Медия без
политическа реклама

МВР-шефът се закани да пребори руското влияние върху изборите

С Министерството на електронното управление и Централната избирателна комисия ще успеем да се справим, твърди Калин Стоянов

26 Май 2024
Калин Стоянов говори пред форума на НАТО
МВР
Калин Стоянов говори пред форума на НАТО

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви пред комитета по демокрация и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София, че се работи се активно да не се допуска влияние за изборите на 9 юни "Работим активно именно по това да не допуснем каквото и да е влияние в провеждането на изборите на 9 юни. За момента ситуацията, според нас е спокойна и за двата избора", заяви той.

Съвместно с Министерството на електронното управление и Централната избирателна комисия ще успеем да се справим и няма да допуснем намеса във вота на 9 юни, каза още служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов  На ниво МВР, Министерство на електронното управление и множество други институции и агенции, които са ангажирани, работим активно да не допуснем каквото и да е влияние на изборите на 9 юни, обясни Стоянов. "В последните няколко години имахме няколко избори и натрупахме необходимия опит", твърди той. Така и не става ясно откъде идва увереността на вътрешния министър, кое точно го кара да смята, че такова влияние няма дори и в момента, както и какво точно се е правело и се прави срещу това влияние и какви са резултатите на практика.

В събота служебният министър на отбраната Атанас Запрянов цитира данни от европейска резолюция, че има информации за хибридни въздействия по изборите от страна на Русия. "България е цел на хибридната агресия на Русия. Ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на вътрешнополитическите ни процеси", заяви военният министър. По думите му, българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни.

На днешната сесия на форума на НАТО, Стоянов обяви, че понятието „сигурност“ промени същността си и се превърна в хоризонтална тема, изискваща тесен диалог и сътрудничество между институции, организации, партньори, гражданско общество, медии. „Дори в контекста на настоящите военни конфликти и новите заплахи като дезинформация и киберпрестъпност, общественото възприятие за сигурността не е фокусирано върху общата заплаха, а всяко събитие, дори инцидентно по своя характер, може да предизвика риск за сигурността.“, заяви МВР-шефът.

Министър Стоянов илюстрира това с пример от често разпространяваните изцяло неоснователни твърдения за засилен миграционен натиск и превръщане на страната ни в гето на нелегални мигранти и акцентира върху непредвидимото измерение на разпространението на дезинформация, което формира различна от истинския факт обществена нагласа. Свидетели сме и на фалшиви новини,  създадени с изкуствен интелект и т.нар „дийп фейк“. Вътрешният министър подчерта, че динамиката на картината на сигурността изисква постоянна гъвкавост и активно противодействие на трансграничната престъпност, съпътстваща нелегалната миграция – особено по линия на каналджийството. По думите му адекватният отговор срещу „жизнеността“ на фалшивите новини изисква много усилия и открито сътрудничество между институции, медийни партньори и общественост, проактивни хоризонтални обучения, изграждане на капацитет за критическо мислене и проверка на факти, подкрепа за отговорната журналистика и обективното отразяване на събитията, изграждането на устойчив и надежден механизъм за превенция и противодействие на дезинформацията - инвестиция в дългосрочен план, насочена към възстановяване на общественото доверие. 

В рамките на изказването си вътрешният министър обърна специално внимание и върху заплахите, свързани с киберпрестъпността, чиито форми отдавна не се ограничават до реч на омразата, кибератаки или финансови престъпления, защото нелегалното онлайн съдържание може да е свързано с различни тежки престъпления – тероризъм, детска порнография, незаконна търговия с оръжия, културни ценности, а вече и наркотици. Тази заплаха изисква комплексен отговор – задълбочени експертни познания, незабавен обмен на информация, оперативна и процедурна самостоятелност, активно сътрудничество с частния сектор. Като пример за това вътрешният министър сподели постигнатото сътрудничество с доставчиците на интернет услуги, неправителствените организации за безопасен интернет, училища и други по линия на превенцията. 

Министър Стоянов подчерта, че се работи и за изграждането на капацитет в превенцията и противодействието на екстремизма и тероризма, на устойчив мултидисциплинарен подход за превенция на радикализацията и насилствения екстремизъм. „Ново предизвикателство е също криптирането от край до край, по което започна дебат в работните формати на Европейския съюз - необходим инструмент за гарантиране на сигурността от водещите социални мрежи и платформи“, посочи още вътрешния министър. В този смисъл той изведе важното условие за осигуряването на законосъобразен достъп до криптирани данни за целите на борбата с престъпността при пълно зачитане на защитата на личните данни и личната неприкосновеност. 

В понеделник в Парламентарната асамблея на НАТО у нас ще се включи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а чрез видеоконферентна връзка ще участва  Рустем Умеров - министър на отбраната на Украйна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата