Quantcast

Медия без
политическа реклама

Един и същи съдия защити Пеевски и Гешев като специална тайна

13 Май 2021
БГНЕС
Делян Пеевски при едно от редките му появявания в парламента, докато беше депутат. Дълги години той трупа и юридически стаж в следствието, без да е ясно какво реално е работил там.

Съдия Галин Несторов от Административния съд в София, който преди време отхвърли журналистическото искане градската прокуратурата да разкрие подробности за дейността на Делян Пеевски като следовател, сега защитава и тайнствеността около главния прокурор Иван Гешев.

Несторов е отсъдил в полза на прокуратурата, която не е предоставила информация на адвокат Николай Хаджигенов за това дали наистина Гешев живее в държавната резиденция "Бояна" и какво е законовото основание за това, съобщи Mediapool. Разкриването на информацията ще застраши сигурността на главния прокурор, мотивира се съдията. Прокуратурата твърди, че информацията не е обществена, защото засяга данни за конкретно физическо лице, а не дейността на институцията. Съдия Галин Несторов се съгласява изцяло с доводите на прокуратурата. Според него главният прокурор може да живее в която си иска държавна вила, да я ремонтира с обществени пари, но това са негови лични данни. "В случая исканата информация не касае дейността на държавният орган, а се отнася изцяло до лични данни, касаещи личността на главния прокурор", казва в решението си съдия Несторов. Според магистрата разкриването на тази информация "би могло да доведе до заплаха за здравето и личността на лицето, изпълняващо длъжността "главен прокурор на Република България".

"Тази длъжност несъмнено предполага наличие на повишена опасност от посегателство над това лице, предвид на конституционните му правомощия за управление на органите на прокуратурата, които имат задължения по разкриване и преследване по силата на Наказателния кодекс на извършителите на криминални престъпления. При разкриване на исканата информация за местоживеенето на главния прокурор безспорно би възникнала опасност за личността му, респективно за националната сигурност", пише съдия Несторов.

Това не е първото решение на съдия Несторов по дело от обществен интерес. През 2015 г. той потвърди отказ на тогавашния градски прокурор на София Христо Динев да предостави на "Дневник" информация за делата, разглеждани от Пеевски като следовател, както и за отпуските, които е ползвал като магистрат. Динев беше аргументирал отказа си с липсата на съгласие от тогавашния депутат тези данни да бъдат разгласявани, припомня "Свободна Европа". Несторов записа в решението си за Пеевски, че исканата информация цели "съставяне на "паралелна лична атестация", която би била субективна и неотговаряща на фактите, относно работата на конкретния магистрат - в случая Делян Пеевски".

През миналата година Несторов разгледа други два обществено-значими казуса. През февруари 2020 г. съдия Несторов отхвърли жалбата на Мая Манолова за касиране на кметските избори в София. Върховният административен съд потвърди решението на АССГ.

В края на миналата година Несторов стана първият български съдия, признал за законен мълчаливият отказ за предоставяне на обществена информация. Той постанови, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не е длъжен да предостави регистъра на съдебните актове, а и може да прилага мълчалив отказ, макар че според Административнопроцесуалния кодекс и Закона за достъп до обществена информация това не е така, съобщи "Капитал" през ноември 2020 г.

Несторов подпечата и решението на държавната фирма "Монтажи" да скрие как харчи 500 млн. лв. за язовири.

"Сега" също опитва да разбере дали и на какво основание Гешев живее в "Бояна", както и колко струва прокурорската сбирка в резиденцията миналото лято. Наскоро Административният съд отмени мълчаливия отказ на прокуратурата да отговори на въпросите и даде специални указания, че това не е класифицирана информация. В момента тече срокът, в който прокуратурата трябва да се произнесе по въпросите.

Повече по темата вижте тук: 

Главният прокурор Иван Гешев трябва да се произнесе по искането за достъп до информация, свързана със сбирката на държавното обвинение в резиденция "Бояна" миналия август.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?