Quantcast

Медия без
политическа реклама

Цв. Караянчева: Бабите от БСП ме молят да вразумя соцдепутатите

Ветото на президента върху Изборния кодекс бе отхвърлено и остана смесеното гласуване с машини и хартиени бюлетини

08 Окт. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Цвета Караянчева се похвали, че социалистите в Кърджали я поздравили за позицията на ГЕРБ спрямо машинното гласуване.

Промените в Изборния кодекс, с които се въвежда едновременно хартиено и машинно гласуване в цялата страна за предстоящите парламентарни избори, бяха повторно одобрени от парламента в четвъртък. С гласовете на 124 депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ беше отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху поправките. Зад него застанаха 89 депутати - от БСП, ДПС и независими.

Дебатът в пленарната зала беше изцяло посветен на машинното гласуване. Почти никакво внимание не беше обърнато на промяната в закона за референдумите, позволяваща да се провеждат национални допитвания по въпроси, които досега бяха от компетентността единствено на Великото Народно събрание (ВНС). С отхвърлянето на ветото беше потвърдена и тази промяна.

БСП: СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ МАХНАТ МАШИНИТЕ

Ветото получи подкрепа на БСП. Социалистите обявиха, че управляващото мнозинство няма намерение да въведе машини в изборния процес. „Въпреки законовите поправки, които казаха, че ще се гласува само с машини, въпреки обещанията на премиера, въпреки заявките за търсене на консенсус, същността на политиката по този въпрос на мнозинството е да саботира и компрометира този способ на гласуването ... Ще се направят огромни усилия напълно безсмислено, само и само за да можете да кажете след изборите: „Видяхте ли, няма нужда, дайте да ги махнем машините““, предрече соцдепутатът Крум Зарков.

ДПС: ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ СА ВИНОВНИ ЗА НЕВАЛИДНИТЕ БЮЛЕТИНИ

Зад ветото застанаха и от ДПС, които също оценяват негативно едновременното ползване на хартиения и машинния способ на гласуване. Депутатите на Ахмед Доган обаче се възползваха от това, че по време на дебата се спомена, че устройствата биха решили проблема с недействителните бюлетини, за да атакуват преференциалното гласуване. „Невалидните бюлетини не са функция от начина на гласуване, а от това, че всички вкупом прегърнахте идеята, че преференците са нещо много добро, а те не са. Всички невалидни бюлетини се дължат на преференциалния вот“, обяви Йордан Цонев от движението. Той изтъкна, че със запазването на хартията, в изборния процес ще останат и същите дефекти като сега. И мрачно прогнозира за предстоящия вот: „Не бъдете учудени, ако някой в България, след 30 години демокрация, не ги признае тези избори.“

ГЕРБ: СОЦИАЛИСТИТЕ НИ МОЛЯТ ДА ВРАЗУМИМ БСП

От страна на ГЕРБ реагира лично председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя предизвика изумено ахкане в лявата половина на пленарната зала, като обяви, че управляващата партия правела всичко от загриженост за червените избиратели. „В офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват: „Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Това, което те ни предлагат, нас ни притеснява.“ И онзи ден, когато се прибрах, същите баби дойдоха да ме поздравят за това, което ще се случи. Казаха: „Не допускайте да има само машини.“, разказа Караянчева с остър и нападателен тон. Твърденията, че управляващите се опитват да провалят вота, шефът на парламента определи като „поредната мантра“ на опозицията. „Те си търсят оправдание за това, че ще изгубят изборите“, заяви Караянчева.

Заявките на БСП, че защитава исканията на протестиращите, като настоява за пълноценно машинно гласуване, пък предизвикаха гневната реакция депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. „Българските граждани – някои си ги приватизират, не са само тези, които са на жълтите павета. Българските граждани са онези, които са на строителните площадки – тях ти забравяте, които са по болниците – лекарите, както и строителите, инженерите“, обърна се бившият културен министър към социалистите. А по отношение на устройствата посочи, че такива се ползвали само във Венецуела и Индия. „Какво толкова се напъвате с това машинно?“, раздразнено попита Рашидов опозицията, без да чака отговор.

Партньорите на ГЕРБ от „Обединени патриоти“ небрежно констатираха, че с всяко поредно вето мотивите на президента ставали все по-слаби и неоснователни. Като пример посочиха съмненията му спрямо прокараната от тях поправка в закона за референдумите, за която смятат, че засилва възможностите на гражданите да влияят върху държавното управление.

"ВОЛЯ" СЕ ОБЪРНАХА В ПОЛЗА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

А депутатите от „Воля“ заявиха, че машините се манипулират много по-лесно от хартията. Затова и отказаха да застанат зад ветото, макар че при обсъждането му на парламентарната правна комисия въобще не бяха толкова категорични и се въздържаха.

Гласовете на „Воля“ се оказаха решаващи и за отхвърлянето на ветото.

Още по темата