Медия без
политическа реклама

Борисов, Пеевски и МВР се надпреварват да гарантират сигурност на хората

Лидерите на ГЕРБ и ДПС се радикализираха заедно и срещу мигрантите

11 Март 2024Обновена
МВР изкара жандармерия с дълго оръжие дори на Витошка
БГНЕС
МВР изкара жандармерия с дълго оръжие дори на Витошка

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният по закона "Магнитски" съпредседател на ДПС Делян Пеевски се радикализираха и срещу мигрантите. След като "се справиха" с руската църква, руските шпиони, руските активи, бюджета, забавянето на военната помощ за Украйна и с много други проблеми на държавата, двамата се похвалиха рано-рано сутринта в понеделник, че са предложили "радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите".

"В деловодството на НС са внесени спешно два законопроекта, с които се увеличава капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Тези щатни бройки са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена", се посочва в нещо като съвместно съобщение, разпратено през Фейсбук страницата на ГЕРБ. После то бе дублирано и от сайта на ДПС.

"Промените в Закона за МВР и Закона за администрацията предвиждат обезпечаване и мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната+, твърдят двамата партийни лидери, които са и председатели на парламентарните групи.

Те коментират и че "възникналото напрежение в последната седмица, както и зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци налагат решителни мерки от Народното събрание като върховен законодателен орган". Тези мерки за сигурност ще осигурят включването на възможно най-много хора и ще направят всичко възможно да се гарантира сигурността на гражданите, тяхното здраве и собственост, което е неотменим ангажимент на правовата държава.

Предложенията на Пеевски и Борисов идват само часове, след като вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че случаите в София от последните дни категорично не са на расова основа, и призова политиците да не използват историите. "Апелирам тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са на расова основа", написа Стоянов.

Пеевски и Борисов очевидно не се съобразяват с призива. Те твърдят, че предлагат "най-решителните, но и най-справедливи мерки, вземани по отношение на сигурността на хората във връзка с мигрантските потоци". И тъй като темата за бежанците е една от най-чувствителните теми, свързани със сигурността и спокойствието на хората, увеличаването на щатната численост дава възможност за ефективно изпълнение на функциите на МВР, пишат от ГЕРБ.

Те твърдят и че "произтичащите заплахи за националната сигурност, вследствие на безпрецедентния мигрантски поток, налагат предприемане на стратегически мерки за повишаване възможностите на ГДГП за осъществяване на надежден граничен контрол на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за ЕС и минимизиране рисковете за националната сигурност". Това твърдение идва на фона на хвалби от страна на правителството, МВР и Гранична полиция как са се справили с мигрантски натиск.

"Приемането в спешен порядък от Народното събрание на законовите промени и незабавното им изпълнение от органите на изпълнителната власт ще бъде тест за победата на България над несигурността, опасностите и тревожността на хората. Тази сигурност стои по-високо от всеки личен или партиен интерес", посочват още Пеевски и Борисов.

МВР-шефът обеща повече сигурност на ресторантьорите и столичния кмет

Предприели сме необходимите действия да гарантираме сигурността и спокойствието на гражданите. Засилваме полицейското присъствие в централната градска част и други райони, в които има сборища на лица с различен произход. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов след среща с кмета на София Васил Терзиев и представители на браншови организации на заведенията във връзка със сигурността в столицата, цитиран от БТА. По думите му това се налага заради двата инцидента от последните няколко дни в центъра на града.

Калин Стоянов добави, че се засилва и полицейското присъствие около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците, които се охраняват от частна фирма.

Министърът отбеляза инициирането на законодателна промяна в Закона за администрацията, което ще даде възможността да се назначат нужните 1264 бройки по линия на "Гранична полиция" и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра за настаняване. Той добави, че от МВР са констатирани последните месеци доста пропуски в центровете и са издадени препоръки.

Калин Стоянов посочи, че последната година няма увеличение на случаите на инциденти с мигранти у нас.