Медия без
политическа реклама

Прокурори: Разследваме поръчка на МВР с щети от 81 млн. лв.

Индексацията е съгласувана с АОП, а плащането е направено от сегашното ръководство, твърди бивш вътрешен министър

22 Яну. 2024Обновена
Илияна Димитрова
Сградата на МВР на ул. "Шести септември"

Прокуратурата разследва обществена поръчка на МВР с твърдението, че длъжностно лице е нанесло щети за 81 млн. лв. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение

В него се твърди, че на 10.08.2023 г. в Софийска градска прокуратура е образувана прокурорска преписка във връзка с подаден сигнал от Министерство на вътрешните работа (МВР). "В сигнала са изложени твърдения за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър на МВР, обективирани в одитен доклад", пишат прокурорите, но не посочват името на министъра..

Наблюдаващият прокурор е възложил извършване на проверка по реда на Закона за съдебната власт на Агенцията за държавна финансова инспекция. Финансовата инспекция е приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредба от ЗОП.

Наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че са налице данни за евентуално извършено престъпление от общ характер и на базата на сигнала и на доклада на АДФИ е образувал досъдебно производство.

"Разследването се води за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 млн. лева", съобщава прокуратурата.

По наказателното производство няма лице, което да е привлечено в качеството на обвиняем. Разследването по случая продължава.

По-късно зам.-министърът на МВР Кирил Ценкин коментира образувано досъдебно производство във връзка с обществена поръчка. На журналистически въпрос за причините, Ценкин посочи, че обществената поръчка е започнала през 2018 г., обжалвана е, а през 2022 г. Върховният административен съд потвърждава избора на изпълнител. На 2 юни 2023 г. параметрите на тази поръчка са били завишени и от 300 млн. тя става над 380 млн., каза още зам.-министърът на МВР, цитиран от БТА. Ние, като ново правителство, нямахме възможност да я прекратим, защото това щеше да доведе до наказателни процедури спрямо страната ни, добавил още Кирил Ценкин. 

Поръчката е спечелена от германски консорциум през 2018 г. Но заради процедури по обжалване, финализирането ѝ се забавило с 5 години. Затова се наложила индексация на договора, обяснява в позиция до NOVA бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. „Индексацията е подписана след съгласуване с Агенцията по обществени поръчки”, посочва още той.

Според Демерджиев по негово време плащания по договора не е имало. „Реално плащане по договора от екипа на Демерджиев не е извършвано. Такова е направил екипът на Калин Стоянов месеци след встъпването си в длъжност и след подробна вътрешна проверка”, допълва в позицията си бившият вътрешен министър.

Още по темата