Медия без
политическа реклама

Ексдепутатът Тома Томов поиска среща с Гешев заради мъртвия си внук

Близките на детето протестираха пред полицията в Мездра, а делото е взето под специален надзор

10 Яну. 2021Обновена
Скрийншот видео Би Ти Ви

Бившият депутат от БСП и бивш прокурор Тома Томов поиска среща с главния прокурор Иван Гешев заради мъртвия си внук. Той направи това по време на протест пред полицията в Мездра.

8-годишното дете беше намерено мъртво на улица в града около 17 ч. в петък. Последователно се появявах версии, че то е било нападнато с куче, после за инцидент с пиратка, а накрая и за огнестрелна рана. Като обвиняем беше задържан баща на друго дете, в чийто дом те са играли и там е намерен арсенал от ловни оръжия и боеприпаси, според прокуратурата - законно притежаван. Той е с обвинение по текст от Наказателния кодекс, свързан с неполагане на контрол върху оръжие и последвала заради това смърт.

„Тук сме във връзка с убийството на моя внук Томи. Аз съм юрист от 1985 г. и не мога да дам квалификация на деянието, което е извършено. Просто няма текст от закона, който да обхване цялата престъпна дейност на това семейство – убийство, събличане на жертвата, влачене, оставен на тротоара, прикриване на истината“, обясни дядото на момчето.

Томов натърти, че близките нямат упрек към работата на следствените органи и прокурорите, но имат няколко въпроса по случая. Първият от тях е защо не са претърсени останалите сгради, не само дома, на обвиняемия и защо не са снети обяснения от съпругата му, която твърди, че не знае български, а живее в България от 30 години, и защо и тя не е задържана.

"Искам да знам кой орган или лице, физическо или юридическо, е дало първоначалната информация, че детето се е убило с пиратка. Защото такава подвеждаща информация ни дава основание да смятаме, че нещо може да се изкриви", казва още Томов.

Пред полицията се събраха десетки близки на семейството. Те определиха престъплението като злодеяние, което излиза извън рамките на Наказателния закон, и настояха за най-тежко наказание.

Почти веднага след инцидента, в района на града и на махалата бе разположена не само полиция, но и жандармерия, за да се предотврати разрастване на напрежението. 

Прокуратурата: Делото е под специален надзор 

Под ръководството на Териториално отделение - Мездра към Районна прокуратура – Враца се води разследване за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, обяви официално държавното обвинение. 
Досъдебното производство по случая е било образувано след сигнал на телефон 112, подаден от Филиала за спешна медицинска помощ в гр. Мездра за смъртта на дете. Пострадалото момче е било транспортирано в медицинското заведение от неговия баща.
Веднага са били предприети действия по установяване на факти и обстоятелства за случилото се.
Към настоящия момент е известно, че около 17 ч. на 08.01.2021 г. в къща на ул. „Сливница“ в гр. Мездра влезли двама съученици – осемгодишните Т.Т. и К.Й. Не след дълго се чул силен гръм. Впоследствие безжизненото тяло на Т.Т. било открито пред дома.
При извършен оглед на имота, обитаван от едното дете, което не е пострадало, са били открити ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани от бащата на детето и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке е била намерена кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка – ловни патрони.
Към настоящия момент е извършен оглед на местопроизшествието, очакват се резултатите от аутопсията. Продължават разпитите на свидетели. Предстои назначаване на експертизи – съдебномедицинска, балистична, химическа, психолого-психиатрична.
Досъдебното производство е взето на специален надзор в Окръжна прокуратура – Враца и Софийска апелативна прокуратура.

Агенцията за закрила на детето: Даваме психологическа помощ в Мездра

Държавната агенция за закрила на детето изразява своите съболезнования на близките на загиналото 8-годишно момче от гр. Мездра и със загриженост към неговите приятели и съученици, предприе действия по координация и предоставяне на кризисна интервенция за предоставяне на психологическа помощ и подкрепа, обявиха от ведомството.

От ДАЗД разясняват, че "кризисната интервенция е прилагане на комплексна и многокомпонентна програма за спешна психологическа помощ при критични/стресови събития. Тя съчетава подходящи напътствия, умело слушане, емпатия, успокояване и вдъхване на увереност, както и даване на подходящи практически съвети. Кризисна интервенция се прилага при наличие на травмиращи събития, като например – природни бедствия, злополуки, смърт на близък и др." Обекти на кризисната интервенция могат да бъдат пострадали деца и техни близки, очевидци, персоналът, участващ в спасителни действия, колеги и други. Към Държавната агенция за закрила на детето има сформиран екип от подготвени за целта външни специалисти – експертни психолози, които оказват кризисната подкрепа, съобщават още от агенцията. 

Още в първите дни на 2021 г. във връзка с изпълнение на правомощието на председателя на Държавната агенция за закрила на детето за организирането на кризисна интервенция, са сформирани два екипа за работа на специалистите за кризисна интервенция, един от които оказа помощ на ученици от 10-ти клас и членове на персонала в училище в гр. Панагюрище, загубили съученик; и втория – на детето от гр. Мездра, участник в трагичния инцидент с 8-годишното момче, както и на други нуждаещи се по случая на място.

Още по темата