Медия без
политическа реклама

Демерджиев видя руска следа в бомбените заплахи в училищата

Посолството на Русия отхвърли думите на министъра и определи случващото се като "гнусни престъпни действия"

28 Март 2023Обновена
Вътрешният министър Иван Демерджиев
БНТ
Вътрешният министър Иван Демерджиев

Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Те не са реални и целят всяване на страх. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия. Това коментира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Малко Търново, където е на инспекция.

България е потърсила съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на тези заплахи.

"Сигналите са абсолютно идентични, мултиплицират се и се подават до възможно най-много адресати. Източниците на атака и подходите са едни и същи. Партньорските служби в Европа и САЩ са сигнализирани и работят по установяване на източника. Заплахите идват от имейли, регистрирани в мрежата на Google. Само американските служби могат да установят източника, защото Google е тяхна отговорност. Редица европейски държави са изправени в момента пред същото. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия", заяви служебният вицепремиер и вътрешен министър.

До дни България ще разполага с нов протокол за действие при подобна ситуация, каза още Демерджиев. Той ще бъде изработен от междуведомствена комисия, която започва работа днес. 

Сегашният протокол се спазва, но той е от 2000 г.а, посочи още Демерджиев. Целта е новият протокол да отразява реалните опасности и да дава възможност да се преценява кога действително се налага евакуация.  Министърът на вътрешните работи заяви, че не вижда връзка между бомбените заплахи и изборите, защото сигнали постъпват и в други държави.

Случаят бе коментиран и от главният секретар на МВР Петър Тодоров. Заплашителните имейли, съдържащи заплахи за училища, са генерирани от лице извън България, съобщи той в Пловдив. Той уточни, че ГДБОП в момента работи в тясно сътрудничество с две партньорски служби, които са много близо до идентифицирането на човека, изпратил заплашителните имейли.

Главен комисар Петър Тодоров уточни, че до момента са получени 102 идентични имейла в Плевен, Сливен, Варна, Бургас и София. Според главния секретар на МВР няма опасност от провал на изборите заради генерирането на подобен тип заплахи.

Той посочи, че до два дни ще бъде изработена общонационална процедура, която ще регламентира стриктно при такива ситуации точните действия и ще отсява реалните заплахи от мнимите.

Само два часа по-късно Софийска градска прокуратура обяви, че се самосезира за бомбените заплахи и че разследването ще се води за престъпление срещу републиката - за тероризъм.

Разследването се провежда от следовател в отдел „Следствен“ на СГП под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор от СГП.

В хода му ще се събират доказателства за това дали евентуално електронните съобщения с неверни сигнали за заложени бомби в училищата, са предадени с цел да всяват смут.

СГП работи съвместно с всички компетентни служби. Събират се доказателства по реда на НПК с цел установяване на източника на сигналите за атака, съобщават още от прокуратурата.

В същото време нови бомбени заплахи бяха получени и днес в десетки училища в страната. Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в няколко столични училища, 24 учебни заведения във Варна и във всички училища в Сливен. 

Имейл с бомбена заплаха е получен и в Математическата гимназия в Бургас. Учениците са евакуирани и часовете се прекратени, предава БНТ.

По обяд стана ясно, е бомбена заплаха е получена и в Университета за национално и световно стопанство. Университетът ще бъде затворен до края на деня. Отменят се всички учебни занятия и планирани събития в рамките на Университетската седмица на книгата, като и прожекцията на филма „Моралът е доброто“.

Рано тази сутрин стана ясно, че заплаха за бомба е постъпила в столичното 22-ро училище „Георги С. Раковски“ в София. Информацията за бомбената заплаха е получена в 06.00 ч., когато в сградата не е имало ученици. Полицейското присъствие в района е засилено.

В понеделник фалшиви сигнали за бомби в училища вдигнаха службите у нас на крак. Стотици ученици в София, Варна и Бургас бяха евакуирани заради заплашителни имейли.

Десетки училища в София, Варна и Бургас бяха опразнени, след като получиха сигнали за поставени бомби. Над 20 са засегнатите учебни заведения в Бургас.  Децата и учителите са евакуирани. Поне 10 училища са получили сигнали за бомби и в София.

РЕАКЦИЯ

След изявленията на министър Демерджиев посолството на Русия разпространи позиция относно бомбените заплахи. „Обърнахме внимание на изявлението на Министъра на вътрешните работи в техническото правителство на Република България Демерджиев за евентуално участие на Русия в разпространението на съобщения за миниране в български учебни заведения. Напълно осъждаме гнусните престъпни действия, насочени към сплашване на обществото чрез заплаха за подрастващото поколение. Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения на страната ни в извършване на подобни информационни атаки. Разчитаме, че в резултат от разследването на сюжета компетентните органи на Република България ще дадат изчерпателни коментари по забележките за „руската следа“, се казва в позицията. 

ПРЕПОРЪКА

Държавата трябва да ни предостави алгоритъм, по който да действаме, когато има сигнал за бомба в училищата. Това заяви директорът на 22-ро училище Елена Кърпачева пред БНР.

"В нашето училище има 1600 ученици и 135 души персонал. Аз трябва да поема отговорност дали да ги оставя, смятайки че няма бомбена заплаха, или да ги пусна да си ходят и отговорността пак да бъде моя, защото редица мероприятия, които са предвидени, пропадат. При всички положения директорът е виновен и той поема отговорност. Но трябва да има ясно разписани правила, по които да се ръководи, а не под влияние на чувства и емоции", смята Кърпачева.

Днес в училището няма да има учебни занятия. Отменена е била и родителската среща, насрочена за днес. Утре учениците ще бъдат в клас.

"Не можем да си позволим да експериментираме с нашите деца. Те трябва да живеят спокойно", каза Кърпачева.

В същото време кметът на Сливен Стефан Радев обяви 28 март за неучебен в училищата в общината. Причината са злоумишлени съобщения, получени днес на служебните електронни пощи на учебните заведения, предава БТА.

"Децата се извеждат от сградите, заради получена заплаха на имейлите на училищата, каза пред журналисти Радев. Регионалното управление на образованието (РУО)  и полицията координират този процес, като сградите ще бъдат проверени от МВР, така че да може утре нормално да продължи учебният процес", посочи кметът. Той допълни, че се надява да бъдат установени извършителите и да понесат строги наказания. На журналистически въпрос дали това не е саботаж на изборите, кметът посочи, че това му прилича на неуравновесена и злонамерена проява.

Началникът на РУО в Сливен Кристияна Добрева - Станкова потвърди, че са затворени училищата в община Сливен и изрази надежда, че това няма да се наложи в останалите три общини в областта - Нова Загора, Котел и Твърдица.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата