Медия без
политическа реклама

Депутатите хулигани ще бъдат лишавани от командировки в чужбина

А на парламентарните им групи да се отнемат парите за сътрудници, настояват от ПП-ДБ

19 Юни 2023
Един от многобройните случаи на стълкновения в парламента.
Илияна Димитрова
Един от многобройните случаи на стълкновения в парламента.

Нови, разширени санкции за депутатите, които създават безредици в пленарната зала, предложиха от ПП-ДБ. Най-заплашителните мерки са лишаване от командировки в чужбина и орязване на допълнителните средства, с които парламентарните групи плащат на своите сътрудници. Така е записано в проекторешение за промени в парламентарния правилник, което десните внесоха днес.

От ПП-ДБ се бяха заканили да направят такова предложение след няколко стълкновения, които имаха с депутатите от "Възраждане". Националистите нееднократно прекъснаха заседанията на парламента и направиха работата му невъзможна.

Според предложението на ПП-ДБ, когато председателят на Народното събрание накаже депутати с най-сериозната мярка - отстраняване от заседание, той може допълнително да я утежни, като ги лиши от споменатите пари. Те възлизат на две трети от основната месечна заплата и се разпределят с решение на парламентарните групи за сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите. Към това председателят може да добави и друго - да спре наказаните депутати от участие в международни форуми за срок до 3 месеца. Тези по-сериозни наказания ще се налагат задължително, ако провинилият се парламентаристи откажат да напуснат залата, когато са изгонени - както постъпват от "Възраждане".

На квесторите, които се грижат за реда в залата, се възлага задължението да помагат на председателя на парламента, когато наказан депутат трябва да бъде физически отстранен. До момента квесторите на практика бяха безпомощни в такива ситуации, както и самият председател. Затова единственото, което можеше да направи председателят Росен Желязков при сериозни размирици, беше направо да прекрати заседанието.

Като наказание, отстраняването от заседание ще се прилага по-широко - когато някой депутат многократно оскърбява свои колеги или представители на други институции, отправя заплахи или опитва физическа саморазправа, не позволява да се работи нормално, гласува с чужда карта и т.н.

КОЙ РЕШАВА

Всички санкции ще могат да се оспорват, като крайното решение ще се взима от председателския съвет, в който влизат всички парламентарни групи. Всяка група, както и председателят, ще имат по един глас, а решенията им ще се оповестяват публично на сайта на Народното събрание.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?