Медия без
политическа реклама

Демерджиев: Ръководството на МВР стои с широко затворени очи

Борбата с купуването на гласове бе имитация, а сегашният министър има толкова "заслуги", че ще остане на поста си, обяви още бившият МВР-шеф

18 Юни 2024
Иван Демерджиев
БГНЕС
Иван Демерджиев

Купуването на гласове на тези избори беше факт. Това се вижда от официалните данни на ЦИК за активността и гласуването в определени секции. Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев. По думите му "има много конкретни данни за гласуването по секции" и той можел да предостави анализ по темата. 

Ръководството на МВР стои с широко затворени очи, подчерта той. Демерджиев отбеляза, че е имало случаи, при които са били  подавани "съвсем ясни сигнали" за купуване на гласове, подателите на сигналите са викани, но основната цел е била да се установи откъде те имат тази информация. След това са били викани потенциалните купувачи на гласове, били са питани купуват ли и при отрицателен отговор производства не са били образувани.

Бившият вътрешен министър попита кои точно схеми за купуване на гласове са били разобличени от МВР. "Реалната борба с купения вот няма нищо общо с имитацията на такава, на която ставаме свидетели.", каза бившият министър. Макар за Калин Стоянов да е тайна, не е тайна за кои политически сили се купуват гласове и на тези избори купувачите са имали "комфорта да го правят необезпокоявано", коментира още Иван Демерджиев.

С тези мигранти проникват много хора, ангажирани било с терористични организации, било с паравоенни организации, било бивши военни.

При толкова "заслуги", които натрупа този министър, е нормално той да запази поста си и в следващото правителство, допълни той.

Двете политически сили, които сега се гласят да правят кабинет, вече участваха в една правосъдна реформа.  Не е комично, а е трагично, заяви Демерджиев, запитан за възможността Делян Пеевски да пише Закона за съдебната власт.

Относно очакваното решение на Конституционния съд за поправките в основния закон бившият вътрешен и правосъден министър изрази надежда КС да приеме обосновано "решение, с което да възстанови накърнения баланс" между държавните органи. Той определи промените в Конституцията като "мъртвородени".

"Много от представителите на сглобката призоваваха Конституционният съд да се превърне едва ли не във втора камара на парламента", подчерта той.  

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви пред комитета по демокрация и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София, че се работи се активно да не се допуска влияние за изборите на 9 юни "Работим активно именно по това да не

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата