП "Капитан Андреево" да има постоянно полицейско присъствие.
БГНЕС
Министерството на земеделието настояват на ГКПП "Капитан Андреево" да има постоянно полицейско присъствие.

Камерите на ГКПП "Капитан Андреево" цели 10 години са били слепи за трафика през пункта. Това става ясно от казаното в ефира на бТВ от зам.-министъра на земеделието Иван Христанов по повод скандала за пропуснатите ползи за държавата от граничния контрол и предлаганите подкупи на шефа на БАБХ.

„Как може на ГКПП "Капитан Андреево", в помещения на държавата, където се извършва контрол, да няма камери и да няма нито един запис? Това е един въпрос, на който нямаме отговор. Изпратеният от нас полицейски екип установи, че трите камери там са наведени надолу, а кабелите им не водят наникъде“, поясни той.

"Ние се опитахме да разберем къде изобщо са вързани камерите - отговор не ни беше даден. Една седмица търсехме накъде водят кабелите. Най-накрая, когато разбрахме, че не можем да го установим, изпратихме колеги от полицията да проверят. Екипът установи, че има три камери, наведени надолу и кабелите не водят наникъде. Това е бутафория - там няма нито един запис, нито една минута за последните 10 години!", заяви Христанов.

Иван Христанов заяви, че докато казусът не се изясни, от Министерството на земеделието настояват на ГКПП "Капитан Андреево" да има постоянно полицейско присъствие.

В понеделник депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков съобщи, че представител на фирмата на "Евролаб", която оперира на ГКПП "Капитан Андреево", е предложил подкуп в размер на 6 млн. лв. на година на директора на БАБХ. Костурков твърди, че парите са предложени от бивш депутат с цел фирмата, която от 10 години осъществява всички дейности по санитарния контрол на границата, да запази дейността си. Според депутата фирмата е била избрана по "неясен начин" през 2012 г. от тогавашния министър на земеделието Мирослав Найденов от ГЕРБ. Договорът е изтекъл в края на ноември 2021 г., а на 31 декември 2021 г., зам.-директорът на БАБХ подписва нов договор с "Евролаб" при "неясен конкурс и при абсолютна забрана на новия министър на земеделието да се подписват договори" - твърди Костурков.

Христанов заяви, че начинът, по който се развиват събитията през последните четири месеца и голямата медийна кампания срещу него в последната седмица, го кара да си зададе въпроса кой стои зад това:"Една малка фирма няма ресурса да изпълни подобно нещо." "Затова колеги от "Продължаваме промяната" няколко пъти заявиха, че зад това стои нещо по-голямо - интереси. Явно интереси на доста по-високо ниво от тази фирма биват засегнати", каза той.

В последните дни лабораторни драми разтресоха граничния пункт „Капитан Андреево“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата