Quantcast

Медия без
политическа реклама

Десетки училища в страната бяха евакуирани след заплахи за бомби

Сигналите са получени в София, Бургас, Варна и са пристигали не чрез обаждане, а чрез имейли

27 Март 2023Обновена
Илияна Кирилова

Десетки училища в София, Варна и Бургас бяха опразнени, след като получиха сигнали за поставени бомби. Над 20 са засегнатите учебни заведения в Бургас. Децата и учителите са евакуирани.

Поне 10 училища са получили сигнали за бомби и в София. Те са основно в районите "Подуяне" и "Красно село". Към обяд бе получен сигнал за бомба и в 119 училище в кв. "Изток".

Във всички училища във Варна има подадени сигнали за взривни устройства, съобщи БНР като се позовава на Областната дирекция на МВР.

Сигналите са подавани не по телефон, а чрез имейли. Те са започнали да пристигат на електронните пощи на учебните заведения от 9:30 ч. в понеделник сутрин.

Антитерористични части провериха училищата, като не бяха открити взривни устройства. След като минат проверките, директорите преценяват кога учебните занятия да бъдат възстановени.

По-късно стана ясно, че ГДБОП разследва случая с получените заплашителни имейли за поставени бомби в десетки училища у нас. По случая работи отдел "Киберпрестъпност" в главната дирекция. Имейла с бомбената заплаха е дошла от чужбина, твърди Националното радио. Текстът е на български, но вероятно е преведен с помощта на интернет преводач. Експертите са проследили адреса на изпращача и е установено, че той не е български. 

седмици полицията в С. Македония не може да открие лица, които подават сигнали за бомби в Скопие. Проблемът стана политически. Тази сутрин 4 училища бяха заплашени.  Заплаха за взривно устройство е изпратена на имейл адресите на две гимназии в 9. ч. а около 10 ч.

"Трябва да се преосмисли процедурата за затваряне на училищата и да има протокол от полицията какви действия да се предприемат в училища, в които са получени сигнали за взривно устройство", коментира пред БТА Асен Александров - директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" в София, в което също днес е получено съобщение по имейл със сигнал за взривно устройство. Асен Александров е и председател на Сдружението на директорите в средното образование. Заради полученото съобщение по имейл за сигнал за взривно устройство ми се обадиха по телефона от полицията и от районната администрация, но не получихме от тях писмено съобщение, каза той. Директорът предложи полицията да изпраща на официалния имейл на съответното училище протокол какво трябва да се направи. Например, първо да се евакуират всичките ученици, второ - обаждане на родителите, и т.н. Този протокол може да е в шест-седем точки, за да знаят училищните директори какви действия да предприемат", каза Александров.

Пак пред БТА, председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов, който е директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" напомни, че сега процедурата при сигнал за взривно устройство е съответната организация - училище, летище, Съдебна палата, да бъде затваряна за 24 часа.

"Ако бъде променена, тя ще бъде приложена. Когато става въпрос за ученици, за деца, отговорността на директора е изключително голяма и тя не може да бъде взета под въздействието на някакви емоции. В конкретната ситуация службите са преценили, че когато има сигнал за взривно устройство, организацията се затваря за 24 часа - училище, летище, Съдебна палата и всякаква сграда. В училището има около 1500 човека - това е бъдещето на страната, и затова ние затворихме сградата му за 24 часа. Полицията дойде и провери при нас. В почти всички големи български училища е получен подобен сигнал за взривно устройство, което най-вероятно е кибератака, но тя може да се установи откъде е тръгнала и да се предприемат санкции срещу извършителя", заяви директорът..

Ключови думи:

бомби, училища, София, Бургас

Още по темата