Медия без
политическа реклама

Лабораторни драми разтресоха ключов пункт на границата с Турция

Отделят нови паркинги за чакащите тирове с храни на "Капитан Андреево"

Илияна Кирилова
Проблемът на граничния пункт е в забавянето вземането на проби от внасяната от Турция земеделска продукция.

В последните дни лабораторни драми разтресоха граничния пункт „Капитан Андреево“. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) успя да прекрати договора си с фирмата, която през последните поне 10 години се занимава с обработката на документите, взимането на пробите за фитосанитарен контрол и свързаното с това обслужване на камионите.

Прехвърлянето на работата от частната фирма към държавната агенция обаче не мина спокойно и от към Турция се натрупаха много чакащи камиони с храни да влязат у нас. За да реши проблема първоначално е било решено тези товарни автомобили да изчакват на създавани в момента буферни паркинги до София лабораторните резултати на внасяната от тях земеделска продукция.

Днес от БАБХ уточниха за „Сега“, че задно с агенция „Митници“ обсъждат отделянето на временна зона на територията на самия ГКПП "Капитан Андреево", в която товарните автомобили да изчакват резултата от лабораторния анализ, без да се пречи на движението през пункта. От агенцията по храните информират още, че от вчера е започнало намаляване на времето за изчакване.

Също от 23 май зам.-министърът на земеделието Иван Христанов заедно с посланика на Турция Н. Пр. г-жа Айлийн Секизкьок посетиха пункта по-рано в опит да се разреши кризата с огромните опашки от камиони, образували се след разгарянето на спора между държавата и "Евролаб 2011".

По думите на Христанов служителите на въпросната фирма, които би трябвало на 20 май да са освободили помещенията на пункта, но не са, саботират проверката и това създава опашките. За пореден път той припомни, че служители на агенцията са обиждани и заплашвани като общо 6 човека са напуснали заради този "тормоз" през последната седмица. Като примери за саботаж той посочи, че хора, които нямат никакво отношение и права по митническия контрол казвали какво да се товари и разтовари от камионите.

От своя страна представители на асоциациите на износителите на плодове и зеленчуци от Турция заявиха, че най-големият проблем в момента е наличието само на една фирма отговорна за товарите и тяхната връзка с официалния контрол. "Смятаме, че ако има възможност да бъдат одобрени и други фирми, които да изпълняват тази функция, проблемът ще бъде разрешен", казаха те.

Според собственика на отстранената от пункта частната фирма, Васил Димитров по този начин се изземва бизнесът му. По думите на Христанов обаче, тази фирма може да продължи да е оператор и да прави връзка между документите на превозвачите и лабораторията в София, където продуктите се изследват за съдържание на пестициди. Освен това очаква броят на фирмите, като за целта е обявен конкурс, на който обаче, от пет кандидата един вече се е отказал отново заради заплахи.

Договорът с БАБХ, на фирмата "Евро Лаб", която твърди, че й отнет бизнесът на ГКПП "Капитан Андреево", е с много нарушения. Това стана ясно днес, по време на изслушването в Комисията по превенция и противодействие на корупцията на Народното събрание.
Камерите на ГКПП "Капитан Андреево" цели 10 години са били слепи за трафика през пункта. Това става ясно от казаното в ефира на бТВ от зам.

 

Още по темата