Медия без
политическа реклама

Петков и Василев договарят германски митничари за Капитан Андреево

В момента, в който декларирахме, че немски митничари ще охраняват границата и внесоха вот на недоверие, обяви премиерът

15 Юни 2022
БГНЕС

Германски митничари ще работят на ГКПП-Капитан Андреево. Това стана ясно от публични изявления на финансовият министър Асен Василев и премиерът Кирил Петков.

Най-напред, вицепремиерът Василев обяви, че първото нещо, което е обсъдил с гостувалия му федералния министър на финансите на Германия Кристиан Линднер е било именно "възможността Германия да подпомогне нашите усилия на граничния пункт "Капитан Андреево" с персонал от немските митници". 

В последните дни лабораторни драми разтресоха граничния пункт „Капитан Андреево“.

 

Около месец след като стана ясно, че настоящият шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф.

Само часове по-късно за германски митничари на Капитан Андреево заговори и премиерът Кирил Петков. Той обяви пред журналисти, че опозицията е поискала вот на недоверие точно "в деня, в който декларирахме, че немски митничари ще охраняват българската граница". "Борбата против мафията не престава. Не се хващайте в клопките, с които те се пробват да отвлекат публичното внимание", добяви Петков.

Нито Василев, нито Петков обявиха как точно германски митничари ще застанат на българо-турската граница и какво ще правят там. Дали ще могат да извършват проверки като първа граница на ЕС или пък само ще консултират българските си колеги.

Камерите на ГКПП "Капитан Андреево" цели 10 години са били слепи за трафика през пункта. Това става ясно от казаното в ефира на бТВ от зам.
Договорът с БАБХ, на фирмата "Евро Лаб", която твърди, че й отнет бизнесът на ГКПП "Капитан Андреево", е с много нарушения. Това стана ясно днес, по време на изслушването в Комисията по превенция и противодействие на корупцията на Народното събрание.

Вече повече от 2 месеца, ситуацията на Капитан Андреево е сложна. Това стана след като беше спряна работата на частната фирма, която извършва фитосанитарния контрол. Тя беше заменена от държавата, чрез Българската агенция по храните. Първоначално това предизвика огромни опашки от камиони. После пък се появиха обвинения за заплахи, предлагане на подкупи. Стигна се до остри обвинения между управлавящи и опозиция. Според сегашното управление именно техните действия на този пункт са предизвикали последните политически събития и сътресения, както и опитите да бъде свалено правителство.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата