Quantcast
Съдът нареди прокуратурата да каже колко ѝ струва сбирката в Бояна | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Съдът нареди прокуратурата да каже колко ѝ струва сбирката в Бояна

Информацията е обществена и не може да бъде крита като класифицирана, припомнят магистратите
16 733
 Илияна Кирилова
"Сега ще ви кажа защо всички ние сме "мафия". Мафия сме, защото внесохме светлина в мрака, не на думи, а с дела…така, както ни е завещал Апостола на българската свобода Васил Левски. Защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти, едни за хората с милиарди и политическо и медийно влияние и други за останалите българи. Така, както беше десетилетия. Уплашихме тези, които не искат законът да е еднакъв за всички", обяви Гешев пред стотици прокурори в "Бояна".

Главният прокурор Иван Гешев трябва да се произнесе по искането за достъп до информация, свързана със сбирката на държавното обвинение в резиденция "Бояна" миналия август. Това реши окончателно Софийският административен съд, по делото, което "Сега" води с помощта на Програма достъп до информация срещу мълчаливия отказ на прокуратурата да разкрие колко й е струвало националното съвещание.

Пред съда юрисконсултът на прокуратурата пледира, че търсената информация не е обществена и затова държавното обвинение изобщо няма задължение да се произнесе по заявлението за предоставянето ѝ. Съдия Миглена Николова обаче не е съгласна с това. Тя обяснява на прокуратурата, че мълчаливият отказ не отговаря на задължителните изисквания на Закона за достъп до обществена информация да бъде писмен и мотивиран. Трайната съдебна практика е тези откази да се отменят като незаконосъобразни, допълва съдът.

И нарежда на прокуратурата да се произнесе до 14 дни, като има предвид няколко указания. Основното е, че заявената информация е обществена и няма законови основания да бъде отказана с мотива, че е класифицирана. Данните може да бъдат отказани, ако се засягат интересите на трето лице, което изрично е отказало предоставяне на исканата обществена информация. И отказът на третото лице не е пречка обаче, ако има надделяващ обществен интерес.

"Всякакви други доводи на прокуратурата не могат да са валидни и относими правни основания за постановяване на отказ по същество на заявлението, а предоставянето на служебна информация по принцип е свободно, като дори ограниченията по закон не се прилагат при наличието на надделяващ обществен интерес".

Какво попита "Сега"

След като в края на август 2020 г. Гешев събра в "Бояна" стотици прокурори и следователи, за да демонстрират вярност към институцията и да разгромят враговете ѝ, "Сега" попита колко прокурори и следователи са били командировани за националното съвещание, какъв е общият размер на разходите за командироването им – пътни, дневни, за настаняване и т.н., на какво основание е ползвана резиденцията за събитието и дали прокуратурата е платила за наем. Имаше въпрос и дали Гешев живее в резиденцията и на какво основание. След това пред медиите и в правната комисия в парламента той обясни, че има заплаха за сигурността му, без да навлиза в подробности.

Адвокатът: Прокуратурата все по-често изопачава закона

"Съдът правилно е отменил мълчаливия отказ, придържайки се към дългогодишната съдебна практика, че мълчаливият отказ по ЗДОИ винаги е в нарушение на закона", коментира адвокат Александър Кашъмов, който води делото. Юристът допълни, че макар да не решава делото по същество, съдът изчерпателно е разгледал възможните ограничения съгласно закона и е дал указания, че в конкретния случай те са неприложими, както и че исканата информация е обществена.

"Това е важно, тъй като в последно време прокуратурата започна да "играе етюди" с твърдението, че "исканата информация не е обществена". Това, че институцията, призвана да брани законността и реда в една държава, се въвлича все по-често в изопачаване на целта на закона и нарушаване на гарантираното с Конституцията право на достъп до обществена информация, е тъжно и е показателно за състоянието на тази институция, наред с други публично известни обстоятелства около нейната дейност", заключи той.

Още

Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3241
Борисов вече си общува с Гешев чрез телепатия
Разследванията срещу политици за корупция набъбват, обяви Демерджиев

06.11.2022

Обновена

3900