Quantcast
Петков и Василев договарят германски митничари за Капитан Андреево | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Петков и Василев договарят германски митничари за Капитан Андреево

В момента, в който декларирахме, че немски митничари ще охраняват границата и внесоха вот на недоверие, обяви премиерът
6 360
 БГНЕС

Германски митничари ще работят на ГКПП-Капитан Андреево. Това стана ясно от публични изявления на финансовият министър Асен Василев и премиерът Кирил Петков.

Най-напред, вицепремиерът Василев обяви, че първото нещо, което е обсъдил с гостувалия му федералния министър на финансите на Германия Кристиан Линднер е било именно "възможността Германия да подпомогне нашите усилия на граничния пункт "Капитан Андреево" с персонал от немските митници". 

 

Само часове по-късно за германски митничари на Капитан Андреево заговори и премиерът Кирил Петков. Той обяви пред журналисти, че опозицията е поискала вот на недоверие точно "в деня, в който декларирахме, че немски митничари ще охраняват българската граница". "Борбата против мафията не престава. Не се хващайте в клопките, с които те се пробват да отвлекат публичното внимание", добяви Петков.

Нито Василев, нито Петков обявиха как точно германски митничари ще застанат на българо-турската граница и какво ще правят там. Дали ще могат да извършват проверки като първа граница на ЕС или пък само ще консултират българските си колеги.

Вече повече от 2 месеца, ситуацията на Капитан Андреево е сложна. Това стана след като беше спряна работата на частната фирма, която извършва фитосанитарния контрол. Тя беше заменена от държавата, чрез Българската агенция по храните. Първоначално това предизвика огромни опашки от камиони. После пък се появиха обвинения за заплахи, предлагане на подкупи. Стигна се до остри обвинения между управлавящи и опозиция. Според сегашното управление именно техните действия на този пункт са предизвикали последните политически събития и сътресения, както и опитите да бъде свалено правителство.

Още

Заради ГЕРБ ще се гласува с два вида хартиени бюлетини

02.12.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ, ЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА

7637
България се хвърля за дузпа пред шенгенската врата
Локхийд Мартин сглобява вече първия български F-16

01.12.2022

599