Медия без
политическа реклама

Демерджиев: С мигрантите влизат терористи и бивши военни

Вътрешният министър разпореди тежко въоръжени жандармеристи да патрулират в градските зони

24 Март 2024Обновена
За последно МВР изкара тежко въоръжени жандармеристи на Витошка заради бой между младежи
БГНЕС архив
За последно МВР изкара тежко въоръжени жандармеристи на Витошка заради бой между младежи

"С тези мигранти проникват много хора, ангажирани било с терористични организации, било с паравоенни организации, било бивши военни. И когато се пропускат мигрантите да преминават безпрепятствено през територията на страната, се пропускат и такива хора - къде се намират те, с какво се занимават те, не може да се установи и се създават предпоставки да се случи нещо подобно, на което станахме свидетели". Това обяви по БНТ  бившият служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите на Иван Демерджиев, борбата с нелегалната миграция не е в центъра на столицата, а на границата, която да бъде надеждно охранявана, там да са концентрирани усилията и мигрантите да бъдат залавяни на територията на цялата страна.

Въпреки че заплахата от тероризъм в България остава ниска, чуждестранни терористични групи се възползват от активните мрежи за незаконен трафик и контрабанда в опитите си да осигурят влизането на терористи в Европа от Близкия изток и Южна Азия.

Бдителността трябва да е изключително висока, смята още бившият вътрешен министър. "Средата, в която живеем, кървавите атентати - сега този последният в Москва, атентатите преди него, много ясно трябва дават сигнал на управляващите и на ръководителите на служби колко е опасна средата. Трябва много оперативна работа, тя не е с дълго оръжие в центъра на София. Това е скрита работа, която цели установяване на потенциални атентати, тяхното предотвратяване. Тази работа, за съжаление, аз не я виждам, за сметка на това виждаме подобни демонстрации и разбира се, трябва да се вземат мерки там, където има събиране на хора, там, където има ключови обекти, те да бъдат по-добре защитени, без да се всява излишна паника в обществото", заяви Демерджиев.

Мерките за сигурност в центъра на София и големите градове на страната, които  разпореди вътрешният министър Калин Стоянов, са малко странни и те не са свързани с терористичния атентат край Москва, коментира още той. Демерджиев припомни, че по време на служебното правителство граничните полицаи са били снабдени с дългоцевно оръжие, но то им е било отнето и сега е дадено на полицаи да охраняват центъра на София.

"Тук възникват два въпроса - дали борбата с нелегалната миграция от границата, където е мястото, се пренася в центъра на София и второ, дали това не са имиджови мерки, които на практика признават един сериозен проблем, който се неглижира и прикрива от правителството. Неуспехът на това правителство да се справи с нелегалната миграция", поясни той.

Само ден по-рано ръководството на МВР очевидно се притесни от случващото се в Москва и обяви засилени мерки за сигурност. В официално съобщение на сайта на вътрешното министерство се информира, че "служители от различни структури на МВР предприемат засилени мерки за обезпечаване на сигурността и спокойствието на гражданите на територията на страната".

Добавя се и, че "полицейски патрули и жандармеристи, оборудвани с дългоцевно оръжие ще патрулират в градските зони и ще съблюдават за реда и за гарантиране на безопасността".

Според съобщението мерките са разпоредени от вътрешния министър Калин Стоянов "с оглед предотвратяване на нарушения на обществения ред и повишаване на бдителността".

МВР не обвързва директно действията си с атентата в Москва, но те идват само часове след случващото се в Русия и очевидно са ги предизвикали. Не се казва и дали има някакви данни за застрашеност и в България, защо трябва да се повишава бдителността, както и какви нарушения на обществения ред ще се предотвратяват.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният по закона "Магнитски" съпредседател на ДПС Делян Пеевски се радикализираха и срещу мигрантите.

За последно МВР извади тежковъоръжени полицаи и жандармеристи в центъра на София преди десетина дни. Това стана след среща на министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов  с кмета на София Васил Терзиев и представители на браншови организации на заведенията, които поискаха повече сигурност в столицата. Прекият повод бяха два инцидента в центъра на града, в които младежи се биха.

Страх от терирозъм пък извади полицаи с кучета по време на коледните празници. Тогава екипи на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" патрулираха в районите на големи търговски обекти, коледни базари, централните градски части, жп и автогари, както и в малките населени места. Очаква се сега да се прави същото.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата