Медия без
политическа реклама

Демерджиев: Колко сигурна е граница, която пропуска убиец и самолет в камион

25 Яну. 2024
БГНЕС

Колко е сигурна граница, която пропуска убиец с чужда лична карта да премине в Сърбия, линейка да мине с дрога, а пък самолет да бъде пренесен през България в камион и това да бъде хванато чак в Турция. Тези въпроси отправи от екрана на Би Ти Ви бившият вътрешен министър Иван Демержиев към приемника си на поста Калин Стоянов. 

Очевидно Демерджиев имаше предвид случая с един от обвинените за жестокото убийство на Кирил Русев, в което участва и синът на бивш финансов министър. Другият обвиняем - собственик на погребална агенция, се оказа, че е минал границата към Сърбия с личната карта на жертвата, а после се върнал със собствения си документ за самоличност. МВР обяви, че е отстранило трима гранични полицаи за случая, но и до момента не е ясно как изобщо е станал пробивът на границата. 

В края на септември 2023 г. пък бе обявено, че двама души с българско гражданство са задържани с дрога в Истанбул в линейка, с която са дошли от България. За операцията съобщи дори вътрешният министър на Турция Али Йерликая в профила си във Фейсбук.

Трима гранични полицаи са временно отстранени от длъжност, докато тече проверката, свързана с разстрела в София от 4 януари, за който са обвинени Петър Александров - син на бившия финансов министър Стоян Александров, както и погребалният агент Александър Кинов.

Само преди два дни самолет "Чесна", скрит в сръбски камион, беше разкрит от турските митнически власти на ГКПП "Капъкуле" на границата с България. Летателният апарат е бил намерен разглобен при проверка на товарния автомобил със сръбска регистрация. Става въпрос за самолет "Чесна 172F" ,модел от 1964 г.  "Чесна 172" е фамилия от четириместни едномоторни самолети, произвеждани от американската компания "Чесна Еъркрафт" от 50-те години насам. Той се е намирал в ремаркето на камиона, като за тази цел са били демонтирани крилата му.

Тирът беше минал през България и беше влязъл в Турция през българския ГККП "Капитан Андреево". Водачът на камиона, сръбски гражданин, е бил задържан по обвинение в контрабанда.

Бившият шеф на МВР обяви, че  добре знаел за какво се използват тези самолетчета, защото Демерджиев като министър изпращал Стоянов като шеф на ГДБОП да разкрива престъпната им дейност. На повторен въпрос за какво се ползвали, Демерджиев обяви, че за нелегално пренасяне на наркотици или пари през границата. 

 

Прокуратурата разследва обществена поръчка на МВР с твърдението, че длъжностно лице е нанесло щети за 81 млн. лв. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.   В него се твърди, че на 10. г.

Дали скандалът с обществена поръчка за новите лични карти не е свързан с приемането ни в Шенген?, попита още в предаването „Лице в лице“ Демерджиев по повод твърденията,че договорът с германски консорциум е ощетил държавата с 81 млн. лв.

„По отношение на този договор нямам никакви притеснения. Тази обществена поръчка стартира 2018 г. Далеч преди аз да стъпя в Министерството на вътрешните работи. Минава през дълги перипетии, в това число и съдебни процеси, които приключиха през 2022 г.“, поясни той.

Иван Демерджиев е категоричен, че цената по тази поръчка е била завишена заради инфлацията и затова се е наложило договорът с немския консорциум да бъде индексиран. Той поясни също така, че искането е било за далеч по-висока сума от одобрените 81 млн. лв.

„Шест месеца всички служби в МВР работиха по тази тема, направихме консултации и с Агенцията за обществените поръчки, съгласувахме текста на анекса с нея. Получихме одобрение и насоки и така бяха изчислени конкретните суми, които са по-ниски от това, което искаше изпълнителя и то повече от два пъти“, допълни бившият вътрешен министър. 

За него основните въпроси са: Защо Калин Стоянов е платил тази сума по този договор? И защо я оспорва чак сега?

Той е категоричен, че няма безстопанственост и ощетяване на държавата докато той е бил начело на МВР. „Безстопанственост може да се търси някъде другаде, не в моите действия“, поясни още Демерджиев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата